Szukaj przepisu

Roladki wieprzowe z pieczarkami

2 godziny
5 osób
łatwe
Składniki
rolady wieprzowe
  • rolady wieprzowe
  •  roladki-wieprzowe3
  •  roladki-wieprzowe3
SKŁADNIKI
  • 5 plastrów schabu bez kości, grubość 4 cm 0,5 kg pieczarek musztarda chrzan tarty pęczek pietruszki 10 dag żółtego sera sól pieprz słodka i ostra papryka tymianek masło oliwa 2 cebule 2 małe marchewki marynowana papryka kieliszek białego wytrawnego wina 1 pomidor !Surówka z młodej marchwi 5 młodych marchewek 1 małe jabłko 3 połówki brzoskwiń z puszki (lub świeże) cukier rodzynki rum sok z cytryny

Przepis na rolady wieprzowe jest prostszą wersją śląskich rolad wołowych. Moja ,,gorolska" wersja jest o wiele szybsza w przygotowaniu, a i równie smaczna. Farsz pieczarkowy to chyba najlepsza część tego dania.

sposób przygotowania

Zaczynamy od rozbicia na jak najcieńsze płaty schabu. Następnie smarujemy jedną stronę cienko musztardą i chrzanem. Odstawiamy roladki do marynowania. W międzyczasie podsmażamy starte na grubych oczkach pieczarki. Gdy woda odparuje dorzucamy plaster masła oraz posiekaną drobno 1 cebulę. Po zeszkleniu cebuli i podsmażeniu całości zdejmujemy garnek z gazu i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki przestygną dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser oraz posiekaną drobno natkę pietruszki i mieszamy. Rolady nadziewamy mocno dopieprzonym farszem pieczarkowym, a następnie zwijamy jak krokiety (najpierw boki do środka, a potem od siebie rolujemy). Spinamy wykałaczkami, szpikulcem lub związujemy sznurkiem. Podsmażamy na mocnym ogniu (masło + oliwa). Do przyrumienionych ze wszystkich stron roladek dorzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją. Kolejnym etapem jest podlanie winem. Gdy alkohol odparuje dorzucamy plasterki młodej marchwi (jedna marchew w plasterki, druga powinna być starta na drobnych oczkach - dla zagęszczenia), szczyptę papryk oraz tymianku, posiekaną marynowaną paprykę bez skórki, sól i pieprz, no i pomidor w kostkę. Podlewamy wodą i dusimy pod lekką uchylona pokrywką ok. 1 h. Sos powinien zgęstnieć od marchwi, dla aksamitu można dodać pod sam koniec zimne masło. Rolady wieprzowe podajemy z surówką z marchwi: na drobnych oczkach ścieramy młode marchwie, dodajemy do nich sok z połowy cytryny, posiekane drobno brzoskwinie, starte na grubych oczkach jabłko oraz rodzynki moczone w rumie (do garnuszka wlewamy rum oraz dorzucamy rodzynki, doprowadzamy prawie do wrzenia (pod przykryciem) i wyłączamy. Rodzynki powinny chłonąć alkohol, aż do wystygnięcia płynu). Smacznego.

Autor przepisu: