Ryba w soli


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 pstrągi w całości
  • 1 cytryna
  • pęczek koperku
  • 1 kg soli morskiej (ew. jodowanej)
  • pieprz
  • 1 białko

Porada szefa kuchni

Proporcje ryby do soli: na 1 kg ryb – 1,5 kg soli W najgrubszym miejscu nakłuj rybę cienkim nożem i trzymaj go ok. 40 sekund. Jeśli po wyjęciu końcówka jest ciepła to znak, że ryba jest już gotowa.

Co powiecie na pstrąga zakopanego w soli? Pomimo iż brzmi to strasznie słono, w rzeczywistości tak nie jest. Ryba jest delikatna i soczysta, a stopnień słonego smaku jest rewelacyjny. Przekonajcie się sami!

Przepis na: Ryba w soli

  1. Rybę dokładnie oczyść.
  2. W moździerzu utrzyj ze sobą posiekany drobno koperek, sok z połowy cytryny oraz sporo pieprzu.
  3. gotową masą dokładnie natrzyj wnętrze ryby.
  4. Na blasze umieść pergamin.
  5. W misce wymieszaj 1 kg soli ze skórką z całej cytryny oraz lekko podbitym białkiem kurzym. Wszystko wyrabiaj rękoma międzyczasie podlewając sól wodą, do momentu uzyskania żwirowej konsystencji.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  7. Na pergaminie ułóż 1 cm warstwę soli wielkości powierzchni ryb, a na niej rozłóż ryby.
  8. Wierzch ryby przykryj 1 cm warstwą soli (jeśli zabraknie Ci soli, możesz pominąć przykrycie głowy i ogona).
  9. Włóż blachę do piekarnika i piecz 20 – 40 minut
  10. W najgrubszym miejscu nakłuj sól nożem i trzymamy go ok. 40 sekund. Jeśli po wyjęciu nóż jest ciepły to znak, że ryba jest już gotowa.