Szukaj przepisu

Domowy makaron

2 godziny
5 osób
Łatwe
Składniki
Domowy makaron
  • Domowy makaron
  •  23
  •  12
SKŁADNIKI
  • 5 kurzych, wiejskich jaj
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
TO CI SIĘ PRZYDA
  • mikser ręczny
  • sito
  • drewniana łyżka
  • wałek lub maszynka do makaronu
  • stolnica
  • metalowa miska
  • bawełniana ścierka
  • folia spożywcza
  • papierowe torebki

Dziś zapraszam do wspólnego kręcenia makaronu. Każdy z nas zapewne choć raz w życiu widział jak babcia lub mama wałkuje duże płaty domowego makaronu do rosołu.

sposób przygotowania

  1. Jajka wbij do miski ( nie metalowej ) i mikserem ubij na gładką masę.
  2. Do jajek przesiej sitkiem mąkę i dopraw solą. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  3. Przełóż ciasto na stolnicę i delikatnie ugnieć na gładką masę.
  4. Metalową misę lekko rozgrzej nad palnikiem lub w piecu ( powinna być ciepła, nie gorąca ).
  5. Włóż do misy ciasto i szczelnie zakryj folią spożywczą na 20 minut.
  6. Weź połowę ciasta i przeciśnij przez maszynkę lub rozwałkuj na płat o grubości 1 mm.
  7. A oparciu krzesła rozwieś szmatkę a na niej ciasto aby przeschło. Możesz tak samo zrobić z krawędzią stołu. Ciasto powinno schnąć 30 minut.
  8. Te same czynności powtórz z drugą częścią ciasta.
  9. Następnie rozłóż płat na blacie i wytnij pożądane kształty ( jeśli posiadasz maszynkę, ona wykona to za Ciebie ).
  10. Gotowy makaron porcjami umieść w papierowych torebkach. Możesz porcje umieścić w plastikowych pojemnikach.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Makaron z pesto i słonecznikiem
  • jak ugotować makaron
  • Makaron z kurczakiem i boczniakami
  • Spaghetti aioli
  • makaron z makiem
  • Caroline

    Super sprawa. Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zrobienia swojskiego makaronu i chyba właśnie znalazłam fajny przepis :)

  • Siekierą po Jajach

    Uwielbiam, ale robić mi się niestety nie chce…

  • mercadeo

    Zrobienie pierwszego makaronu wspominam jako wielkie przeżycie – w sumie 3 składniki – mąka, jaja i sól i „toto” niby ma być pyszne? Eeee coś mało skomplikowane, pewnie będzie jakiś haczyk i na pewno się nie uda. A jednak okazało się – najpierw proste, potem zabawne, a jeszcze później relaksujące i odprężające. Uwielbiam robić tagliatelle! I wciągam w tę moją pasję, albo chociaż zapraszam do zabawy wszystkie kobiety, które lubią chociaż czasami mieć nos i łokcie ubrudzone mąką. Bardzo gorąco Was namawiam – umówcie się we dwie, trzy, kupcie najlepszą mąkę, jaja od kur z wolnego wybiegu i sól morską. Nie zapomnijcie o papierowych torebkach (takich dużych, jak od pieczywa), by móc w nich układać wysuszone nitki, o dobrym winie, żeby było weselej i świetnej, radosnej muzyce, która zapewni jeszcze lepszy nastrój.

  • do mercedes

    fajnne podsumowanie ,bede probowwac

  • Spalę mąke

    Przepis wygląda dobrze. Będę próbować.

  • baba

    makaron robię często, Twój przepis jest trochę zagmatwany, niepotrzebne miksowanie,
    ja zaczynam od wsypania 2,5 do 3 szklanek (ilość zależy od wielkości jaj) mąki makaronowej na stolnice (mąka typ 480) robię z mąki gniazdko i wybijam 4 jajka zarabiam ręką (można nożem).Chwilę wyrabiam aby nie kleiło się do rąk, dzielę na 4 części i po 10 minutach wałkuję na okrągłe placki średnica 40-50 cm . Po przeschnięciu zwijam w rulon przesypując mąką i cieniutko kroję ostrym nożem.Gotuję krótko -do wypłynięcia.