Babka majonezowa


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 8 jajek
  • 220 g cukru
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml majonezu
  • olejek cytrynowy
  • sól
  • 2 łyżki kakao

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • sitko
  • trzepaczka do jajek
  • forma do babek

Co najbardziej lubię w pieczeniu? Nie oczywistości. Zawsze mnie zastanawiało kto pierwszy wpadł na pomysł, aby do słodkiego wypieku dodać wytrawny majonez? Musiał to być szaleniec, albo geniusz.

Przepis na: Babka majonezowa

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Zmiksuj żółtko z cukrem, aż powstanie biała masa.
  4. Wlej do masy majonez i wymieszaj.
  5. Przesiej mąki przez sitko do naczynia z żółtkami. Dodaj proszek do pieczenia, odrobinę soli i dokładnie wymieszaj.
  6. W oddzielnym naczyniu ubij sztywną pianę z białek. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę cukru.
  7. Dodaj pianę wraz z kilkoma kroplami olejku cytrynowego do masy mączno- jajecznej i wymieszaj łyżką.
  8. Odlej 1/3 ciasta do osobnego naczynia i dodaj 2 łyżki kakao, a następnie dokładnie wymieszaj.
  9. Natłuść formę wewnątrz tłuszczem i oprósz bułką tartą.
  10. Wlewaj ciasto do formy na zasadach mozaiki: raz jeden kolor, raz drugi.
  11. Włóż formę do piekarnika na ok. 1 godzinę.