Szukaj przepisu

Zupa z soczewicy

4 osoby
Łatwe
Składniki
Zupa z soczewicy
  • Zupa z soczewicy
  •  IMG_0003
  •  IMG_00021
SKŁADNIKI
  • 350 g soczewicy zielonej lub czerwonej
  • 3 ziemniaki
  • 500 g małych pieczarek
  • 2 duże pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól pieprz olej
  • 1 l bulionu
  • 1,5 łyżeczki curry
  • oliwa

Przepis na zupę z soczewicy to idealne uzupełnienie gamy tradycyjnych polskich zup. Lekka nutka hinduskiego smaku rozgrzeje Was z chłodne dni. Zupa z soczewicy to również niezwykle pożywna strawa, która spokojnie może służyć za danie główne.

sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej bulion i zagotuj.
  2. Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w 1 cm kostkę.
  4. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w ósemki.
  5. Pomidory natnij od spodu na krzyż i sparz wrzątkiem. Następnie zlej je zimną wodą. zdejmij skórę, wytnij szypułki i pokrój w drobną kostkę.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek i całość smaż 2 minuty razem z curry.
  7. Do garnka wrzuć wszystkie składniki i gotuj 35 minut na średniej mocy palnika. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Autor przepisu:

PODOBNE PRZEPISY

  • kotlety z soczewicy
  • Wigilijne pierogi z soczewicą
  • Propozycja podania muffinek wytrawnych - z pastą awokado
  • Zupa z dyni
  • zupa cebulowa
  • Al

    Trochę na łatwiznę poszedłeś – do soczewicy polecam bardziej kumin niż curry, a najlepsza będzie garam masala. I to od przesmażenia przypraw powinieneś zacząć, bo w tym tkwi wyciągnięcie smaku, dopiero potem należy wsypac cebulę i czosnek, a po zeszkleniu tychże dodać soczewicę – i zasmażyć aż tłuszcz z przyprawami oblepi ziarna soczewicy.
    Dopiero wtedy można wrzucić pociętą marchew i zalać bulionem – co wiecej – gorącym, partiami, podobnie jak do risotto, aż soczewica zmięknie – wtedy wyjąć część miękkiej soczewicy i kilka kawałków marchewki, resztę zmiksować na rzadki krem – można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
    Do kremu dodać wyłowione wcześniej soczewicę i marchew – podawać posypane posiekaną pietruszką i kolendrą oraz ze szczyptą sumaku.
    Smacznego!