Szukaj przepisu

Roladki wieprzowe z pieczarkami

Pin it

Czas przygotowania: 2 godziny Drukuj przepis

Wykorzystując sezon na młode ziemniaki i marchewki warto pokusić się o przygotowanie tego dania. Nie jest trudne, a smak jest wart każdych pieniędzy. Oczywiście przepis na rolady wieprzowe ma wiele odmian, co dom to inny przepis. Ja proponuję jednak wersję z farszem pieczarkowym, całość podana na pysznym winnym sosie. Zapraszam do kuchni.

  • Składniki:

  • 5 plastrów schabu bez kości, grubość 4 cm
  • 0,5 kg pieczarek
  • musztarda
  • chrzan tarty
  • pęczek pietruszki
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • tymianek
  • masło
  • oliwa
  • 2 cebule
  • 2 małe marchewki
  • marynowana papryka
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 pomidor
  • Surówka z młodej marchwi

  • 5 młodych marchewek
  • 1 małe jabłko
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki (lub świeże)
  • cukier
  • rodzynki
  • rum
  • sok z cytryny

Przepis

Zaczynamy od rozbicia na jak najcieńsze płaty schabu. Następnie smarujemy jedną stronę cienko musztardą i chrzanem. Odstawiamy roladki do marynowania. W międzyczasie podsmażamy starte na grubych oczkach pieczarki. Gdy woda odparuje dorzucamy plaster masła oraz posiekaną drobno 1 cebulę. Po zeszkleniu cebuli i podsmażeniu całości zdejmujemy garnek z gazu i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki przestygną dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser oraz posiekaną drobno natkę pietruszki i mieszamy.

Rolady nadziewamy mocno dopieprzonym farszem pieczarkowym, a następnie zwijamy jak krokiety (najpierw boki do środka, a potem od siebie rolujemy). Spinamy wykałaczkami, szpikulcem lub związujemy sznurkiem. Podsmażamy na mocnym ogniu (masło + oliwa). Do przyrumienionych ze wszystkich stron roladek dorzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją. Kolejnym etapem jest podlanie winem. Gdy alkohol odparuje dorzucamy plasterki młodej marchwi (jedna marchew w plasterki, druga powinna być starta na drobnych oczkach - dla zagęszczenia), szczyptę papryk oraz tymianku, posiekaną marynowaną paprykę bez skórki, sól i pieprz, no i pomidor w kostkę. Podlewamy wodą i dusimy pod lekką uchylona pokrywką ok. 1 h. Sos powinien zgęstnieć od marchwi, dla aksamitu można dodać pod sam koniec zimne masło.

Rolady wieprzowe podajemy z surówką z marchwi: na drobnych oczkach ścieramy młode marchwie, dodajemy do nich sok z połowy cytryny, posiekane drobno brzoskwinie, starte na grubych oczkach jabłko oraz rodzynki moczone w rumie (do garnuszka wlewamy rum oraz dorzucamy rodzynki, doprowadzamy prawie do wrzenia (pod przykryciem) i wyłączamy. Rodzynki powinny chłonąć alkohol, aż do wystygnięcia płynu). Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


× pięć = 40