Pampuchy czyli puszyste parowce


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 130 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • 3 jajka
TO CI SIĘ PRZYDA
  • trzepaczka do jajek
  • drewniana łopatka
  • duże sitko
  • stolnica
  • wałek
  • garnek do gotowania na parze

Jeśli szukacie pysznego i sprawdzonego przepisu na parowce to świetnie trafiliście. Jest to idealna propozycja na wegetariański obiad. Zapewne każdy z nas pamięta smak klusek parowych z dzieciństwa. Postanowiliśmy zatem odtworzyć ten smak.

sposób przygotowania

  1. Podgrzej w garnku mleko tak, aby jego temperatura nie przekraczała 60 st. C. a następnie odlej 50 ml z garnka do osobnego naczynia.
  2. Pokrusz drożdże i wsyp do garnka. Dodaj również 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  3. Oddziel białka od żółtek. Białka włóż do dużej miski i ubij, aż piana będzie sztywna.
  4. Dosyp do piany 2 łyżki cukru i bij, aż znikną grudki.
  5. Dodaj żółtka i zamieszaj drewnianą łopatką.
  6. Przesiej mąkę przez sitko do miski i dodaj zaczyn z drożdży.
  7. Wyrabiaj ciasto na początku łopatką w misce, potem dodaj do niego resztę mleka.
  8. Posyp stolnicę mąką i wyrabiaj na niej ciasto ręcznie, aż przestanie się przyklejać do rąk.
  9. Odstaw ciasto pod przykryciem na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  10. Posyp stolnicę mąką.
  11. Gdy ciasto urośnie 2-krotnie, przełóż je na stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości 2 cm.
  12. Zanurz szklankę w mące, a następnie wykrawaj nią krążki.
  13. Z krążków ręcznie wyrabiaj kulki, a następnie uformuj je w kółka.
  14. Nalej wody do naczynia do gotowania na parze i zagotuj.
  15. Na górną warstwę nakładaj kółka z ciasta i paruj je przez 10 minut.