Szukaj przepisu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką- superwysokie

Pin it

Czas przygotowania: 2,5 godziny Drukuj przepis

Po wielu zmaganiach z drożdżowcami udało mi się w końcu posiąść przepis niemal idealny. Zarówno ciasto jak i kruszonka powalają, a owoce można dodać różne, w zależności od sezonu.

Uwielbiam ciasto drożdżowe i to nie tylko za smak, aromat, ale również za pracę włożoną w jego przygotowanie. Jeśli wiesz, że włożyłeś mnóstwo serca i zapału w przyrządzenie jakiegoś dania, to ono wtedy jeszcze bardziej smakuje. Często piekę ciasta, ale to właśnie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką jest jakby tym elementem, dzięki któremu wracam do smaków z dzieciństwa.

Co do wysokości i pulchności ciasta. Polecam dodać kwaśną śmietanę (sekret mojej babci). Jajka powodują, że ciasto po jakimś czasie staje się twarde, a kwas śmietany przeciwdziała temu. Oczywiście najlepszy drożdżowiec jest na pierwszy dzień z ciepłym mlekiem. Ale warto również pozostawić sobie niewielki kawałek na potem.

  • Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 4 szkl. mąki pszennej typ 550
  • 5 dag drożdży
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1/4 kostki margaryny
  • 5 łyżek śmietany
  • sól
  • 12 śliwek węgierek
  • cynamon
  • masło
  • bułka tarta
  • 5 dag cukru, 5 dag margaryny, 5 dag mąki pszennej (na kruszonkę)

Przepis

Zaczynamy oczywiście od przygotowania rozczynu. Do garnuszka wlewamy 1 szkl. mleka. Podgrzewamy je do temp. nieprzekraczającej 60 st. C. Następnie odlewamy pół szklanki płynu. Do dużej miski przesiewamy całość mąki. Następnie robimy zagłębienie, do którego wlewamy 0,5 szkl. mleka, rozkruszamy drożdże, dosypujemy 2 łyżki cukru oraz szczyptę soli. Następnie zagarniając lekko mąkę z brzegów trzepaczką rozpuszczamy drożdże. Zagarniamy tyle mąki, aby mleko miało konsystencję kwaśnej śmietany. Potem odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 15 minut (oczywiście uprzednio przykrywając miskę ściereczką). Po wyrośnięciu rozczynu możemy przystąpić do kolejnej fazy. Do miski wędrują żółtka, roztopiona margaryna (nie za ciepła), śmietana (wszystkie składniki o temp. pokojowej. Śmietany tyle łyżek, ile jajek). Całość intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ubite na sztywną pianę białka (po ubiciu piany z białek dorzucamy do nich cukier i na małych obrotach ubijamy, aż kryształki nie będą wyczuwalne). Przypominam, że z 3/4 szkl. cukru uprzednio zabraliśmy 2 łyżki do rozczynu. Całość intensywnie wyrabiamy. W tym momencie może przydać się pozostałe 0,5 szkl. mleka. Dolewamy go wedle zasady ,,ile wlezie", aż odejdzie od ręki. Ciasto powinno wyrabiać się co najmniej 100 razy.

Po wyrobieniu układamy je w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h. W tym momencie możemy przygotować kruszonkę: w miseczkę delikatnie opuszkami palców wyrabiamy wszystkie składniki, aż będą mieć strukturę żwirku. Potem można włożyć je do lodówki.

Teraz możemy również pokroić owoce na pół i wyciągnąć pestki. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozkładamy i rozciągamy na blasze. Dekorujemy śliwkami, które posypujemy cynamonem (można również cynamon zamiast do śliwek dodać do kruszonki). Zwieńczeniem ciasta jest warstwa kruszonki. Drożdżowca pieczemy 25-30 minut w temp. 180 st. C grzałka górna i dolna. Po upieczeniu powinien troszkę odpocząć w piecu. Smacznego

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Maja Skorupska pisze:

    drożdzowe ze śliwką to zawsze stuprocentowy sukces!:)

  2. martex.82 pisze:

    drożdżóweczka jak marzenie, właśnie takiego, sprawdzonego przepisu na drożdżowe potrzebowałam. Upiekłam i przyznaję, że przepis jest naprawdę świetny,uniwersalny, ciasto pięknie wyrasta, jest mięciutkie,pyszne nawet drugiego dnia, serdeczne dzięki za przepis, pozdrawiam :)

  3. zybi77 pisze:

    mąki to 10 kilo czy tylko te 5 deko z pezepisu????

  4. Kapitan Cook pisze:

    przy przenoszeniu przepisu do nowego serwisu zniknęła mąka. Przepraszamy. Już poprawione. Ja daję ok. 3,5 szkl., ale potem podsypuję przy wyrabianiu i łącznie to wychodzi ok. 4 szkl.

Skomentuj


× 6 = dwadzieścia cztery