Szukaj przepisu

Babka majonezowa

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Granica jest bardzo cienka. Co do samej babki majonezowej jest ona jednym z ciekawszych sposobów na wykorzystanie formy do babki. W odróżnieniu od innych babkowych ciast utrzymuje długo świeżość i wilgotność.

Dla urozmaicenia smaku i wyglądu lubię dodać do 1/3 części ciasta kakao. Powstanie wtedy zabawny wzorek. Jaka to będzie mozaika zależy tylko i wyłącznie od waszej fantazji. Jedno jest pewne, babka majonezowa zachwyci każdego domownika. Warto również wspomnieć o niezwykłej łatwości wykonania tego ciasta. Zaliczam je do tzw. ,,zakręć i już".

Wypróbuj także przepis na babkę ajerkoniakową.

  • Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 szkl. cukru
  • mały proszek do pieczenia
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. majonezu
  • olejek cytrynowy
  • ew. kakao
  • sól

Przepis

Przepis na babkę z majonezem jest bardzo szybki i łatwy.

Zaczynamy od utarcia mikserem w misce samych żółtek z cukrem, aż powstanie biały kogel mogel. Następnie wlewamy do tej masy szklankę majonezu i mieszamy. Kolejnym krokiem jest dodanie przesianych mąk oraz proszku do pieczenia i szczypty soli. Wszystko intensywnie mieszamy.

W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Dla utrwalenia piany warto dodać 1 łyżeczkę cukru na sam koniec ubijania. Gdy uzyskamy aksamitną pianę możemy dodać ją wraz z kilkoma kroplami olejku cytrynowego do masy mączno-jajecznej. Teraz już nie miksujemy robotem, tylko delikatnie łyżką. Gdy wszystkie składniki już się ze sobą połączą odlewamy 1/3 ciasta i dodajemy do niego 2-3 łyżki kakao.

Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy ,,z dziurką" na zasadach mozaiki: raz jeden kolor, raz drugi. Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 1 h. Warto sprawdzić pod koniec pieczenia drewnianym patyczkiem czy już jest dobra.

Wystudzone ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą lub cukrem pudrem. Smacznego

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. onaona pisze:

    Nigdy nie pomyślałam o dodaniu majonezu do ciasta :)
    Muszę koniecznie wypróbować!

  2. pycha645 pisze:

    pyszna babka polecam

  3. steff 3553 pisze:

    2 szkl cukru???!!! Ktoś tu grubo przesadził.

  4. Kapitan Cook pisze:

    dokładnie tak, sprawdziłem jeszcze to z moimi ,,papierowymi” przepisami i dokładnie jest 2 szklanki. Można oczywiście wziąć mniejszą ilość 1 szkl., ale należy pamiętać, że to przepis aż na 8 jajek. Pozdrawiam

  5. kama pisze:

    Właśnie piekę tę babkę, choć przyznam, że ilość nie zmieściła się do jednej formy i będą dwie, na Święta jak znalazł :)

  6. jagoda pisze:

    bardzo dobra babeczka

  7. 1grazyna46 pisze:

    Witam! piekłam kiedyś babkę majonezową,była pyszna i też w dwóch formach.Pozdrawiam

Skomentuj


dziewięć − = 2