Polędwiczki wieprzowe w sosie


4 osoby
łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa masło oliwa z oliwek sól pieprz tymianek

Jeżdżąc po restauracjach w Polsce zauważyłem rosnące zainteresowanie polędwiczkami wieprzowymi. Mięso to jest o wiele tańsze od polędwicy wołowej, a strukturą i smakiem przypomina lekko sarninę. Postanowiłem zatem połączyć popularne polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym.

sposób przygotowania

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w poprzek włókien na plastry grubości 4 cm. Następnie układamy kawałki mięsa, aby włókna szły pionowo i ugniatamy delikatnie pięścią, aby uzyskać medaliony grubości 2 cm. Polędwiczka jest delikatnym mięsem, więc tłuczek się tu nie zda. Następnie mocno pieprzymy mięso z obu stron uprzednio skrapiając je delikatnie oliwą z oliwek. Nie żałujemy również suszonego tymianku. Tak zamarynowane mięso może sobie teraz odpocząć. W międzyczasie możemy przygotować sos kurkowy. Zaczynamy smażenie mięsa. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki klarowanego masła. Na to wędrują nasze medaliony z polędwiczek. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony. W trzeciej minucie każdej strony dorzucamy na patelnię kawałek zimnego masła i gdy się roztopi polewamy nim mięso (trik restauracyjny, mięso nabierze wtedy chrupkiego charakteru). Polędwiczki powinny mieć delikatne różowe oczko w środku. Nie mogą być zbyt mocno wysmażone, bo będą twarde. Wykładamy je na talerz, aby wchłonęły soki. Po kilku minutach doprawiamy solą morską (dopiero teraz, inaczej mięso byłoby twarde) i polewamy sosem kurkowym. Smacznego