Szukaj przepisu

Sałatka brokułowa

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

To właśnie ta wersja jest moją ulubioną spośród niezliczonej rzeszy tworów i stworów brokułowych. Makaron to w tym przypadku nie tylko element pożywny, ale i idealnie wkomponowujący się w całość.

Co do makaronu polecam Wam ten w kształcie ryżu (nie mylić z makaronem ryżowym - białym). Ten po prostu przypomina tylko swoim kształtem ziarenko ryżu. Co do reszty składników to możecie tutaj zaszaleć - pełna dowolność. Jest oczywiście pewna baza składnikowa, ale reszta to już hulaj dusza... Do mojej sałatki brokułowej uwielbiam dodawać octowe elementy: papryka i ogórki konserwowe. Właśnie one nadają kwaskowy smak. Ostatnio odkryłem, że świetnym zwieńczeniem może być posypka z dowolnych orzechów - polecam.

  • Składniki:

  • 1 brokuł 500g
  • 5 jajek
  • 20 dag szynki gotowanej
  • 20 dag żółtego sera
  • 250 mililitrowy słoik papryki konserwowej
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 50 g makaronu w kształcie ryżu
  • pęczek pietruszki
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przepis

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (od momentu zagotowania 10 minut). Następnie gotujemy makaron i brokuły.

Jak gotować brokuły, aby były zielone: jeśli robimy to w tradycyjnym garnku to różyczki wrzucamy na osoloną i pocukrzoną wodę wraz z sokiem z połowy cytryny. Gotujemy kilka minut - bez przykrycia. Brokuły muszą być al dente.

Ja zazwyczaj wykorzystuję garnek do gotowania na parze. Do części z wodą sypię trochę soli oraz wlewam oliwę. Gdy woda zacznie się gotować dodaję makaron. Przykrywam to sitkiem, na którym wędrują różyczki brokuła (posolone). Całość parujemy ok. 5 minut. Następnie makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Brokuł również przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania (najlepiej wrzucić do miski z lodowatą wodą i kostkami lodu).

Zabieramy się za robienie sałatki brokułowej: w dużej misce ląduje odcedzona kukurydza oraz posiekana drobno w kostkę cebula. Do tego dorzucamy pokrojone w kostkę ( 1 x 1 cm) żółty ser i szynkę. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w pół centymetrowe kostki, podobnie czynimy z ogórkiem. Nać pietruszki siekamy bardzo drobno (w wielu przepisach zamiast pietruszki jest koperek, moim zdaniem zamiast płaskiego smaku koperku lepiej zda się tutaj intensywny aromat pietruszki). Całość intensywnie mieszamy z majonezem, musztardą, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na sam koniec dorzucamy wystudzony makaron - delikatnie mieszamy. No i zwieńczenie naszej sałatki: pokrojone w drobniejsze kawałki (ale nie za małe) różyczki brokuła oraz przecięte na pół ósemki jajka. W tym momencie mieszamy bardzo delikatnie, aby składniki się nie rozwaliły, a jedynie delikatnie połączyły. Wstawiamy do lodówki do przegryzienia na min. 1 h. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


sześć + = 11