Szukaj przepisu

Ciasto z marcepanem

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Będzie i miękko, i chrupko. Jednego jestem pewien, smak wart jest odrobiny pracy. No a miny znajomych na takie ciacho - bezcenne.

Całość ciasta z marcepanem opiera się na biszkopcie. To właśnie ciemny biszkopt jest fundamentem, na którym zbudowany jest marcepanowy dom. Ciekawym dodatkiem jest ptasie mleczko. Aby nie było za słodko, dla kontrastu przekładamy biszkopt dżemem porzeczkowym. Wierzch ciasto to już chrupkie herbatniki. Ot i domek skończony.

  • Składniki:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • herbatniki
  • miód pitny lub miód wymieszany z wódką :)
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl. Mocate Cappuccino - marcepanowe
  • 2 łyżki cukru
  • 625 ml mleka
  • 3 opakowania (podwójne paluszki) ptasiego mleczka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 czekolada bez nadzienia
  • 250 g śmietany 18%

Przepis

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy będą mocno ubite dorzucamy cukier i miksujemy do momentu pozbycia się kryształków cukru. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Kolejnym krokiem jest przesianie obydwu mąk, proszku do pieczenia oraz kakaa. Przy tym elemencie korzystamy już tylko i wyłącznie z drewnianej lub plastikowej łyżki. Celem tego jest delikatnie zmieszanie składników przy jednoczesnym nie zniszczeniu struktury białek. Ciasto przelewamy do foremki (32 x 25 cm). Pieczemy 23 minuty w temp. 160 st. C. Następnie przestudzamy i przekrawamy na pół.

Uwaga trick! Jak sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony? Otwieramy piekarnik i delikatnie naciskamy palcem ciasto w najwyższym miejscu. Jeśli zagłębienie powstałe od tego naciśnięcia się podniesie to ciasto jest gotowe. Jak pozostanie dołek to jeszcze chwile trzeba piec.

Możemy teraz zacząć przygotowywać krem marcepanowy. 525 ml mleka gotujemy, a w pozostałych 100 ml rozrabiamy budyń. Do gotującego mleka wlewamy zimne mleko z rozpuszczonym budyniem oraz 2 łyżki cukru. Gotujemy kilka minut, aż powstanie budyń. W oddzielnym naczyniu miksujemy masło i dajemy doń przestudzony budyń. Gdy składniki połączą się, dolewamy pół szkl. cappuccino i miksujemy, aż powstanie gładka masa.

Polewa: do gotującej się śmietany dorzucamy pokruszoną czekoladę oraz żelatynę. Gotując na małym ogniu czekamy, aż składniki się połączą. Następnie odstawiamy na 20 minut do wystygnięcia.

Obie połówki biszkoptu skrapiamy wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny. Na wierzch pierwszej warstwy ląduje słoiczek dżemu porzeczkowego. Przykrywamy go drugim biszkoptem, który na swoich barkach będzie dźwigał krem marcepanowy wraz z pokrojonymi w kostkę i zatopionymi w nim ptasimi mleczkami. Zwieńczeniem są herbatniki - można je przez chwilę zanurzyć w miodzie pitnym (lub wersja chrupka - bez miodu). Całość zalewamy polewą czekoladową. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Martika pisze:

    Mniami! Marcepan przypomina mi dzieciństwo, więc ciasto będzie obowiązkowym gościem na każdym rodzinnym przyjęciu!

  2. jushtyna87 pisze:

    Czy to cappuccino to dodajemy w proszku czy rozpuszczone w wodzie?

  3. Kapitan Cook pisze:

    Cappuccino rozpuszczone w połowie szklanki wody

Skomentuj


osiem − = 6