Szukaj przepisu

Najlepsza karkówka z grilla

Pin it

Czas przygotowania: 2 godziny Drukuj przepis

Wiele osób ma problem z twardą karkówką, przyczyn jest wiele: począwszy od słabej jakości mięsa, skończywszy na marynacie. Mój przepis na karkówkę z grilla zakłada dodanie whisky. Wiem, wiem już słyszę grono oburzonych wielbicieli tego trunku. Nie inaczej było na moim ucztowaniu :) Jednak smak whisky idealnie pasuje to tego mięsa, a przy akompaniamencie kilku innych składników karkóweczka wręcz błyszczy w tłumie.

  • Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 0,5 szkl. whisky
  • 0,5 szkl. oliwy z oliwek
  • 8 garści mięty świeżej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kwaskowate jabłka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 owoców jałowca
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól

Przepis

Zaczynamy od przygotowania marynaty: w moździerzu ucieramy posiekane ząbki czosnku z jałowcem i rozmarynem - gotową papkę wrzucamy do miski. Następnie w tym samym moździerzu tłuczemy miętę z odrobiną oliwy - po chwili wrzucamy do miski. Jabłka ucieramy na drobnych oczkach wraz ze skórką i dodajemy do marynaty. W tym samym naczyniu ląduje reszta składników oprócz soli (solimy na końcu, aby mięso nie było twarde). Dla antyfanów whisky w jej zastępstwie polecam colę.

Plastry karkówki grubości 2 cm marynujemy min. całą noc. Następnego dnia zdejmujemy nadmiar marynaty z mięsa i grillujemy ok. 1,5 h na średnim ogniu od czasu do czasu polewając rzadką częścią marynaty. Ostatnie 30 minut to już grillowanie z gęstą częścią marynaty. Nakładamy ją i smażymy. Do smarowania mięsa polecam gałązkę jałowca lub rozmaryn. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Shiral pisze:

    Karkóweczka wygląda bardzo, bardzo smakowicie! Aż ślinka cieknie!

  2. mopswkuchni pisze:

    Ciekawa marynata do karkówki, spróbuję kiedyś. Poproszę jeszcze o prawidłowe oznaczenie wpisu, abym mogła zaakceptować go w akcji Grill 2012.

Skomentuj


− dwa = 4