Szukaj przepisu

Najlepsza karkówka z grilla

2 godziny
6 osób
łatwe
Składniki
Karkówka z grilla z Whisky
  • Karkówka z grilla z Whisky
  •  IMG_00091
SKŁADNIKI
  • 1 kg karkówki 0,5 szkl. whisky 0,5 szkl. oliwy z oliwek 8 garści mięty świeżej 2 łyżki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 5 ząbków czosnku 2 kwaskowate jabłka 1 łyżeczka miodu 10 owoców jałowca 1 łyżka rozmarynu sól

Karkówka z grilla to jeden z ulubionych rusztowych smakołyków Polaków. Mało kto wyobraża sobie grill bez kawałka kruchej wieprzowiny. Sekret pysznej, soczystej karkówki z grilla tkwi w odpowiedniej marynacie.

sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania marynaty: w moździerzu ucieramy posiekane ząbki czosnku z jałowcem i rozmarynem - gotową papkę wrzucamy do miski. Następnie w tym samym moździerzu tłuczemy miętę z odrobiną oliwy - po chwili wrzucamy do miski. Jabłka ucieramy na drobnych oczkach wraz ze skórką i dodajemy do marynaty. W tym samym naczyniu ląduje reszta składników oprócz soli (solimy na końcu, aby mięso nie było twarde). Dla antyfanów whisky w jej zastępstwie polecam colę. Plastry karkówki grubości 2 cm marynujemy min. całą noc. Następnego dnia zdejmujemy nadmiar marynaty z mięsa i grillujemy ok. 1,5 h na średnim ogniu od czasu do czasu polewając rzadką częścią marynaty. Ostatnie 30 minut to już grillowanie z gęstą częścią marynaty. Nakładamy ją i smażymy. Do smarowania mięsa polecam gałązkę jałowca lub rozmaryn. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Autor przepisu:

  • Shiral

    Karkóweczka wygląda bardzo, bardzo smakowicie! Aż ślinka cieknie!

  • mopswkuchni

    Ciekawa marynata do karkówki, spróbuję kiedyś. Poproszę jeszcze o prawidłowe oznaczenie wpisu, abym mogła zaakceptować go w akcji Grill 2012.