Sałatka coleslaw lepsza niż w KFC


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 kg białej kapusty (średnia główka)
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • Sos

  • ½ szklanki (125 ml) majonezu (polecam Majonez Kielecki)
  • ½ szklanki (125 ml) maślanki
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
TO CI SIĘ PRZYDA
  • tarka o grubych oczkach
  • większa miska

PORADA SZEFA KUCHNI

Zamiast białej cebuli możesz użyć czerwonej, aby surówka była bardziej kolorowa. Kapustę i marchew możesz zetrzeć przy pomocy robota kuchennego wyposażonego w tarczę do ścierania o grubych oczkach.

Wyśmienita i popularna surówka na bazie białej kapusty, doskonała do dań mięsnych. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapek na ciepło i domowych kebabów. Zapewne każdy z Was choć raz w życiu zetknął się ze słynną sałatką coleslaw. W Polsce występuje równie często pod nazwami: kolesław lub colesław. Przystawka ta zdobyła popularność dzięki wprowadzeniu jej do sieci restauracji KFC oraz McDonald's.

sposób przygotowania

1. Kapustę umyj, zdejmij zewnętrzne (twarde) liście, a resztę drobno poszatkuj. 2. Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. 4. Przygotuj sos - w małej misce dokładnie wymieszaj majonez, maślankę, sok z cytryny, ocet winny, sól, pieprz i cukier puder. 5. Warzywa przełóż do dużej miski i polej przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszaj. 6. Gotową sałatkę wstaw do lodówki na 2-3 godziny.