Szukaj przepisu

Placki po węgiersku

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Warto już na wstępnie nadmienić, że Węgrzy nie znają tej potrawy. Podobnie jak ryba po grecku jest ona wymysłem komunistycznego poczucia humoru Polaków, jak również wynalazku tamtych czasów - gramatury. Lokale gastronomiczne miały określone parametry "gramatury", z których musiały składać się dania, a więc aby przy minimalnej ilości mięsa stworzyć pożywne danie, dodawało się akompaniament placków ziemniaczanych i ogromnych ilości sosu.

Do placków ziemniaczanych doskonale nada się także sos pieczarkowy.

  • Składniki:

  • 0,5 kg dużych ziemniaków
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • olej roślinny
  • 1 papryka
  • 30 dag karkówki
  • 30 dag wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • smalec
  • 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szkl. bulionu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mąka pszenna, woda
  • nać pietruszki
  • kwaśna śmietana 18%

Przepis

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w niewielką kostkę. Następnie na rozgrzanym smalcu smażymy kawałki mięsa (nie wszystko na raz, partiami). Na pozostałym ze smażenia tłuszczu rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Na oddzielnej patelni na 2 łyżkach smalcu przesmażamy przez moment 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Do garnka z cebulą wędruje usmażone mięso, posiekany czosnek, przesmażona papryka, wino, bulion, pieprz oraz ostra papryka i majeranek. Całość pod lekko uchyloną pokrywką dusi się przez 1 h. Następnie wrzucamy do gulaszu połowę pokrojonej z kostkę papryki, aby oddała swój smak. Po kolejnych 30 minutach dodajemy pozostałą część papryki - dla wyglądu. Dusimy do miękkości, od czasu do czasu dolewając wody. Gdy mięso jest miękkie zagęszczamy sos: w 0,5 szkl. wody rozpuszczamy 2 łyżeczki mąki pszennej i wlewamy do sosu (oczywiście nie wszystko na raz tylko partiami, aż uzyskamy pożądaną konsystencję). Na koniec doprawiamy solą i cukrem.

Placki ziemniaczane: duże obrane ziemniaki ścieramy na grubych oczkach oraz na drobnych (proporcja pól na pół). Cebulę trzemy na drobnych oczkach - dodaje ona świetnego smaku, no i ziemniaki nie ciemnieją. Następnie dorzucamy sól, pieprz, jajko oraz mąkę (w zależności od wilgotności ziemniaków dodajemy jej więcej lub mniej). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy niewielkie placki na rozgrzanym oleju. Całość podajemy z kleksem kwaśnej śmietany oraz posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego

P.S. Placki ziemniaczane na zdjęciach są w całości z ziemniaków tartych na drobnych oczkach.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Matka Polka pisze:

    Od rodowitego Węgra wiem, że czegoś takiego nie ma na Węgrzech, to są ” Polskie placki po Węgiersku ” , co wcale nie znaczy, że nie są smaczne i pożywne. Szczerze je polecam, gdyż sama chętnie je gotuję

  2. Julie/Julia pisze:

    Nie jestem jeszcze dobrze obeznana w sprawach kulinarnych, bo dopiero zaczynam. Tak więc mam pytanie. Ile mniej wiecej wyjdzie z tego porcji?

  3. Kapitan Cook pisze:

    dla.ok. 3 osób. 6 średnich placków

  4. fg pisze:

    Więcej nam potrzeba niż 3 noi co powiesz?

  5. kamila pisze:

    Że w takim razie musisz więcej zrobić :)

  6. ancyk835 pisze:

    placki robiłam po raz pierwszy,wyszly bym powiedziala super, a sos przerobilam pod swoje kubki smakowe i tez wyszedl smaczny, fajny przepis polecam, zwlaszcza poczatkujacym :)

  7. Agata pisze:

    Papryki w proszku NIGDY się nie smaży! Zawarty w niej cukier spala się i pwostaje gorzkie obrzydliwe coś. Paprykę zawsze dodaje się na końcu. Zamiast zagęszczać gulasz breją z mąki,wystarczy oprószyć mąką mięso przed usmażeniem. Majeranek – won.

  8. Kapitan Cook pisze:

    Nie należy mylić spalenia z rumienieniem dla uzyskania odpowiedniego smaku. Umiejętne zrumienienie papryki dodaje niesamowitego aromatu. Spalona gorzchnieje.

  9. ala pisze:

    Jak ja nienawidzę hejterow. Z pewnością zasugeruje się Twoim przepisem. :) jest dobry i z podobnego kiedyś wyszło mi niebo w gębie :)

  10. Jolka pisze:

    Niebo w gebie;)

Skomentuj


dwa + 7 =