Szukaj przepisu

Turecki kebab – Adana Kebab

60 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Turecki kebab - Adana kebab
  • Turecki kebab - Adana kebab
SKŁADNIKI
  • 40 dag mielonej wołowiny 40 dag mielonej baraniny ( w ostateczności wieprzowina) 10 dag mielonego tłuszczu baraniego (ew. 1 łyżka masła) 1 duża cebula 2 łyżki słodkiej papryki sól, pieprz 0,5 łyżeczki ostrej papryczki w płatkach (biber lub chilli) 0,5 łyżeczki kuminu 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka pasty pomidorowej

Podczas mojej ostatniej tureckiej wyprawy zasmakowałem w tureckim kebabie. Ale nie chodzi mi tutaj o klasyczny "polski kebab" ścinany z wielkiej beli. Moje kubki smakowe spróbowały wspaniałej wersji kebabu z miasta Adana.

sposób przygotowania

Zaczynamy od posiekania bardzo drobno cebuli. Następnie dodajemy ją do mięsa mielonego. Gdy nie posiadacie baraniny (szczerze mówiąc w Polsce bardzo trudno o nią) możecie dodać wieprzowiny (jak najchudszej). Baranina jest bardzo chudym mięsem, dlatego do adana kebab dodaje się mielony tłuszcz barani (dla smaku i soczystości). Ewentualnie można dodać 1 łyżkę miękkiego masła. Kolejnym krokiem jest dodanie wszystkich przypraw. Pastę pomidorową można zastąpić koncentratem pomidorowym. Wszystko dokładnie mieszamy - im dłużej tym lepiej. Nie dodajemy bułki ani jajka! W oryginalnym przepisie mięso nadziewa się na długie ,,szabelki" szerokości 2 cm i długości nawet pół metra. W Polsce możemy posiłkować się szpikulcami szaszłykowymi. Grillujemy lub smażymy na patelni, lub w piecu. Ważne, aby za długo nie opiekać mięsa, bo inaczej będzie suche. Podajemy z ryżem, kuskusem lub innym dowolnym dodatkiem. Smacznego.

Autor przepisu:

  • jurek

    Turecki to chyba raczej KEBAP a nie kebab!

  • orospucocuk

    zrobiłem z wołowiny

  • pati

    Ile wyjdzie sztuk.

  • Kapitan Cook

    10 kebabów po 100 g każdy