Szukaj przepisu

Zupa z soczewicy

Pin it

Czas przygotowania: 45 minut Drukuj przepis

Zupa ta łączy w sobie pożywność (ziemniaki, soczewica) z egzotyką smaków (curry). Oczywiście dla fanów tylko tradycyjnych smaków można pominąć przyprawę curry, ale moim zdaniem to właśnie ta nutka smaku dodaje sznytu daniu. Warto się odważyć i naważyć gar zupy z soczewicy.

  • Składniki:

  • 2 szkl. soczewicy (najlepiej zielonej, może być czerwona)
  • 3 ziemniaki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 duże pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1,5 łyżeczki curry

Przepis

Zaczynamy od przesmażenia składników, nadaje to swoisty smak całemu daniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po zeszkleniu dodajemy posiekany czosnek. Potem sypiemy curry i przesmażamy całość.

Następnie składniki z patelni przerzucamy do bulionu. Do garnka wędruje również soczewica, pokrojone w kostkę pomidory i ziemniaki oraz ósemki pieczarek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotujemy, aż składniki będą miękkie.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Al pisze:

    Trochę na łatwiznę poszedłeś – do soczewicy polecam bardziej kumin niż curry, a najlepsza będzie garam masala. I to od przesmażenia przypraw powinieneś zacząć, bo w tym tkwi wyciągnięcie smaku, dopiero potem należy wsypac cebulę i czosnek, a po zeszkleniu tychże dodać soczewicę – i zasmażyć aż tłuszcz z przyprawami oblepi ziarna soczewicy.
    Dopiero wtedy można wrzucić pociętą marchew i zalać bulionem – co wiecej – gorącym, partiami, podobnie jak do risotto, aż soczewica zmięknie – wtedy wyjąć część miękkiej soczewicy i kilka kawałków marchewki, resztę zmiksować na rzadki krem – można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
    Do kremu dodać wyłowione wcześniej soczewicę i marchew – podawać posypane posiekaną pietruszką i kolendrą oraz ze szczyptą sumaku.
    Smacznego!

Skomentuj


9 − = trzy