Szukaj przepisu

Placki po węgiersku

90 minut
5 osób
łatwe
Składniki
Placki po węgiersku
  • Placki po węgiersku
  •  2
SKŁADNIKI
  • 0,5 kg dużych ziemniaków 0,5 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 duża cebula olej roślinny 1 papryka 30 dag karkówki 30 dag wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku papryka słodka i ostra w proszku smalec 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu sól pieprz majeranek mąka pszenna, woda nać pietruszki kwaśna śmietana 18%

Jeśli Węgry kojarzą Wam się tylko i wyłącznie z plackami po węgiersku to świetnie trafiliście. Oczywiście kraj nad Dunajem to także świetne wino no i papryka. I to właśnie od papryki warto zacząć zmagania ze świetnym przepisem na placki po węgiersku.

sposób przygotowania

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w niewielką kostkę. Następnie na rozgrzanym smalcu smażymy kawałki mięsa (nie wszystko na raz, partiami). Na pozostałym ze smażenia tłuszczu rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Na oddzielnej patelni na 2 łyżkach smalcu przesmażamy przez moment 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Do garnka z cebulą wędruje usmażone mięso, posiekany czosnek, przesmażona papryka, wino, bulion, pieprz oraz ostra papryka i majeranek. Całość pod lekko uchyloną pokrywką dusi się przez 1 h. Następnie wrzucamy do gulaszu połowę pokrojonej z kostkę papryki, aby oddała swój smak. Po kolejnych 30 minutach dodajemy pozostałą część papryki - dla wyglądu. Dusimy do miękkości, od czasu do czasu dolewając wody. Gdy mięso jest miękkie zagęszczamy sos: w 0,5 szkl. wody rozpuszczamy 2 łyżeczki mąki pszennej i wlewamy do sosu (oczywiście nie wszystko na raz tylko partiami, aż uzyskamy pożądaną konsystencję). Na koniec doprawiamy solą i cukrem. Placki ziemniaczane: duże obrane ziemniaki ścieramy na grubych oczkach oraz na drobnych (proporcja pól na pół). Cebulę trzemy na drobnych oczkach - dodaje ona świetnego smaku, no i ziemniaki nie ciemnieją. Następnie dorzucamy sól, pieprz, jajko oraz mąkę (w zależności od wilgotności ziemniaków dodajemy jej więcej lub mniej). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy niewielkie placki na rozgrzanym oleju. Całość podajemy z kleksem kwaśnej śmietany oraz posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego P.S. Placki ziemniaczane na zdjęciach są w całości z ziemniaków tartych na drobnych oczkach.

Autor przepisu:

  • Matka Polka

    Od rodowitego Węgra wiem, że czegoś takiego nie ma na Węgrzech, to są ” Polskie placki po Węgiersku ” , co wcale nie znaczy, że nie są smaczne i pożywne. Szczerze je polecam, gdyż sama chętnie je gotuję

  • Julie/Julia

    Nie jestem jeszcze dobrze obeznana w sprawach kulinarnych, bo dopiero zaczynam. Tak więc mam pytanie. Ile mniej wiecej wyjdzie z tego porcji?

  • Kapitan Cook

    dla.ok. 3 osób. 6 średnich placków

  • fg

    Więcej nam potrzeba niż 3 noi co powiesz?

  • kamila

    Że w takim razie musisz więcej zrobić :)

  • ancyk835

    placki robiłam po raz pierwszy,wyszly bym powiedziala super, a sos przerobilam pod swoje kubki smakowe i tez wyszedl smaczny, fajny przepis polecam, zwlaszcza poczatkujacym :)

  • Agata

    Papryki w proszku NIGDY się nie smaży! Zawarty w niej cukier spala się i pwostaje gorzkie obrzydliwe coś. Paprykę zawsze dodaje się na końcu. Zamiast zagęszczać gulasz breją z mąki,wystarczy oprószyć mąką mięso przed usmażeniem. Majeranek – won.

  • Kapitan Cook

    Nie należy mylić spalenia z rumienieniem dla uzyskania odpowiedniego smaku. Umiejętne zrumienienie papryki dodaje niesamowitego aromatu. Spalona gorzchnieje.

  • ala

    Jak ja nienawidzę hejterow. Z pewnością zasugeruje się Twoim przepisem. :) jest dobry i z podobnego kiedyś wyszło mi niebo w gębie :)

  • Jolka

    Niebo w gebie;)