Ciasto z rabarbarem


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg rabarbaru
  • bułka tarta do oprószenia formy
  • Kruszonka:

  • 100 gr masła
  • 100 gr mąki pszennej
  • 100 gr cukru pudru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • sitko
  • blaszka prostokątna o wymiarach 26/37

Porada szefa kuchni

Rabarbar można zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami, niekoniecznie jednym rodzajem. Jeśli owoce zawierają dużo wody należy przed ich położeniem posypać ciasto bułką tartą.

Rabarbar Jaki pamiętamy z dzieciństwa był w formie surowej łodygi maczanej w cukrze, pływał w kompocie albo w pieczony w drożdżowym cieście. Okazuje się jednak, że wbrew tym przykładom nie jest on owocem lecz warzywem. Ta bylina Jest bogata w potas, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten, a co najważniejsze jest niskokaloryczny. Wysoka zawartość polifenoli, uwalniających się pod wpływem wysokiej temperatury, zapobiega przed rozwojem komórek rakowych w organizmie.

Przepis na: Ciasto z rabarbarem

  1. Masło ucieraj mikserem, aż uzyskasz puszystą masę.
  2. Następnie dodaj oba cukry z solą i ponownie utrzyj na gładką masę.
  3. Dodaj całe jajka i wymieszaj dokładnie mikserem.
  4. Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj z resztą ciasta.
  5. Blachę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  6. Następnie rozłóż ciasto równomiernie na blasze.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
  8. Rabarbar opłucz i obierz, a następnie pokrój w 1 cm kawałki. Rozłóż równomiernie na całym cieście.
  9. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj. Następnie rozłóż na wierzchu ciasta.
  10. Gotowe ciasto włóż do piekarnika na 50 minut.