Szukaj przepisu

Turecki kebab – Adana Kebab

Pin it

Czas przygotowania: 60 minut Drukuj przepis

Potrawa ta wywodzi swoją nazwę od jednego z największych miast tureckich - Adany. Przepis na turecki kebab jest niezwykle prosty - ktoś rzekł był:"przecież to nasze mielone!". I miałby w tym stwierdzeniu sporo racji, jednak warto nadmienić, że adana kebab swój smak zawdzięcza przyprawom. I to właśnie w przyprawach tkwi smak tego niezwykłego dania.

  • Składniki:

  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 40 dag mielonej baraniny ( w ostateczności wieprzowina)
  • 10 dag mielonego tłuszczu baraniego (ew. 1 łyżka masła)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryczki w płatkach (biber lub chilli)
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka pasty pomidorowej

Przepis

Zaczynamy od posiekania bardzo drobno cebuli. Następnie dodajemy ją do mięsa mielonego. Gdy nie posiadacie baraniny (szczerze mówiąc w Polsce bardzo trudno o nią) możecie dodać wieprzowiny (jak najchudszej). Baranina jest bardzo chudym mięsem, dlatego do adana kebab dodaje się mielony tłuszcz barani (dla smaku i soczystości). Ewentualnie można dodać 1 łyżkę miękkiego masła.

Kolejnym krokiem jest dodanie wszystkich przypraw. Pastę pomidorową można zastąpić koncentratem pomidorowym. Wszystko dokładnie mieszamy - im dłużej tym lepiej. Nie dodajemy bułki ani jajka!

W oryginalnym przepisie mięso nadziewa się na długie ,,szabelki" szerokości 2 cm i długości nawet pół metra. W Polsce możemy posiłkować się szpikulcami szaszłykowymi. Grillujemy lub smażymy na patelni, lub w piecu. Ważne, aby za długo nie opiekać mięsa, bo inaczej będzie suche.

Podajemy z ryżem, kuskusem lub innym dowolnym dodatkiem.

Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. jurek pisze:

    Turecki to chyba raczej KEBAP a nie kebab!

  2. orospucocuk pisze:

    zrobiłem z wołowiny

Skomentuj