Szukaj przepisu

Turecki kebab – Adana Kebab

4 osoby
Łatwe
Składniki
Turecki kebab - Adana kebab
  • Turecki kebab - Adana kebab
SKŁADNIKI
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 400 g mielonej baraniny (ew. wieprzowiny)
  • 100 g mielonego tłuszczu baraniego (ew. masła)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki ostrej papryczki w płatkach (biber lub chilli)
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
TO CI SIĘ PRZYDA
  • patyczki do szaszłyków

Podczas mojej ostatniej tureckiej wyprawy zasmakowałem w tureckim kebabie. Ale nie chodzi mi tutaj o klasyczny "polski kebab" ścinany z wielkiej beli. Moje kubki smakowe spróbowały wspaniałej wersji kebabu z miasta Adana.

sposób przygotowania

  1. Mięsa i tłuszcz wrzuć do miski.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę.
  3. Następnie dodaj ją do mięsa mielonego razem z przyprawami i pastą pomidorową. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez dłuższą chwilę.
  4. 100 gramowe porcje mięsa nabij na patyczek do szaszłyku i zroluj go aby znajdował się na całej jego szerokości.
  5. Gotowe grilluj, smaż na patelni lub zapiecz w piecu w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut.

Autor przepisu:

PODOBNE PRZEPISY

  • Siekane kotlety z kurczaka
  • bakłażan
  • Niebezpieczne połączenia w kuchni - infografika
  • Shoarma z polędwiczek wieprzowych
  • wraps z kurczakiem
  • jurek

    Turecki to chyba raczej KEBAP a nie kebab!

  • orospucocuk

    zrobiłem z wołowiny

  • pati

    Ile wyjdzie sztuk.

  • Kapitan Cook

    10 kebabów po 100 g każdy