Szukaj przepisu

Tradycyjna prażucha

6 osób
Łatwe
Składniki
Tradycyjna prażucha
  • Tradycyjna prażucha
  • 221
  • 112
SKŁADNIKI
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło
  • plaster słoniny
  • 1 duża cebula
TO CI SIĘ PRZYDA
  • tłuczek lub praska do ziemniaków
  • obieraczka do warzyw

Jeśli tradycyjny polski obiad, to kapuśniak. Zupa ta jednak nie smakuje tak dobrze bez dodatku, jakim są prażuchy. Są lekko słodkawe, a więc doskonale uzupełnia kwaskowatość kapuśniaku. Całe danie zyskuje dzięki temu bogatszy smak i staje się jeszcze bardziej pożywne. Dowiedz się jak przyrządzić prawdziwe, tradycyjne prażuchy.

sposób przygotowania

  1. Umyj ziemniaki i obierz obieraczką, a następnie gotuj je w lekko osolonej wodzie.
  2. Po 10 minutach gotowania odlej trochę wody i na wierzch ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną tak, aby nie dotykała wody. Mąka powinna się zaparzyć.
  3. Odlej wodę z garnka tak, aby nie spłukać mąki.
  4. Dopraw ziemniaki solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Całość ugniataj tłuczkiem do ziemniaków.
  6. Pokrój słoninę w drobną kostkę i wytop z niej tłuszcz na gorącej patelni.
  7. Obierz cebulę i posiekaj ją w niewielką kostkę, a następnie dodaj na patelnię i smaż, aż przybierze szklisty kolor.
  8. Dodaj zawartość patelni do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.

Autor przepisu:

PODOBNE PRZEPISY

  • Tradycyjne kopytka
  • Młode ziemniaki z boczkiem i rozmarynem
  • Pyzy ziemniaczane z boczkiem
  • Zakopiańskie moskole
  • Gzik z placuszkami ziemniaczanymi
  • Wiola

    Cudowne!!

  • AZgotuj

    Prażuchy prażuchy, ale ten kapuśniaczek:):)

  • codojedzenia

    Nigdy nie slyszalam o prazuchach predtem. Tak jakby doprawiony ziemniaczny mus

  • Kapitan Cook

    jest to bardzo popularny dodatek do zup zwłaszcza w Wielkopolsce :)

  • mick40

    Prawdziwy kapuśniak lub kwaśnice powinno podawać się tylko z Prażuchami, lub z czerwonym barszczem na żurku:)

  • Antonina

    Kapitanie Cooku! ja też pierwszy raz słyszę o prażuchach. Pewnie warto spróbować, ale boję się tego manewru z dosypywaniem mąki do gotujących się ziemniaków! Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Szkoda,że nie ma filmiku z tego etapu:(( pozdrawiam!

  • Kapitan Cook

    To jest prosty moment jak budowa cepa. Jeśli boisz się tego zaparzania możesz po prostu tak jak moja babcia dodać mąki już do ubitych na puree ziemniaków i znów utłuc. Też będzie dobre

  • Antonina

    Ok. Dzięki!

  • Jacek

    Moja Babcia odcedzała ziemniaki „nie do końca” zostawało trochę wody, wtedy wsypywała mąkę i jeszcze trochę to się gotowało, dalej jak wyżej (a odrobina wody nie zaszkodzi.

  • Plenti

    To nie prażuchy, tylko prażucha. I ta nazwa do tej potrawy stosowana jest jedynie w Wielkopolsce i okolicach. Na Lubelszczyźnie ziemniaki z dodatkiem mąki noszą nazwę „lemieszka” a prażuchami nazywane są kluski robione z prażonej na patelni mąki :)
    Ale bez względu na nazwę, warto spróbować i to nie tylko „do zupy” ale również jako zamiennik ziemniaków do drugiego dania, świetny też przysmażony patelnią na brązowo.

  • awek

    A u nas (łódzkie) to są prażoki :-)

  • m4rl3na

    Masz chłopie pojęcie o gotowaniu! Ile masz lat? Przepisy kapuśniaka i prażuchów rodem z kuchni mojej mamy. A w nawiasach piszesz to, co mama przygrażała mi palcem. Dam głowę, że często jesz pyry z gzikiem, sznytki chleba, nosisz kaszkiet i pochodzisz z wielkopolski – okolice Poznania? ;). Pozdrawiam!

  • Kapitan Cook

    24, co do Wielkopolski to pochodzę z województwa byłego kaliskiego, pewnie dlatego, he.

  • moniia

    Ja jestem z Tomaszowa Mazowieckiego i u mnie w domu mówi się o tym „dusicha” :)

  • Kinga

    Robię dziś Twój kapuśniaczek no i oczywiście prażuchy. Moja Babcia je często robiła,coś pysznego,zwykłe ziemniaki z okrasą do pięt nie dorastają prażuchom :-) dzięki za przypomnienie;)

  • ludmilla

    kapitanie cook cy gałka muszkatołowa to dobry dodatek do kartofli

  • Kapitan Cook

    bardzo dobry dodatek :)

  • inka2504

    Zabieram się właśnie za swoje pierwsze prażuchy w życiu :)) Dobrze, że druga mamusia kiedyś wysłała smalec :) Za granicą też trzeba sobie dobrze pojeść ;)

  • Magda

    też jestem z byłego kaliskiego :-)