Pierogi z kapustą i grzybami


6 osób
łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 300 g mąki pszennej
  • 130 ml wrzątku
  • Farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 30 g grzybów suszonych
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kminek
  • cukier
  • masło
  • olej
TO CI SIĘ PRZYDA
  • wałek

PORADA SZEFA KUCHNI

Jeśli chcesz nadać pierogom eleganckiego wyglądu, odciśnij na całej długości rantów ( zlepień ) pierogów wzorek używając widelca.

Jesień to okres w którym możemy się cieszyć leśnymi zbiorami, jakimi są grzyby. Jako składnik diety nie wnoszą nic naszego organizmu, ale smak i aromat jakim się z nich możemy delektować wynagradza nam to wszystko. Spróbujcie naszego przepisu na pierogi z kapustą i grzybami.

sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną. Następnie zalej wrzątkiem. Całość mieszaj widelcem, aż się lekko połączy.
  2. Następnie roztrzep jajko i zacznij zarabiać masę. W zależności od konsystencji dolej jeszcze wody lub dosyp mąki. Całość wyrabiaj przez kilka minut.
  3. Na palniku podgrzej metalową miskę i przykryj nią kulkę ciasta (dzięki temu ciasto będzie jeszcze bardziej elastyczne).
  4. Po paru minutach (gdy przestygnie) przełóż kulkę do plastikowego woreczka( aby nie wysychało - w ten sposób można przechowywać ciasto przez kilka dni w lodówce).
  5. Opłucz kapustę i odcedź. Jeżeli kapusta jest za kwaśna, możesz ją chwilę podgotować.
  6. Po ugotowaniu ponownie odcedź kapustę i drobno posiekaj.
  7. Suszone grzyby zalej w garnku 2 szklankami wody i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
  8. Cebulę drobno posiekaj w kostkę.
  9. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę lekko posypując cukrem.
  10. Grzyby pokrój w drobną kostkę i razem z kapustą dorzuć do cebuli. Całość podlej wywarem z grzybów. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości.
  11. Gotowy farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym oraz gałką muszkatałową (dla uzyskania jednolitej masy, farsz zmiel w maszynce do mięsa, jednak ten zabieg nie jest konieczny).
  12. Z woreczka wyciągnij 1/3 część ciasta. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj do grubości 1 mm (pamiętaj aby pozostałe ciasto cały czas było szczelnie zamknięte).
  13. Przy pomocy szklanki lub naczynia o większej średnicy brzegu wykrój okręgi (aby ciasto się nie przyklejało do naczynia, zanurz brzegi w mące).
  14. Na wycięty okrąg rozłóż 1 łyżeczkę farszu i zlep ciasto zaczynając od środka, a kończąc na rogach. Zlepione pierogi rozłóż na drewnianej desce oprószonej mąką i trzymaj pod przykryciem z materiału.
  15. W szerokim garnku zagotuj większą ilość wody. Dodaj 2 łyżki oleju i 2 łyżeczki soli. Pierogi wkładaj ostrożnie do lekko bulgoczącej wody używając szumiastej łyżki.
  16. Po wypłynięciu powinny się gotować jeszcze ok 6 - 8 minut - w zależności od grubości ciasta i brzegów.