Szukaj przepisu

Pstrąg smażony

45 minut
2 osoby
łatwe
Składniki
Pstrąg z sosem pomidorowym
  • Pstrąg z sosem pomidorowym
  •  IMG_0008
SKŁADNIKI
  • dwa pstrągi pęczek koperku połowa cytryny seler naciowy tymianek, oregano sól, pieprz (do pstrąga) mąka pszenna ziemniaki mieszanka ziół prowansalskich papryka słodka i ostra olej 1 duży pomidor 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka zimnego masła 3 łyżki białego wina sól, pieprz (do sosu) szczypiorek

Nie ma nic lepszego na piątkowy obiad jak pstrąg z patelni lub grilla. Kwintesencją tego dania jest jednak sos pomidorowy. Lekko kwaskowa propozycja świetnie kontrastuje z delikatnym mięsem ryby.

sposób przygotowania

Zaczynamy od oczyszczenia i umycia ryby. Następnie dokładnie obsypujemy ze wszystkich stron oraz w środku rybę: solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Do brzuszka wkładamy plastry cytryny, koperek oraz plastry selera naciowego. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju dopóki płetwy grzbietowe nie będą dały się łatwo wyciągnąć. W rondelku podsmażamy na maśle kawałki pomidora, gdy lekko odparuje dolewamy wino – alkohol powinien z patelni wyparować. Następnie do rondelka wędruje musztarda, miód, sól, pieprz i śmietana. Całość gotujemy kilka minut do odparowania nadmiaru płynu. Na sam koniec zagęszczamy tworząc emulsję – po prostu wrzucamy łyżkę zimnego masła i rozprowadzamy. Ugotowane al dente ziemniaki podsmażamy na patelni z dodatkiem ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki oraz soli (proponuję najpierw na oliwie podsmażyć przyprawy, a dopiero po kilku chwilach dorzucić ćwiartki ziemniaków). Pstrąga polewamy aksamitnym sosem pomidorowym, posypujemy szczypiorkiem i zwieńczamy dzieło pysznymi ziemniaczkami. Smacznego!

Autor przepisu:

  • karmel-itka

    ojej, pstrag i sos pomidorowy? ciekawe, nieznane mi połączenie!

  • Urszula-proste potawy

    Dziś kupiłam świeżego pstrąga , nawet nie wie co go jutro czeka :)

  • Jam

    Polecam faszerowaćpstrąga suszonymi pomidorami :)