Tradycyjna śląska rolada wołowa


6 osób
Średnie
Składniki
SKŁADNIKI
  • 6 plastrów wołowiny 2 cm grubości
  • 2 duże cebule
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 12 plastrów ogórka kiszonego
  • 12 plastrów kiełbasy jałowcowej
  • musztarda sarepska
  • sól i pieprz
  • 10 owoców jałowca
  • 100 g słoniny
  • mąka pszenna
  • 250 ml czerwonego wina
  • 250 ml bulionu wołowego
  • kwaśna śmietana 18%

TO CI SIĘ PRZYDA

  • głęboka patelnia
  • sznurek bawełniany lub wykałaczki
  • folia spożywcza
  • tłuczek do mięsa

Porada szefa kuchni

Oryginalna śląska rolada pozbawiona jest wina i jałowca. Moim skromnym zdaniem warto dodać te składniki aby otrzymać lekko zmodyfikowany przepis, którego efekt smakować będzie na pewno równie dobrze jak tradycyjna. Możesz również pominąć te składniki. Mięso do smażenia powinno mieć temperaturę pokojową

Kaj zrobić ślunska rolada? to proste, o ile się ma dobry przepis. My taki właśnie mamy i z chęcią się nim dzielimy. Śląska kuchnia to przede wszystkim łatwa i prosta kuchnia. Tutaj nie znajdziecie przekombinowanych dodatków ani egzotycznych przypraw. A jak mówi stare porzekadło: im coś prostsze tym lepsze, ot co!

Przepis na: Tradycyjna śląska rolada wołowa

  1. Mięso pojedynczo rozbij na desce tłuczkiem pod przykryciem z folii spożywczej. Krawędzie rozbij nieco mocniej.
  2. Rozbite płaty posyp pieprzem w obu stron oraz posmaruj musztardą tylko z jednej. Odstaw pod przykryciem do zamarynowania na 30 minut.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobne piórka.
  4. Słoninę pokój w drobną kostkę.
  5. Następnie na zamarynowaną wołowinę w poprzek układaj po dwa plastry boczku, ogórka i kiełbasy oraz kilka cienkich piór cebuli.
  6. Całość zawiń jak krokiety, od siebie do środka. Gotowe rolady zszyj szpikulcami lub obwiąż bawełnianą nitką.
  7. Na suchej pa patelni rozłóż słoninę i rozgrzej.
  8. Gdy wytopi się tłuszcz wrzuć rolady i dokładnie obsmaż z każdej strony.
  9. Gdy mięso będzie rumiane dodaj resztę cebuli na patelnię i zalej winem. Gdy alkohol wyparuje dolej bulion wołowy.
  10. Całość lekko popieprz oraz dodaj rozgniecione owoce jałowca.
  11. Zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem do miękkości 1 godzinę i 20 minut. W razie braku płynu dolej odrobinę wody.
  12. Po tym czasie wyciągnij roladki z płynu i obierz ze sznurka lub szpikulców. Następnie przykryj folią aluminiową, aby nie wystygły.
  13. Powstały mięsny płyn przecedź i ponownie wlej na patelnię.
  14. W połowie szklanki wody wymieszaj 3 łyżki mąki pszennej. Następnie wlewaj po trochu, w zależności jak gęsty sos chcesz uzyskać.
  15. Na sam koniec zahartowane 2 łyżki śmietany dodaj do sosu.
  16. Całość lekko dopraw solą i pieprzem.