Szukaj przepisu

Ptysie

60 minut
6 osób
Łatwe
Składniki
Ptysie
  • Ptysie
  •  11
  •  22
SKŁADNIKI
  • 480 ml wody
  • 100 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 8 jajek
  • sól
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny + 60 ml gorącej wody
  • cukier puder
TO CI SIĘ PRZYDA
  • pergamin
  • sito
  • mikser
  • duża miska

Dziś słodkość, którą zapewne wszyscy znają i kochają - domowe ptysie. Przedstawiam podstawową wersję na to pyszne cudo, oczywiście nie obejdzie się bez bitej śmietany oraz cukru pudru.

sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę, wrzuć masło i na małej mocy palnika zagotuj. Gdy woda zacznie się gotować dodawaj przesianą mąkę małymi partiami wraz ze szczyptą soli cały czas intensywnie mieszając.
  2. Gdy powstanie gładka masa mieszaj ją w garnku jeszcze przez 3 minuty na średniej mocy palnika. Następnie odstaw całość aby wystygło. Możesz to zrobić nalewając do zlewu zimnej wody i włożyć garnek.
  3. Gdy masa wystygnie dodawaj po jednym jajku cały czas mieszając mikserem. Po dodani ostatniego jajka mieszaj jeszcze 10 minut.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni C.
  5. Na blasze rozłóż pergamin i rozłóż na nim kulki z ciasta wielkości piłeczki do golfa. Rób to zwilżoną łyżką lub szprycą. Powinno powstać około 30 sztuk. Rozmieść je w 5 cm. odstępach ponieważ ciasto urośnie.
  6. Gotową blachę włóż do pieca na środkowy poziom, a na niższym połóż naczynie żaroodporne z wodą aby podczas pieczenia parowała.
  7. Piecz aż staną się przyrumienione. Po 25 minutach sprawdź czy ptysie są gotowe (wyciągnij i przetnij na pół jednego). Jeśli tak, to zmniejsz temp. do 180 i po skończonym pieczeniu zmniejsz temperaturę do 50 i susz jeszcze 8 minut. (WAŻNE: nie otwieraj drzwiczek piekarnika przez pierwsze 20 minut, ponieważ opadną!!!)
  8. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciastka przetnij na pół.
  9. W osobnym naczyniu ubij śmietanę z dodatkiem cukru. Wymieszaj żelatynę z wrzątkiem i wymieszaj ze śmietaną dopiero pod koniec ubijania.
  10. Ptysie przełóż masą i przykryj drugą połówką oraz udekoruj cukrem pudrem.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • karpatka
  • Domowe eklerki
  • Kokosanki
  • faworki
  • Paulina

    Właśnie wczoraj robiłam ptysie. Twoje pięknie się prezentują. :)

  • Kucharzy|Trzech

    O B Ł Ę D N E!!! Brak mi słow :)

  • nikoma

    Witam! Przypadkiem natrafiłam na tą stronę… Bardzo dziękuję, za jasne objaśnienia przepisów :) Ptysie zrobię niebawem… Za to biszkopt palce lizać.

  • dumdidum

    No niee! Muszę je jutro zrobić, bo wyglądają wyśmienicie!

  • eda

    Wczoraj robiłam ptysie i miałam pewien problem z ciastem… już kilkakrotnie robiąc karpatkę bądź ptysie ciasto wychodziło mi w środku surowe, mokre. Próbowałam kilka przepisów i Twój też ale i tak to samo. Nie wiem co źle robię, masz jakiś pomysł? Piekłam tak jak w przepisie, z wodą w żaroodpornym naczyniu na dnie, ciasto pięknie wyrosło, z wierzchu jest pyszne ale w środku mokre. Siedziało w piekarniku nawet godzinę a i tak to samo. Raz piekłam z termoobiegiem, raz bez,i bez różnicy. Czy to wina piekarnika? Dodam że robiłam Twój groszek ptysiowy i wychodził mi świetny ;D, chrupiący bez tego mokrego ciasta w środku, więc już sama nie wiem o co chodzi, od czego to zależy.
    Proszę o pomoc Kapitanie i serdecznie pozdrawiam ;)

  • Kapitan Cook

    wiem.o czym mówisz. w takich przypadkach po rpsotu trzeba dłużej trzymać ciasto w piecu i je bardziej przesuszyć. zatem zmniejszamy temp. do 160 i suszymy jeszcze 10 minut. nie ma innego wyjścia. taki urok tego typu ciasta. w przypadku małych elementów jak groszek łatwiej temperatura dochodzi do środka.i nie ma tego problemu. Przy karpatce warto dłużej potrzymać ciasto w.piecu :)

  • eda

    Dziękuje za wskazówki, następnym razem tak zrobię ;)

  • lucia

    witam czy zamiast masła można użyć margaryny

  • Kapitan Cook

    w ostateczności można ;)