Domowy makaron


5 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 5 kurzych, wiejskich jaj
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
TO CI SIĘ PRZYDA
  • mikser ręczny
  • sito
  • drewniana łyżka
  • wałek lub maszynka do makaronu
  • stolnica
  • metalowa miska
  • bawełniana ścierka
  • folia spożywcza
  • papierowe torebki

Dziś zapraszam do wspólnego kręcenia makaronu. Każdy z nas zapewne choć raz w życiu widział jak babcia lub mama wałkuje duże płaty domowego makaronu do rosołu.

sposób przygotowania

  1. Jajka wbij do miski ( nie metalowej ) i mikserem ubij na gładką masę.
  2. Do jajek przesiej sitkiem mąkę i dopraw solą. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  3. Przełóż ciasto na stolnicę i delikatnie ugnieć na gładką masę.
  4. Metalową misę lekko rozgrzej nad palnikiem lub w piecu ( powinna być ciepła, nie gorąca ).
  5. Włóż do misy ciasto i szczelnie zakryj folią spożywczą na 20 minut.
  6. Weź połowę ciasta i przeciśnij przez maszynkę lub rozwałkuj na płat o grubości 1 mm.
  7. A oparciu krzesła rozwieś szmatkę a na niej ciasto aby przeschło. Możesz tak samo zrobić z krawędzią stołu. Ciasto powinno schnąć 30 minut.
  8. Te same czynności powtórz z drugą częścią ciasta.
  9. Następnie rozłóż płat na blacie i wytnij pożądane kształty ( jeśli posiadasz maszynkę, ona wykona to za Ciebie ).
  10. Gotowy makaron porcjami umieść w papierowych torebkach. Możesz porcje umieścić w plastikowych pojemnikach.