Szukaj przepisu

Muffinki waniliowe

6 osób
Łatwe
Składniki
muffinki waniliowe
  • muffinki waniliowe
  • 113
  • 223
SKŁADNIKI
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 1/2 kostki masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 ml. mleka
  • 2 jajka
  • 1 laska wanilii (ew. 2 cukry waniliowe)
  • Szczypta soli
TO CI SIĘ PRZYDA
  • silikonowe foremki
  • mikser

Nie ma prostszego i smaczniejszego przepisu niż muffinki waniliowe z prawdziwą wanilią. Postanowiłem się poświęcić i na moim stole wylądowała laska waniliowa wprost z Madagaskaru.

sposób przygotowania

  1. Wanilię przekrój na pół i wydrąż ziarenka.
  2. Do rondla wlej mleko wanilię z ziarenkami lub cukier waniliowy i postaw na palniku włączonym na średnią moc. Gdy mleko zacznie się podnosić, rozpuść w nim pokrojone na kawałki masło. Po chwili zdejmij z palnika aby ostygło. Po wystygnięciu wyciągnij wanilię.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie sypkie składniki, a następnie wlej wystudzone mleko i dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Do całości dodaj jajka i miksuj na średnich obrotach do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  6. Wlej ciasto do 2/3 wysokości foremek i włóż do piekarnika na 15 minut. pod koniec pieczenia wbij wykałaczkę w jedno ciastko, jeśli po wyciągnięciu nie będzie miała kawałków ciasta to znak że już są dobre.

Autor przepisu:

PODOBNE PRZEPISY

  • pieczone jabłko
  • Sos waniliowy
  • karpatka
  • P1050426
  • pascha wielkanocna
  • KulinarnaJa

    Mmm zjadłabym takiego muffinka!

  • Pan Deserek :)

    Pyszne takie muffinki – najlepsze są właśnie waniliowe – ja ich używam jako bazy :)

  • Martika

    zawsze robiłam czekoladowe, ale te tez są pyszne! Jeśli ktos lubi wanilię, tak jak ja! :)