Babka majonezowa


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 8 jajek
  • 220 g cukru
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml majonezu
  • olejek cytrynowy
  • sól
  • 2 łyżki kakao

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • sitko
  • trzepaczka do jajek
  • forma do babek

Co najbardziej lubię w pieczeniu? Nie oczywistości. Zawsze mnie zastanawiało kto pierwszy wpadł na pomysł, aby do słodkiego wypieku dodać wytrawny majonez? Musiał to być szaleniec, albo geniusz.

Babka majonezowa przepis

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Zmiksuj żółtko z cukrem, aż powstanie biała masa.
  4. Wlej do masy majonez i wymieszaj.
  5. Przesiej mąki przez sitko do naczynia z żółtkami. Dodaj proszek do pieczenia, odrobinę soli i dokładnie wymieszaj.
  6. W oddzielnym naczyniu ubij sztywną pianę z białek. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę cukru.
  7. Dodaj pianę wraz z kilkoma kroplami olejku cytrynowego do masy mączno- jajecznej i wymieszaj łyżką.
  8. Odlej 1/3 ciasta do osobnego naczynia i dodaj 2 łyżki kakao, a następnie dokładnie wymieszaj.
  9. Natłuść formę wewnątrz tłuszczem i oprósz bułką tartą.
  10. Wlewaj ciasto do formy na zasadach mozaiki: raz jeden kolor, raz drugi.
  11. Włóż formę do piekarnika na ok. 1 godzinę.