Szukaj przepisu

Muffinki

Pin it

Czas przygotowania: 40 minut Drukuj przepis

Do białych muffinek używamy białego cukru i białej czekolady, a do brązowych: brązowego cukru i ciemnej czekolady - jak kto woli!

  • Składniki:

  • 5 łyżek mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 tabliczki 100 gramowej czekolady
  • 3/4 małego masła 100 gram np Osełka
  • opcjonalnie łyżka przyprawy korzennej/cynamonu/ekstraktu z wanilii

Przepis

Ważne: zawsze dajemy tyle samo gram masła, co czekolady! Można dodać mniejszą ich ilość, ale ważne są proporcje.

Na początek masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy na gładką masę. Zostawiamy do ostudzenia.

Następnie ubijamy jajka z cukrem przez 10-20 sek na małych obrotach (lub energicznie widelcem żeby żółtka się połączyły z białkami i cukrem), a pozostałe suche składniki łączymy w oddzielnej misce (mąka + proszek do pieczenia).

Jeśli masa czekoladowa jest chłodna (nie może być ciepla, gdyż jajka się zetną) to łączymy delikatnie(!) wszystkie składniki: masa czekoladowa + jajka z cukrem + mąka z proszkiem.

Muffiny pieczemy w 180 stopniach, przez ok 13-15 min jeśli foremki mają około 3 cm średnicy, jeśli 5 cm średnicy to 18 minut. Najlepiej już po 10 minutach zerknąć na muffiny czy rosną i czy nie zaczynają się przypalać (zwłaszcza w małych foremkach), wtedy obniżamy temperaturę do 170 stopni.

Muffiny mogą być podstawą do dekoracji z kremu lub lukru plastycznego.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


× trzy = 27