Szukaj przepisu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką- superwysokie

2,5 godziny
8 osób
łatwe
Składniki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  •  31
SKŁADNIKI
  • 1 szkl. mleka 4 szkl. mąki pszennej typ 550 5 dag drożdży 3/4 szkl. cukru 5 jajek 1/4 kostki margaryny 5 łyżek śmietany sól 12 śliwek węgierek cynamon masło bułka tarta 5 dag cukru, 5 dag margaryny, 5 dag mąki pszennej (na kruszonkę)

Sezon na śliwki w pełni, żal zatem nie wykorzystać tego smacznego i zdrowego owocu. Wielu z Was zapewne szuka sprawdzonego przepisu na superwysokie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

sposób przygotowania

Zaczynamy oczywiście od przygotowania rozczynu. Do garnuszka wlewamy 1 szkl. mleka. Podgrzewamy je do temp. nieprzekraczającej 60 st. C. Następnie odlewamy pół szklanki płynu. Do dużej miski przesiewamy całość mąki. Następnie robimy zagłębienie, do którego wlewamy 0,5 szkl. mleka, rozkruszamy drożdże, dosypujemy 2 łyżki cukru oraz szczyptę soli. Następnie zagarniając lekko mąkę z brzegów trzepaczką rozpuszczamy drożdże. Zagarniamy tyle mąki, aby mleko miało konsystencję kwaśnej śmietany. Potem odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 15 minut (oczywiście uprzednio przykrywając miskę ściereczką). Po wyrośnięciu rozczynu możemy przystąpić do kolejnej fazy. Do miski wędrują żółtka, roztopiona margaryna (nie za ciepła), śmietana (wszystkie składniki o temp. pokojowej. Śmietany tyle łyżek, ile jajek). Całość intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ubite na sztywną pianę białka (po ubiciu piany z białek dorzucamy do nich cukier i na małych obrotach ubijamy, aż kryształki nie będą wyczuwalne). Przypominam, że z 3/4 szkl. cukru uprzednio zabraliśmy 2 łyżki do rozczynu. Całość intensywnie wyrabiamy. W tym momencie może przydać się pozostałe 0,5 szkl. mleka. Dolewamy go wedle zasady ,,ile wlezie", aż odejdzie od ręki. Ciasto powinno wyrabiać się co najmniej 100 razy. Po wyrobieniu układamy je w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h. W tym momencie możemy przygotować kruszonkę: w miseczkę delikatnie opuszkami palców wyrabiamy wszystkie składniki, aż będą mieć strukturę żwirku. Potem można włożyć je do lodówki. Teraz możemy również pokroić owoce na pół i wyciągnąć pestki. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozkładamy i rozciągamy na blasze. Dekorujemy śliwkami, które posypujemy cynamonem (można również cynamon zamiast do śliwek dodać do kruszonki). Zwieńczeniem ciasta jest warstwa kruszonki. Drożdżowca pieczemy 25-30 minut w temp. 180 st. C grzałka górna i dolna. Po upieczeniu powinien troszkę odpocząć w piecu. Smacznego

Autor przepisu:

  • Maja Skorupska

    drożdzowe ze śliwką to zawsze stuprocentowy sukces!:)

  • martex.82

    drożdżóweczka jak marzenie, właśnie takiego, sprawdzonego przepisu na drożdżowe potrzebowałam. Upiekłam i przyznaję, że przepis jest naprawdę świetny,uniwersalny, ciasto pięknie wyrasta, jest mięciutkie,pyszne nawet drugiego dnia, serdeczne dzięki za przepis, pozdrawiam :)

  • zybi77

    mąki to 10 kilo czy tylko te 5 deko z pezepisu????

  • Kapitan Cook

    przy przenoszeniu przepisu do nowego serwisu zniknęła mąka. Przepraszamy. Już poprawione. Ja daję ok. 3,5 szkl., ale potem podsypuję przy wyrabianiu i łącznie to wychodzi ok. 4 szkl.