Złociste kulki ziemniaczano – serowe


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g żółtego sera, np. Cheddar
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 1 pęczek koperku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • 200 ml oleju

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do ziemniaków
  • tarka o grubych oczkach
  • trzepaczka do jajek

Przepis na oryginalne kulki ziemniaczano- serowe został zaczerpnięty z tradycyjnej kuchni bułgarskiej. Chrupiące na zewnątrz i aksamitne w środku stanowią idealny pomysł na przystawkę. Ich smak znakomicie komponuje się z piwem. Dowiedz się jak przygotować oryginalne, bułgarskie kulki ziemniaczano - serowe.

Przepis na: Złociste kulki ziemniaczano – serowe

  1. Umyj i obierz ziemniaki.
  2. Zagotuj je w garnku wodą dodaj łyżkę soli, a następnie ugotuj ziemniaki. Gdy będą miękkie odlej z nich wodę i odstaw, aby ostygły.
  3. Przeciśnij ziemniaki w prasce i wbij do nich 1 jajko.
  4. Zetrzyj ser na tarce i wsyp do ziemniaków.
  5. Umyj koperek, drobno posiekaj i wsyp do całości.
  6. Dopraw wszystko paprykami, gałką muszkatołową tymiankiem, solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj..
  7. Uformuj wałek z ciasta i pokrój na niewielkie kawałki.
  8. Wbij 1 jajko do miseczki i wymieszaj trzepaczką.
  9. Do osobnej miseczki wsyp bułkę tartą.
  10. Z kawałków ciasta uformuj kulki, a następnie maczaj je w jajku i bułce tartej.
  11. Rozgrzej olej na patelni i smaż kulki ziemniaczano - serowe po kilka minut z każdej strony, aż będą mieć złoty kolor.