Szukaj przepisu

Polędwiczki wieprzowe w sosie

Pin it

Czas przygotowania: 45 minut Drukuj przepis

Polędwiczki podobnie jak polędwica wołowa nie są łatwym zadaniem gastronomicznym. Oczywiście możemy dusić całą polędwiczkę wieprzową w sosie kurkowym przez kilkadziesiąt minut, aż będzie miękka i potem pokroić w plastry. Jednak ja proponuję bardziej wykwintną i subtelniejsza potrawę. Soczyste medaliony podane przy akompaniamencie sosu kurkowego. Sekretem jest takie wysmażenie polędwiczek, aby w środku miały delikatne różowe oczko. Jeśli je przesmażymy to otrzymamy twardą podeszwę.

  • Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Przepis

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w poprzek włókien na plastry grubości 4 cm. Następnie układamy kawałki mięsa, aby włókna szły pionowo i ugniatamy delikatnie pięścią, aby uzyskać medaliony grubości 2 cm. Polędwiczka jest delikatnym mięsem, więc tłuczek się tu nie zda. Następnie mocno pieprzymy mięso z obu stron uprzednio skrapiając je delikatnie oliwą z oliwek. Nie żałujemy również suszonego tymianku. Tak zamarynowane mięso może sobie teraz odpocząć. W międzyczasie możemy przygotować sos kurkowy.

Zaczynamy smażenie mięsa. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki klarowanego masła. Na to wędrują nasze medaliony z polędwiczek. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony. W trzeciej minucie każdej strony dorzucamy na patelnię kawałek zimnego masła i gdy się roztopi polewamy nim mięso (trik restauracyjny, mięso nabierze wtedy chrupkiego charakteru). Polędwiczki powinny mieć delikatne różowe oczko w środku. Nie mogą być zbyt mocno wysmażone, bo będą twarde. Wykładamy je na talerz, aby wchłonęły soki. Po kilku minutach doprawiamy solą morską (dopiero teraz, inaczej mięso byłoby twarde) i polewamy sosem kurkowym. Smacznego

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Mafy pisze:

    Gratuluję! Nareszcie ktoś napisał „dobry” przepis na polędwiczki! Ja już czytałam o gotowaniu medalionów itp. Sic! Je należy po prostu usmażyć na maśle ale bez soli i nie za długo. Super pomysł z masłem w trakcie – nie wiedziałam – dzięki! Aha niechęć Polaków do smażenia na maśle wynika chyba z nieumiejętności klarowania albo przeświadczenia, że w czasie klarowania marnujemy dużą ilość masła. Niestety, to co dobre musi być drogie. A wyobrażacie sobie zamienić oliwę z oliwek na olej rzepakowy w caprese ? Świetny przepis!

  2. Paulina pisze:

    Mniam!

  3. DB pisze:

    Robiłam zgodnie z przepisem. Pychota :) POLECAM

  4. kobert pisze:

    no ale niema slowa o kurkach ani o sosie

  5. Kapitan Cook pisze:

    W opisie początkowym był link do sosu: http://www.codogara.pl/4822/nieziemski-sos-kurkowy/ Pozdrawiam

  6. Elzi zou pisze:

    Ja dzisiaj wypróbuję ten przepis…zobaczymy co to warte :p

Skomentuj


7 − = pięć