Szukaj przepisu

Muffinki

40 minut
6 osób
łatwe
Składniki
muffinki male surowe 2
  • muffinki male surowe 2
SKŁADNIKI
  • 5 łyżek mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 15 łyżek cukru 2 jajka 3/4 tabliczki 100 gramowej czekolady 3/4 małego masła 100 gram np Osełka opcjonalnie łyżka przyprawy korzennej/cynamonu/ekstraktu z wanilii

Pora na małe co nieco na słodko! Proponuję pyszne muffinki, które można przyrządzić na dwa rodzaje: w wersji białej i brązowej.

sposób przygotowania

Ważne: zawsze dajemy tyle samo gram masła, co czekolady! Można dodać mniejszą ich ilość, ale ważne są proporcje. Na początek masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy na gładką masę. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie ubijamy jajka z cukrem przez 10-20 sek na małych obrotach (lub energicznie widelcem żeby żółtka się połączyły z białkami i cukrem), a pozostałe suche składniki łączymy w oddzielnej misce (mąka + proszek do pieczenia). Jeśli masa czekoladowa jest chłodna (nie może być ciepla, gdyż jajka się zetną) to łączymy delikatnie(!) wszystkie składniki: masa czekoladowa + jajka z cukrem + mąka z proszkiem. Muffiny pieczemy w 180 stopniach, przez ok 13-15 min jeśli foremki mają około 3 cm średnicy, jeśli 5 cm średnicy to 18 minut. Najlepiej już po 10 minutach zerknąć na muffiny czy rosną i czy nie zaczynają się przypalać (zwłaszcza w małych foremkach), wtedy obniżamy temperaturę do 170 stopni. Muffiny mogą być podstawą do dekoracji z kremu lub lukru plastycznego. Smacznego!

Autor przepisu: