Szukaj przepisu

Zupa z soczewicy

45 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Zupa z soczewicy
  • Zupa z soczewicy
  •  IMG_0003
SKŁADNIKI
  • 2 szkl. soczewicy (najlepiej zielonej, może być czerwona) 3 ziemniaki 0,5 kg pieczarek 2 duże pomidory 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz olej 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1,5 łyżeczki curry

Przepis na zupę z soczewicy to idealne uzupełnienie gamy tradycyjnych polskich zup. Lekka nutka hinduskiego smaku rozgrzeje Was z chłodne dni. Zupa z soczewicy to również niezwykle pożywna strawa, która spokojnie może służyć za danie główne.

sposób przygotowania

Zaczynamy od przesmażenia składników, nadaje to swoisty smak całemu daniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po zeszkleniu dodajemy posiekany czosnek. Potem sypiemy curry i przesmażamy całość. Następnie składniki z patelni przerzucamy do bulionu. Do garnka wędruje również soczewica, pokrojone w kostkę pomidory i ziemniaki oraz ósemki pieczarek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy, aż składniki będą miękkie. Smacznego!

Autor przepisu:

  • Al

    Trochę na łatwiznę poszedłeś – do soczewicy polecam bardziej kumin niż curry, a najlepsza będzie garam masala. I to od przesmażenia przypraw powinieneś zacząć, bo w tym tkwi wyciągnięcie smaku, dopiero potem należy wsypac cebulę i czosnek, a po zeszkleniu tychże dodać soczewicę – i zasmażyć aż tłuszcz z przyprawami oblepi ziarna soczewicy.
    Dopiero wtedy można wrzucić pociętą marchew i zalać bulionem – co wiecej – gorącym, partiami, podobnie jak do risotto, aż soczewica zmięknie – wtedy wyjąć część miękkiej soczewicy i kilka kawałków marchewki, resztę zmiksować na rzadki krem – można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
    Do kremu dodać wyłowione wcześniej soczewicę i marchew – podawać posypane posiekaną pietruszką i kolendrą oraz ze szczyptą sumaku.
    Smacznego!