Tradycyjna śląska rolada wołowa


6 osób
Średnie
Składniki
SKŁADNIKI
  • 6 plastrów wołowiny 2 cm grubości
  • 2 duże cebule
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 12 plastrów ogórka kiszonego
  • 12 plastrów kiełbasy jałowcowej
  • musztarda sarepska
  • sól i pieprz
  • 10 owoców jałowca
  • 100 g słoniny
  • mąka pszenna
  • 250 ml czerwonego wina
  • 250 ml bulionu wołowego
  • kwaśna śmietana 18%
TO CI SIĘ PRZYDA
  • głęboka patelnia
  • sznurek bawełniany lub wykałaczki
  • folia spożywcza
  • tłuczek do mięsa.

Rolada śląska to wspaniałe danie na niedzielny obiad. Spróbujcie naszej interpretacji tego tradycyjnego dania ze śląska.

sposób przygotowania

  1. Mięso pojedynczo rozbij na desce tłuczkiem pod przykryciem z folii spożywczej. Krawędzie rozbij nieco mocniej.
  2. Cebulę
  3. Rozbite płaty posyp pieprzem w obu stron oraz posmaruj musztardą tylko z jednej. Odstaw pod przykryciem do zamarynowania na 30 minut.
  4. Cebulę obierz i posiekaj w drobne piórka.
  5. Słoninę pokój w drobną kostkę.
  6. Następnie na zamarynowaną wołowinę w poprzek układaj po dwa plastry boczku, ogórka i kiełbasy oraz kilka cienkich piór cebuli.
  7. Całość zawiń jak krokiety, od siebie do środka. Gotowe rolady zszyj szpikulcami lub obwiąż bawełnianą nitką.
  8. Na suchej pa patelni rozłóż słoninę i rozgrzej.
  9. Gdy wytopi się tłuszcz wrzuć rolady i dokładnie obsmaż z każdej strony.
  10. Gdy mięso będzie rumiane dodaj resztę cebuli na patelnię i zalej winem. Gdy alkohol wyparuje dolej bulion wołowy.
  11. Całość lekko popieprz oraz dodaj rozgniecione owoce jałowca.
  12. Zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem do miękkości 1 godzinę i 20 minut. W razie braku płynu dolej odrobinę wody.
  13. Po tym czasie wyciągnij roladki z płynu i obierz ze sznurka lub szpikulców. Następnie przykryj folią aluminiową, aby nie wystygły.
  14. Powstały mięsny płyn przecedź i ponownie wlej na patelnię.
  15. W połowie szklanki wody wymieszaj 3 łyżki mąki pszennej. Następnie wlewaj po trochu, w zależności jak gęsty sos chcesz uzyskać.
  16. Na sam koniec zahartowane 2 łyżki śmietany dodaj do sosu.
  17. Całość lekko dopraw solą i pieprzem.