Szukaj przepisu

Ptysie

60 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Ptysie
  • Ptysie
  •  11
  •  11
SKŁADNIKI
  • 2 szkl. wody 100 g masła 2 szkl. mąki pszennej 8 jajek sól 300 ml słodkiej śmietanki 30% 1 śmietanfix lub 1 łyżka żelatyny + 1/4 szkl. wody cukier puder

Dziś słodkość, którą zapewne wszyscy znają i kochają - domowe ptysie. Przedstawiam podstawową wersję na to pyszne cudo, oczywiście nie obejdzie się bez bitej śmietany oraz cukru pudru.

sposób przygotowania

Zaczynamy od podgrzania wody wraz z tłuszczem. Gdy płyn będzie niemal wrzący zaczynamy dosypywać przesianą mąkę wraz z szczyptą soli - po trochu - cały czas intensywnie mieszając drewnianą łyżką (nie zdejmując naczynia z gazu). Z płynu i mąki powinna powstać gładka w konsystencji kulo-masa. Przez parę minut mieszamy całość na średnim ogniu, aby pozbyć się posmaku surowej mąki. Następnie garnek odstawiamy do wystygnięcia. Można to przyspieszyć układając naczynie w zimnej kąpieli wodnej. Gdy masa wystygnie zaczynamy dodawać po 1 jajku i intensywnie mieszać mikserem. Po wylądowaniu w naczyniu ostatniego jajka miksujemy jeszcze przez 10 minut - w celu dobrego napowietrzenia ciasta - ładniej wtedy wyrośnie. Na blaszce umieszczamy pergamin i zaczynamy formować na nim ptysie. Można to robić łyżką, co róż zanurzaną w wodzie lub szprycą. Powinno powstać ok. 30 kulek wielkości piłeczki do golfa. Pamiętajcie, żeby umieszczać ptysie w odstępie ok. 5 cm od siebie - intensywnie rosną! Gotową blachę pełną ptysi pieczemy w piecu rozgrzanym do 220 st. C przez ok. 30 minut. Na najniższym szczeblu warto położyć naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Zwiększy się wtedy wilgotność w piecu i ciastka lepiej wyrosną. Po 25 minutach sprawdzamy czy ptysie nie są jeszcze surowe (wyciągamy i przecinamy na pół jednego ptysia). Jeśli tak, to obniżamy temp. do 180 i podsuszamy jeszcze trochę. W zależności od wielkości mogą posiedzieć nawet 40 minut. WAŻNE: nie otwierajcie drzwiczek piekarnika przez pierwsze 20 minut, gdyż ptysie opadną!!! Po upieczeniu wyciągamy ciastka i gdy są jeszcze ciepłe przecinamy na pół. Później ta czynność byłaby utrudniona przez kruchliwość ciasta. Przekrojone słodkości nadziewamy ubitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru oraz śmietanfixu (proszek ten zawiera substancję, która nie pozwala, aby woda i tłuszczu w ubitej śmietanie się rozdzieliły). Można zrobić wersję z utrwaleniem żelatyną. W 1/4 szkl. wrzątku rozrabiamy 1 łyżkę żelatyny i gorącą miksturę wlewamy pod koniec ubijania śmietany. Ptysie dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Autor przepisu:

  • Paulina

    Właśnie wczoraj robiłam ptysie. Twoje pięknie się prezentują. :)

  • Kucharzy|Trzech

    O B Ł Ę D N E!!! Brak mi słow :)

  • nikoma

    Witam! Przypadkiem natrafiłam na tą stronę… Bardzo dziękuję, za jasne objaśnienia przepisów :) Ptysie zrobię niebawem… Za to biszkopt palce lizać.

  • dumdidum

    No niee! Muszę je jutro zrobić, bo wyglądają wyśmienicie!

  • eda

    Wczoraj robiłam ptysie i miałam pewien problem z ciastem… już kilkakrotnie robiąc karpatkę bądź ptysie ciasto wychodziło mi w środku surowe, mokre. Próbowałam kilka przepisów i Twój też ale i tak to samo. Nie wiem co źle robię, masz jakiś pomysł? Piekłam tak jak w przepisie, z wodą w żaroodpornym naczyniu na dnie, ciasto pięknie wyrosło, z wierzchu jest pyszne ale w środku mokre. Siedziało w piekarniku nawet godzinę a i tak to samo. Raz piekłam z termoobiegiem, raz bez,i bez różnicy. Czy to wina piekarnika? Dodam że robiłam Twój groszek ptysiowy i wychodził mi świetny ;D, chrupiący bez tego mokrego ciasta w środku, więc już sama nie wiem o co chodzi, od czego to zależy.
    Proszę o pomoc Kapitanie i serdecznie pozdrawiam ;)

  • Kapitan Cook

    wiem.o czym mówisz. w takich przypadkach po rpsotu trzeba dłużej trzymać ciasto w piecu i je bardziej przesuszyć. zatem zmniejszamy temp. do 160 i suszymy jeszcze 10 minut. nie ma innego wyjścia. taki urok tego typu ciasta. w przypadku małych elementów jak groszek łatwiej temperatura dochodzi do środka.i nie ma tego problemu. Przy karpatce warto dłużej potrzymać ciasto w.piecu :)

  • eda

    Dziękuje za wskazówki, następnym razem tak zrobię ;)

  • lucia

    witam czy zamiast masła można użyć margaryny

  • Kapitan Cook

    w ostateczności można ;)