Ptysie


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka
  • 120 ml mleka
  • 120 ml wody
  • 100 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki deserowej
  • łyżeczka cukru pudru
  • cukier puder do dekoracji
  • ulubione owoce
TO CI SIĘ PRZYDA
  • pergamin lub papier do pieczenia
  • sito
  • mikser lub trzepaczka
  • duża miska szklana
  • garnek

PORADA SZEFA KUCHNI

Przed ubijaniem śmietany schłodź miskę, w której będziesz to robić. Jeśli zbyt mocno ją ubijesz i zaczną się tworzyć grudki (zacznie się robić z niej masło), dodaj do niej odrobinę zimnej śmietanki i wymieszaj drewnianą lub plastikową szpatułką.

Parzone ciasto z jakiego wyrabia się ptysie prawdopodobnie powstało w 1540 roku we francji.Nazwa prysia odnosi się do kształu deseru i pochodzi od francuskiego słowa Petit choux (pti szou), które oznacza mała kapusta. We francji na ten smakołyk używa się rywnież określenia Chou à la crème (szu a la krem). Ptysie wypełnia się najczęściej masą bezową lub bitą śmietaną, która również powstała we francji. Miało to miejsce w 1660 roku, jednak sławę zdobyła dopiero na dworze Ludwika XIV w 1671, przygotowana przez François Vatela

sposób przygotowania

  1. Mleko z wodą wlej do garnka z grubym dnem i zagotuj.
  2. Następnie włóż do zlewu z zimną wodą (zimna kąpiel) i ostudź odrobinę. Całość powinna być jeszcze bardzo ciepła.
  3. Dodaj do garnka mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszaj.
  4. Ponownie postaw na palniku i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej puree z ziemniaków. Na dnie garnka powinien pojawić się biały osad, to znak że trzeba przełożyć ciasto do miski.
  5. Gdy przestygnie, dodając po jednym jajku miksuj ciasto do uzyskania gładkiej masy.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  7. Na blasze rozłóż papier do pieczenia.
  8. Łyżką stołową nakładaj cisto na blachę wyłożoną papierem, pozostawiając spore odstępy.
  9. Włóż blachę do pieca i piecz przez 25 minut.
  10. Następnie rozłóż upieczone ptysie i poczekaj, aż całkowicie ostygną. Dopiero wtedy można przekroić je na pół.
  11. Do szklanej miski wlej śmietankę i wymieszaj z cukrem pudrem. Następnie ubij mikserem na sztywno.
  12. Gotowe, przekrojone ptysie przełóż bitą śmietaną , udekoruj owocami i oprósz cukrem pudrem.