Szukaj przepisu

Tradycyjna prażucha

Pin it

Czas przygotowania: 40 minut Drukuj przepis

Tradycyjny polski obiad nie może obejść się bez kapuśniaku. Nieodzownym dodatkiem do tej pysznej kwaskowatej zupy są prażuchy. Moja babcia bez zbędnych ceregieli tłukła gałką w garnek pełen ziemniaków z odrobiną mąki. Im dłużej uderzała, tym smak był lepszy.

W dzisiejszych "trendy" czasach przystawka ta może być uważana za jakiś relikt przeszłości. Jednak wiem, że prażuchy są nieodzownym dodatkiem do zup w wielu polskich domach. Oczywiście każda gospodyni ma swoją ulubioną technikę i metodę przygotowywania tego specjału. Ja postanowiłem lekko urozmaicić klasyczny przepis na prażuchy mojej babci. Co dodałem - przekonajcie się sami.

  • Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło
  • plaster słoniny
  • 1 duża cebula

Przepis

Zaczynamy od ugotowania w lekko słonej wodzie 0,5 kg ziemniaków (Pamiętajcie: ziemniaki gotujemy na małym ogniu, dzięki temu nie będą się rozpadać). 10 minut przed końcem gotowania na wierzch kartofli wsypujemy po jednej łyżce mąk. Nie powinna ona dotykać wody. Czynimy tak, aby mąka się zaparzyła i nie było czuć jej aromatu podczas konsumpcji.

Gdy warzywa będą już ugotowane, odlewamy wodę (byle nie spłukać mąki!). W tym momencie zaczynamy doprawiać całość. Zatem nie żałujemy soli, świeżo zmielonego pieprzu i... gałki muszkatołowej. Tak, tak szczypta gałki świetnie pasuje do ziemniaków. Ja od siebie zawsze dodaję 1 łyżkę masła dla aksamitu i smaku. Całość ugniatamy intensywnie gałką lub ubijakiem. Jeśli chcemy otrzymać bardziej kleistą masę to dodajemy tylko mąkę ziemniaczaną.

Zwieńczeniem naszych prażuchów jest oczywiście okrasa z tłuszczu i cebuli. Pokrojoną w niewielką kostkę słoninę topimy na patelni, gdy się wytopi dorzucamy pokrojoną w średnią kostkę cebulę i rumienimy całość.

Podajemy z kapuśniakiem.

Smacznego

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Wiola pisze:

    Cudowne!!

  2. AZgotuj pisze:

    Prażuchy prażuchy, ale ten kapuśniaczek:):)

  3. codojedzenia pisze:

    Nigdy nie slyszalam o prazuchach predtem. Tak jakby doprawiony ziemniaczny mus

  4. Kapitan Cook pisze:

    jest to bardzo popularny dodatek do zup zwłaszcza w Wielkopolsce :)

  5. mick40 pisze:

    Prawdziwy kapuśniak lub kwaśnice powinno podawać się tylko z Prażuchami, lub z czerwonym barszczem na żurku:)

  6. Antonina pisze:

    Kapitanie Cooku! ja też pierwszy raz słyszę o prażuchach. Pewnie warto spróbować, ale boję się tego manewru z dosypywaniem mąki do gotujących się ziemniaków! Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Szkoda,że nie ma filmiku z tego etapu:(( pozdrawiam!

  7. Kapitan Cook pisze:

    To jest prosty moment jak budowa cepa. Jeśli boisz się tego zaparzania możesz po prostu tak jak moja babcia dodać mąki już do ubitych na puree ziemniaków i znów utłuc. Też będzie dobre

  8. Antonina pisze:

    Ok. Dzięki!

  9. Jacek pisze:

    Moja Babcia odcedzała ziemniaki „nie do końca” zostawało trochę wody, wtedy wsypywała mąkę i jeszcze trochę to się gotowało, dalej jak wyżej (a odrobina wody nie zaszkodzi.

  10. Plenti pisze:

    To nie prażuchy, tylko prażucha. I ta nazwa do tej potrawy stosowana jest jedynie w Wielkopolsce i okolicach. Na Lubelszczyźnie ziemniaki z dodatkiem mąki noszą nazwę „lemieszka” a prażuchami nazywane są kluski robione z prażonej na patelni mąki :)
    Ale bez względu na nazwę, warto spróbować i to nie tylko „do zupy” ale również jako zamiennik ziemniaków do drugiego dania, świetny też przysmażony patelnią na brązowo.

  11. awek pisze:

    A u nas (łódzkie) to są prażoki :-)

  12. m4rl3na pisze:

    Masz chłopie pojęcie o gotowaniu! Ile masz lat? Przepisy kapuśniaka i prażuchów rodem z kuchni mojej mamy. A w nawiasach piszesz to, co mama przygrażała mi palcem. Dam głowę, że często jesz pyry z gzikiem, sznytki chleba, nosisz kaszkiet i pochodzisz z wielkopolski – okolice Poznania? ;). Pozdrawiam!

  13. Kapitan Cook pisze:

    24, co do Wielkopolski to pochodzę z województwa byłego kaliskiego, pewnie dlatego, he.

  14. moniia pisze:

    Ja jestem z Tomaszowa Mazowieckiego i u mnie w domu mówi się o tym „dusicha” :)

  15. Kinga pisze:

    Robię dziś Twój kapuśniaczek no i oczywiście prażuchy. Moja Babcia je często robiła,coś pysznego,zwykłe ziemniaki z okrasą do pięt nie dorastają prażuchom :-) dzięki za przypomnienie;)

  16. ludmilla pisze:

    kapitanie cook cy gałka muszkatołowa to dobry dodatek do kartofli

  17. Kapitan Cook pisze:

    bardzo dobry dodatek :)

  18. inka2504 pisze:

    Zabieram się właśnie za swoje pierwsze prażuchy w życiu :)) Dobrze, że druga mamusia kiedyś wysłała smalec :) Za granicą też trzeba sobie dobrze pojeść ;)

Skomentuj


× 4 = dwadzieścia