Ryba po grecku


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg filetów z dorsza lub morszczuka
  • 3 duże marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
  • pół średniego selera
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka pasty pomidorowej lub przecieru
  • natka pietruszki
  • sól pieprz
  • bazylia
  • sok z cytryny
  • cukier
  • masło

TO CI SIĘ PRZYDA

  • Szerokie naczynie lub forma

Porada szefa kuchni

Aby skórka z pomidora łatwo odchodziła, przed sparzeniem natnij go na krzyż od spodu. po zalaniu wrzątkiem obficie polej go zimną wodą. Skórka odejdzie sama.

Poznajcie Nasz przepis na tradycyjną rybę po grecku, danie które gości na wigilijnych stołach w wielu regionach Polski. Niech ten przeps także zagości i u Was.

Ryba po grecku przepis

  1. Filety pokrój w paski szerokie na 5 cm. Skrop je sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i obierz czosnek.
  3. Warzywa zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  4. Pomidora sparz i obierz. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do naczynia.
  5. W rondlu rozgrzej masło z odrobiną oliwy. Wrzuć cebulę, wyciśnij czosnek przez praskę i dodaj starte warzywa. Dopraw liściem
  6. laurowym, solą, pieprzem, cukrem, bazylią i sokiem z cytryny.
  7. Duś na średnim ogniu przez 5 minut.
  8. Następnie wlej kieliszek wina. Gdy płyn odparuje pomidora oraz pastę pomidorową. Duś, aż warzywa będą miękkie (gdyby zabrakło płynu śmiało można dolać wody).
  9. Na sam koniec wyciągnij liść laurowy i wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki.
  10. Wymieszaj w proporcjach 1 : 1 mąkę z bułką tartą i dokładnie obtocz w niej rybę.
  11. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną masła i smaż ryby.
  12. Po zrumienieniu ryb zdejmij je na talerz, aby przestygły.