Tradycyjna prażucha


4 osoby
Łatwe
Składniki
p3
  • p3
  •  p2
  •  p1
SKŁADNIKI
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
TO CI SIĘ PRZYDA
  • tłuczek lub praska do ziemniaków
  • obieraczka do warzyw

PORADA SZEFA KUCHNI

Prażucha to smaczny dodatek do dań mięsnych, ale możesz ją także podać jako samodzielne danie w postaci smażonej - łyżką formuj kluski i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Do smażenia idealnie sprawdzi się smalec. Gotowe podawaj ze skwarkami lub podsmażoną  cebulką oraz ze szklanką  zsiadłego mleka lub kefiru.

Prażucha to tradycyjne polska potrawa. Dla wielu to smak dzieciństwa, danie przyrządzane najczęściej przez babcie. Wyśmienicie smakuje z podsmażonym boczkiem czy zarumienioną cebulką, posypana posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

sposób przygotowania

  1. Ziemniaki umyj, obierz a następnie gotuj w osolonej. Wody powinno być tylko tyle, aby zakrywała powierzchnię ziemniaków.
  2. Po 10 minutach gotowania na wierzch ziemniaków wsyp mąkę pszenną. Przykryj garnek i gotuj ziemniaki do miękkości. Nie mieszaj! W czasie gotowania z mąki powstanie coś na kształt mącznej lepkiej kluski.
  3. Ostrożnie odcedź ziemniaki uważając, aby nie wylać mąki.
  4. Dopraw do smaku solą , pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Powstanie lepka masa.
  5. Przy pomocy łyżki zwilżonej w oliwie lub oleju formuj porcje i nakładaj na talerz.
  6. Podawaj z dowolnymi dodatkami.

Tradycyjna prażucha
2 votes, 3.00 avg. rating (64% score)
  • Wiola

    Cudowne!!

  • AZgotuj

    Prażuchy prażuchy, ale ten kapuśniaczek:):)

  • codojedzenia

    Nigdy nie slyszalam o prazuchach predtem. Tak jakby doprawiony ziemniaczny mus

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    jest to bardzo popularny dodatek do zup zwłaszcza w Wielkopolsce :)

  • mick40

    Prawdziwy kapuśniak lub kwaśnice powinno podawać się tylko z Prażuchami, lub z czerwonym barszczem na żurku:)

  • Antonina

    Kapitanie Cooku! ja też pierwszy raz słyszę o prażuchach. Pewnie warto spróbować, ale boję się tego manewru z dosypywaniem mąki do gotujących się ziemniaków! Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Szkoda,że nie ma filmiku z tego etapu:(( pozdrawiam!

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    To jest prosty moment jak budowa cepa. Jeśli boisz się tego zaparzania możesz po prostu tak jak moja babcia dodać mąki już do ubitych na puree ziemniaków i znów utłuc. Też będzie dobre

  • Antonina

    Ok. Dzięki!

  • Jacek

    Moja Babcia odcedzała ziemniaki „nie do końca” zostawało trochę wody, wtedy wsypywała mąkę i jeszcze trochę to się gotowało, dalej jak wyżej (a odrobina wody nie zaszkodzi.

  • Plenti

    To nie prażuchy, tylko prażucha. I ta nazwa do tej potrawy stosowana jest jedynie w Wielkopolsce i okolicach. Na Lubelszczyźnie ziemniaki z dodatkiem mąki noszą nazwę „lemieszka” a prażuchami nazywane są kluski robione z prażonej na patelni mąki :)
    Ale bez względu na nazwę, warto spróbować i to nie tylko „do zupy” ale również jako zamiennik ziemniaków do drugiego dania, świetny też przysmażony patelnią na brązowo.

  • awek

    A u nas (łódzkie) to są prażoki :-)

  • m4rl3na

    Masz chłopie pojęcie o gotowaniu! Ile masz lat? Przepisy kapuśniaka i prażuchów rodem z kuchni mojej mamy. A w nawiasach piszesz to, co mama przygrażała mi palcem. Dam głowę, że często jesz pyry z gzikiem, sznytki chleba, nosisz kaszkiet i pochodzisz z wielkopolski – okolice Poznania? ;). Pozdrawiam!

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    24, co do Wielkopolski to pochodzę z województwa byłego kaliskiego, pewnie dlatego, he.

  • moniia

    Ja jestem z Tomaszowa Mazowieckiego i u mnie w domu mówi się o tym „dusicha” :)

  • Kinga

    Robię dziś Twój kapuśniaczek no i oczywiście prażuchy. Moja Babcia je często robiła,coś pysznego,zwykłe ziemniaki z okrasą do pięt nie dorastają prażuchom :-) dzięki za przypomnienie;)

  • ludmilla

    kapitanie cook cy gałka muszkatołowa to dobry dodatek do kartofli

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    bardzo dobry dodatek :)

  • inka2504

    Zabieram się właśnie za swoje pierwsze prażuchy w życiu :)) Dobrze, że druga mamusia kiedyś wysłała smalec :) Za granicą też trzeba sobie dobrze pojeść ;)

  • Magda

    też jestem z byłego kaliskiego :-)