Szukaj przepisu

Polędwiczki wieprzowe w sosie

45 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
  •  2222
SKŁADNIKI
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa masło oliwa z oliwek sól pieprz tymianek

Jeżdżąc po restauracjach w Polsce zauważyłem rosnące zainteresowanie polędwiczkami wieprzowymi. Mięso to jest o wiele tańsze od polędwicy wołowej, a strukturą i smakiem przypomina lekko sarninę. Postanowiłem zatem połączyć popularne polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym.

sposób przygotowania

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w poprzek włókien na plastry grubości 4 cm. Następnie układamy kawałki mięsa, aby włókna szły pionowo i ugniatamy delikatnie pięścią, aby uzyskać medaliony grubości 2 cm. Polędwiczka jest delikatnym mięsem, więc tłuczek się tu nie zda. Następnie mocno pieprzymy mięso z obu stron uprzednio skrapiając je delikatnie oliwą z oliwek. Nie żałujemy również suszonego tymianku. Tak zamarynowane mięso może sobie teraz odpocząć. W międzyczasie możemy przygotować sos kurkowy. Zaczynamy smażenie mięsa. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki klarowanego masła. Na to wędrują nasze medaliony z polędwiczek. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony. W trzeciej minucie każdej strony dorzucamy na patelnię kawałek zimnego masła i gdy się roztopi polewamy nim mięso (trik restauracyjny, mięso nabierze wtedy chrupkiego charakteru). Polędwiczki powinny mieć delikatne różowe oczko w środku. Nie mogą być zbyt mocno wysmażone, bo będą twarde. Wykładamy je na talerz, aby wchłonęły soki. Po kilku minutach doprawiamy solą morską (dopiero teraz, inaczej mięso byłoby twarde) i polewamy sosem kurkowym. Smacznego

Autor przepisu:

  • Mafy

    Gratuluję! Nareszcie ktoś napisał „dobry” przepis na polędwiczki! Ja już czytałam o gotowaniu medalionów itp. Sic! Je należy po prostu usmażyć na maśle ale bez soli i nie za długo. Super pomysł z masłem w trakcie – nie wiedziałam – dzięki! Aha niechęć Polaków do smażenia na maśle wynika chyba z nieumiejętności klarowania albo przeświadczenia, że w czasie klarowania marnujemy dużą ilość masła. Niestety, to co dobre musi być drogie. A wyobrażacie sobie zamienić oliwę z oliwek na olej rzepakowy w caprese ? Świetny przepis!

  • Paulina

    Mniam!

  • DB

    Robiłam zgodnie z przepisem. Pychota :) POLECAM

  • kobert

    no ale niema slowa o kurkach ani o sosie

  • Kapitan Cook

    W opisie początkowym był link do sosu: http://www.codogara.pl/4822/nieziemski-sos-kurkowy/ Pozdrawiam

  • Elzi zou

    Ja dzisiaj wypróbuję ten przepis…zobaczymy co to warte :p