Zupa z soczewicy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 3 szklanki passaty pomidorowej
  • szczypta soli i pieprzu
  • drobno posiekany szczypiorek
  • jogurt lub śmietana

TO CI SIĘ PRZYDA

  • drobne sito
  • blender

Porada szefa kuchni

Jeśli zupa będzie zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody lub dolać więcej bulionu. Soczewica wchłania dużo płynów, ale bez obaw!  Wszystkie wartości odżywcze pozostają w garnku.

Zgodnie z czeską tradycją zjedzona w Nowy Rok čočková polévka (zupa soczewicowa) przynosi pomyślność i bogactwo w nadchodzącym roku. Co najważniejsze – soczewica nie jedno ma imię:

  • Czerwona i żółta:
Najdelikatniejsza i najdrobniejsza wśród wszystkich odmian. Gotuje się je bardzo szybko, więc chcąc zachować strukturę, trzeba pilnować czasu, aby jej nie rozgotować. Stanowi idealną bazę dla past i puree.
  • Zielona: 
Ma przyjemny, głęboki smak. Stanowi idealny zamiennik mięsa, ponieważ daje największe spośród wszystkich odmian uczucie sytości.
  • Czarna (beluga):
Pięknie kontrastuje z kolorowymi warzywami i wygląda bardzo apetycznie. Po ugotowaniu przypomina czarny kawior.
  • Brązowa:
Jej skórka jest upstrzona ciemnym plamkami, a środek ma kolor pomarańczowy. W rzeczywistości jest to po prostu niełuskana soczewica czerwona. Gotuję się ją najdłużej ze wszystkich - nawet do godziny.

Zupa z soczewicy przepis

  1. Rozgrzej masło na patelni. Marchewkę obierz i pokrój w pół talarki, a następnie wrzuć na patelnię.
  2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do marchewki, duś wszystko pod przykryciem przez ok. 5 min od czasu do czasu mieszając.
  3. Soczewicę przesyp do sita i opłucz pod zimną wodą. Pozostaw ją do odsączenia.
  4. Wywar warzywny podgrzej na niewielkim ogniu i dodaj pomidory z puszki, podsmażone warzywa, obrany czosnek oraz dopraw solą i pieprzem. Zagotuj wszystko.
  5. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmniejsz płomień i dodaj passatę pomidorową. Zmiksuj całość za pomocą blendera.
  6. Do zmiksowanej zupy dodaj odsączoną soczewicę i gotuj przez 10 min. na niewielkim ogniu.
  7. Zupę podawaj ze świeżo siekanym szczypiorkiem i łyżką jogurtu lub śmietany.