Szukaj przepisu

Pstrąg smażony

Pin it

Czas przygotowania: 45 minut Drukuj przepis

Jako dodatek skrobiowy proponuję niebanalne podsmażane ziemniaczki w skorupce paprykowej. Pstrąg jest bardzo wdzięczną rybą do smażenia, gdyż szybko się go przyrządza, a i porcja jest idealna na jedną osobę. Widziałem wiele kombinacji tej ryby: niezwykle ciekawie zapowiada się pstrąg w migdałach, ale tą wersję to może w przyszłości przygotuję. Zapraszam zatem do kuchni lub do grilla.

  • Składniki:

  • dwa pstrągi
  • pęczek koperku
  • połowa cytryny
  • seler naciowy
  • tymianek, oregano
  • sól, pieprz (do pstrąga)
  • mąka pszenna
  • ziemniaki
  • mieszanka ziół prowansalskich
  • papryka słodka i ostra
  • olej
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 3 łyżki białego wina
  • sól, pieprz (do sosu)
  • szczypiorek

Przepis

Zaczynamy od oczyszczenia i umycia ryby. Następnie dokładnie obsypujemy ze wszystkich stron oraz w środku rybę: solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Do brzuszka wkładamy plastry cytryny, koperek oraz plastry selera naciowego. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju dopóki płetwy grzbietowe nie będą dały się łatwo wyciągnąć.

W rondelku podsmażamy na maśle kawałki pomidora, gdy lekko odparuje dolewamy wino – alkohol powinien z patelni wyparować. Następnie do rondelka wędruje musztarda, miód, sól, pieprz i śmietana. Całość gotujemy kilka minut do odparowania nadmiaru płynu. Na sam koniec zagęszczamy tworząc emulsję – po prostu wrzucamy łyżkę zimnego masła i rozprowadzamy.

Ugotowane al dente ziemniaki podsmażamy na patelni z dodatkiem ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki oraz soli (proponuję najpierw na oliwie podsmażyć przyprawy, a dopiero po kilku chwilach dorzucić ćwiartki ziemniaków).

Pstrąga polewamy aksamitnym sosem pomidorowym, posypujemy szczypiorkiem i zwieńczamy dzieło pysznymi ziemniaczkami. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. karmel-itka pisze:

    ojej, pstrag i sos pomidorowy? ciekawe, nieznane mi połączenie!

  2. Urszula-proste potawy pisze:

    Dziś kupiłam świeżego pstrąga , nawet nie wie co go jutro czeka :)

  3. Jam pisze:

    Polecam faszerowaćpstrąga suszonymi pomidorami :)

Skomentuj


× 2 = czternaście