Ciasto z marcepanem


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • herbatniki
  • miód pitny
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1 kostka masła
  • 130 ml Mocate Cappuccino – marcepanowe
  • 2 łyżki cukru
  • 625 ml mleka
  • 3 opakowania (podwójne paluszki) ptasiego mleczka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 czekolada bez nadzienia
  • 250 ml śmietany 18%
TO CI SIĘ PRZYDA
  • mikser
  • drewniana łyżka
  • foremka do ciasta
  • sitko

PORADA SZEFA KUCHNI

Jak sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony? Otwórz piekarnik i delikatnie naciśnij palcem ciasto w najwyższym miejscu. Jeśli zagłębienie powstałe od tego naciśnięcia się podniesie, to ciasto jest gotowe. Jeśli pozostanie dołek, to jeszcze chwile trzeba piec.

Dziś pora na coś słodkiego. Proponuję zatem ciekawy deser: ciasto z marcepanem. Znajdziecie w nim połączenie kilku składników, które zapewne Was zaskoczą.

sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w dużej misce z dodatkiem soli na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier i miksuj, aż znikną kryształki.
  3. Dodaj żółtka do piany i całość zmiksuj.
  4. Przesiej do miski mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.
  5. Wlej ciastko do foremki i wstaw do piekarnika na 23 minuty. Następnie wyjmij i odstaw, aby się ostudziło.
  6. Gotuj w garnku 525 ml mleka.
  7. W pozostałych 100 ml mleka rozpuść budyń, a następnie dodaj go do garnka wraz z 2 łyżkami cukru i całość gotuj kilka minut, aż powstanie budyń. Odstaw go, żeby się ostudził.
  8. Pokrój ptasie mleczko w kostkę, wsyp do garnka i wymieszaj.
  9. W oddzielnym naczyniu zmiksuj masło i dodaj do niego budyń.
  10. Dolej cappuccino i miksuj, aż powstanie gładka masa.
  11. Wlej śmietanę do rondla i gotuj.
  12. Wsyp do rondla pokruszoną czekoladę oraz żelatynę. Wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw całość na 20 minut, aby wystygło.
  13. Wlej miód pitny do naczynia i zanurz w nim herbatniki.
  14. Przekrój biszkopt na pół. Obie połówki pokrop sokiem z cytryny.
  15. Na pierwszy biszkopt wyłóż dżem porzeczkowy i przykryj drugim biszkoptem.
  16. Na drugi biszkopt nałóż krem marcepanowy z ptasim mleczkiem.
  17. Na wierzch połóż herbatniki maczane w miodzie pitnym i polej polewą czekoladową.