Szukaj przepisu

Pierogi z kapustą i grzybami

Pin it

Czas przygotowania: 60 minut Drukuj przepis

Można by rzecz: proste danie - nic bardziej mylnego. Aby powstały przepyszne, delikatne pierogi trzeba poznać kilka sekretów, dzięki którym osiągniemy perfekcję.

Największym sekretem jest ciasto pierogowe. W swoim życiu spotkałem się już z setkami rodzajów form ciasta na pierogi. Warto tu uporządkować tą wiedzę. Jeśli robimy ciasto bez jajek to wykonujemy podstawowy przepis na pierogi - w gruncie rzeczy tak powinno być. Każdy dodatek jajka powoduje, że w nomenklaturze kulinarnej zaczynamy bawić się w cieście makaronowym! Pytanie czy to błąd. Odpowiadam: oczywiście nie! Ja polecam dodać 1 jajko na 300 g mąki. Dzięki temu pierogi są lepsze, a ciasto przy wałkowaniu bardziej elastyczne. Można dodać samo żółtko, wtedy otrzymamy jeszcze bardziej delikatne pierogi, ale wałkowanie będzie nieco cięższe. Sekretem ciasta pierogowego jest gorąca woda! Dzięki temu uzyskamy elastyczne, łatwe w wałkowaniu ciasto. O reszcie szczegółów przepisu na pierogi z kapustą i grzybami przeczytacie poniżej.

  • Składniki:

  • Farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 30 g grzybów suszonych (mieszanka)
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa, kminek, cukier
  • masło
  • olej

Przepis

Zabawę z pierogami zaczynamy od zagniecenia ciasta. Będzie to tzw. ciasto zaparzane. Do miski wsypujemy 30 dag mąki pszennej. Następnie zalewamy ją połową szklanki wrzątku. Całość mieszamy widelcem, aż się lekko połączy. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i zaczynamy zarabiać masę (gdybyśmy najpierw dodali jajko, a potem wrzątek to jajko by nam się ścięło). W zależności od konsystencji dolewamy jeszcze wodę. Całość wyrabiamy kilka minut. Otrzymaną kulkę przykrywamy uprzednio podgrzaną przez kilka sekund na gazie metalową miską. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze bardziej elastyczne. Po paru minutach (gdy przestygnie) przekładamy kulkę do plastikowego woreczka, aby nie wysychało. W ten sposób można przechowywać ciasto kilka dni w lodówce.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami zaczynamy od podgotowania kilka minut kapusty kiszonej (tylko wtedy, gdy uznamy, że jest za kwaśna). Następnie wodę odcedzamy, a kapustę drobno siekamy. W czasie, gdy kapusta nam się gotuje można również zacząć podgotowywać suszone grzyby w 2 szkl. wody (20 minut) - wody nie wylewamy!!!.

Na patelni szklimy na maśle i oleju drobno posiekaną jedną cebulę. Dla uzyskania lepszego smaku można dodać pół łyżeczki cukru. Gdy cebula będzie już rumiana dodajemy posiekaną drobno kapustę oraz posiekane drobniej grzyby wraz z wywarem. Całość dusimy pod przykryciem, aż do miękkości. Międzyczasie można dolewać wody. Dzięki wodzie z gotowania grzybów farsz nabierze jeszcze bardziej grzybowego charakteru. Gdy kapusta będzie już miękka doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym oraz gałką. Gotowy farsz studzimy i mielimy w maszynce. Jeśli tak jak ja takowej nie posiadacie, nie trzeba wykonywać tej czynności.

Bierzemy się za wałkowanie ciasta. Z woreczka wyciągamy 1/3 ciasta do wałkowania, a resztę ponownie szczelnie zawijamy. Na stolnicę podsypujemy trochę mąki i wałkujemy masę na grubość 1 mm. Szklankę lub naczynie o większym obwodzie wkładamy do mąki, aby brzegi nam się nie lepiły, a następnie wykrawamy koła. Do każdego krążka wędruje 1 łyżeczka farszu. Następnie zaczynamy zlepianie brzegów począwszy od środka, kierując się ku brzegom. Bardziej artystyczne dusze mogą pokusić się o finezyjną falbankę. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Po wypłynięciu powinny gotować się jeszcze kilka minut - w zależności od grubości ciasta i brzegów (warto próbować). Pierogi nie powinny gotować się na bardzo mocnym ogniu, gdyż mogą popękać.

Pyszne pierogi z kapustą i grzybami okraszamy zeszkloną na maśle cebulką z odrobiną cukru, soli i pieprzu. Smacznego

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Codojedzenia pisze:

    No wlasnie sie szykuje na te pierogi

  2. wute pisze:

    witam,
    czy takie pierogi (ze wzgledu na grzyby) mozna mrozic?

  3. Kapitan Cook pisze:

    jak najbardziej, w sklepach takich pierogów jest pełno, pozdrawiam

  4. a30nka pisze:

    pyszne pierogi-polecam przepis:)

  5. Iza pisze:

    Mniej więcej na ile piegrogów jest ten przepis??

  6. Kapitan Cook pisze:

    30-40

  7. wioleta pisze:

    Pierogi wyszły bardzo dobre, 31 szt :) Ciasto dużo lepsze od mojego, więc przy nim zostaję, nie jest takie twarde jak moje;) dzięki pozdrawiam

  8. Diana pisze:

    PYCHA!!! pierwszy raz w życiu robiłam pierogi z kapustą i grzybami i wyszły super :) bardzo dziękuję za opublikowanie tego przepisu. Polecam wszystkim.

  9. 3157ziuta pisze:

    Mam doświadczenie w pierogach i powiem, że dodaję zawsze samo żółtko na 05 kg mąki, wodę oczywiście gorącą i ja dolewam jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto mam zawsze jak puszek !!!!!! Pozdrawiam

Skomentuj


7 × = sześćdziesiąt trzy