Szukaj przepisu

Muffinki waniliowe

30 minut
6 osób
łatwe
Składniki
muffinki waniliowe
  • muffinki waniliowe
  •  332
SKŁADNIKI
  • 2 szkl. mąki pszennej typ 450 1/2 kostki masła lub pół szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 2 jajka 1 laska wanilii (ew. 2 cukry waniliowe) sól

Nie ma prostszego i smaczniejszego przepisu niż muffinki waniliowe z prawdziwą wanilią. Postanowiłem się poświęcić i na moim stole wylądowała laska waniliowa wprost z Madagaskaru.

sposób przygotowania

Zaczynamy od wlania do rondelka 1 szkl. mleka. Wraz z mlekiem wędruje tam również przekrojona na pół laska wanilii (ziarenka zeskrobujemy nożem i również dodajemy). Całość wstawiamy na ogień i podgrzewamy, aż mleko nie zacznie się podnosić. W tym momencie dodajemy również pokrojone w drobniejszą kostkę masło. Potem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Dzięki temu zabiegowi wanilia odda cały swój aromat do płynu. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą widelcem wszystkie sypkie składniki (czynimy tak przy każdym typie muffinek: pierw sypkie potem płynne składniki). A zatem w misce lądują 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru (jeśli nie posiadacie laski wanilii to w tym momencie warto dorzucić 2 cukry waniliowe) oraz szczypta soli. Do sypkich składników można już wlać wystudzony mleczny płyn (po uprzednim wyjęciu laski wanilii). Jeśli zamiast masła dodajecie olej to również wlewacie go w tym momencie. Na sam koniec w misce lądują dwa jajka. Całość miksujemy na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kwaśnej śmietany. Ciasto wlewamy do 3/4 wysokości foremek - powinno go wystarczyć na 12 średnich ciastek. Waniliowe muffinki pieczemy 15 minut w piekarniku podgrzanym do 180 st. C. Dwie minuty przed końcem warto włożyć wykałaczkę i sprawdzić czy ciastka nie są już gotowe. Jeśli patyczek będzie suchy, oznacza to że można już wyciągnąć blachę z ciastkami do wystygnięcia. Całość po wystygnięciu polewamy domowym kremem angielskim. Smacznego!

Autor przepisu:

  • KulinarnaJa

    Mmm zjadłabym takiego muffinka!

  • Pan Deserek :)

    Pyszne takie muffinki – najlepsze są właśnie waniliowe – ja ich używam jako bazy :)

  • Martika

    zawsze robiłam czekoladowe, ale te tez są pyszne! Jeśli ktos lubi wanilię, tak jak ja! :)