Muffinki


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 5 łyżek mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 75 g miękkiego masła Osełka
  • opcjonalnie łyżka przyprawy korzennej/cynamonu/ekstraktu z wanilii

Jeden z najszybszych i najprostszych wypieków cukierniczych w naszej kuchni. Istnieje tysiące receptur oraz drugie tyle pomysłów na dekorację gotowych babeczek. Korzenne muffinki z czekoladą to przepis nie tylko na zimę!

sposób przygotowania

  1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i mikserem ucieraj na najwyższych obrotach przez 6 minut.
  2. Następnie dodaj masła i miksuj na mniejszych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C grzałka dolna i górna.
  4. Przesiej do masy mąkę, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do foremek do 2/3 wysokości.
  6. Babeczki włóż do pieca na 20 minut.
  7. przy pomocy wykałaczki sprawdź czy są już gotowe. Wbij ją w jedną muffinkę, a po wyciągnięciu patyczek powinien być suchy i bez grudek.