Szukaj przepisu

Muffinki waniliowe

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Nie ma prostszego i smaczniejszego przepisu niż muffinki waniliowe z prawdziwą wanilią. Postanowiłem się poświęcić i na moim stole wylądowała laska waniliowa wprost z Madagaskaru.

Wielkością nie powalała, ale za to ilość i aromat ziarenek odurzył mnie na dobrych kilka chwil. Sam przepis jest banalnie prosty, ale jeśli połączymy go z przepysznym i lekkim sosem waniliowym, to już zupełnie inna bajka.

Przepis na krem angielski znajdziecie już w przyszłym tygodniu na łamach bloga. Co do muffinek waniliowych można oczywiście wykonać ich uproszczoną wersję - tylko z cukrem waniliowym. Jednak to nie będzie to samo. Nic nie zastąpi malutkich kropeczek w środku ciastka (no chyba, że dodacie resztki kawy z ekspresu - tak robią nieuczciwe lodziarnie). Co do przepisu na muffinki waniliowe to należy on do grupy: "zakręć i już" - czyli mojej ulubionej. Mam nadzieję, że również Wam przypadnie do gustu.

  • Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej typ 450
  • 1/2 kostki masła lub pół szkl. oleju
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 laska wanilii (ew. 2 cukry waniliowe)
  • sól

Przepis

Zaczynamy od wlania do rondelka 1 szkl. mleka. Wraz z mlekiem wędruje tam również przekrojona na pół laska wanilii (ziarenka zeskrobujemy nożem i również dodajemy). Całość wstawiamy na ogień i podgrzewamy, aż mleko nie zacznie się podnosić. W tym momencie dodajemy również pokrojone w drobniejszą kostkę masło. Potem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Dzięki temu zabiegowi wanilia odda cały swój aromat do płynu.

W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą widelcem wszystkie sypkie składniki (czynimy tak przy każdym typie muffinek: pierw sypkie potem płynne składniki). A zatem w misce lądują 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru (jeśli nie posiadacie laski wanilii to w tym momencie warto dorzucić 2 cukry waniliowe) oraz szczypta soli.

Do sypkich składników można już wlać wystudzony mleczny płyn (po uprzednim wyjęciu laski wanilii). Jeśli zamiast masła dodajecie olej to również wlewacie go w tym momencie. Na sam koniec w misce lądują dwa jajka. Całość miksujemy na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kwaśnej śmietany. Ciasto wlewamy do 3/4 wysokości foremek - powinno go wystarczyć na 12 średnich ciastek. Waniliowe muffinki pieczemy 15 minut w piekarniku podgrzanym do 180 st. C. Dwie minuty przed końcem warto włożyć wykałaczkę i sprawdzić czy ciastka nie są już gotowe. Jeśli patyczek będzie suchy, oznacza to że można już wyciągnąć blachę z ciastkami do wystygnięcia. Całość po wystygnięciu polewamy domowym kremem angielskim. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. KulinarnaJa pisze:

    Mmm zjadłabym takiego muffinka!

  2. Pan Deserek :) pisze:

    Pyszne takie muffinki – najlepsze są właśnie waniliowe – ja ich używam jako bazy :)

  3. Martika pisze:

    zawsze robiłam czekoladowe, ale te tez są pyszne! Jeśli ktos lubi wanilię, tak jak ja! :)

Skomentuj


+ siedem = 13