Szukaj przepisu

Sałatka ze szparagów

40 minut
6 osób
łatwe
Składniki
sałatka ze szparagów
  • sałatka ze szparagów
  •  IMG_0004
SKŁADNIKI
  • mix sałat 1 duży pomidor 1 średni ogórek pęczek szparagów (najlepiej zielonych) 10 rzodkiewek 5 plastrów dowolnej szynki (ja polecam pieczony schab) 5 plastrów żółtego sera 3 jajka 3 kromki pieczywa piełoziarnistego sól, papryka słodka i ostra zioła prowansalskie 2 łyżki octu oliwa z oliwek 2 żółtka 1/4 kostki masła 1 łyżeczka musztardy Dijon sok z cytryny sól, pieprz 2 łyżki wody

Co łączy: koszulę, szparagi, wiatraki i kurę? Odpowiedź jest banalna: niesamowita sałatka ze szparagami polana sosem holenderskim, a całość zwieńczona jajkiem w koszulce. Brzmi apetycznie? A smakuje jeszcze lepiej. Zapraszam was w niezwykłą podróż, podczas której zwiedzicie Niemcy, Holandię oraz wiejską zagrodę z kurami.

sposób przygotowania

Rozpoczynamy od obrania i ugotowania na parze szparagów. 1/2 długości szparagów od części z główkami wykorzystujemy do sałatki, a resztę na zupę krem ze szparagów (przepis wkrótce). Po ok. 7 min gotowania przelewamy je zimną wodą, aby pozostały chrupkie. Do miski wkładamy mix sałat, pokrojone w ósemki, a potem na pół pomidory, pokrojony w kostkę ogórek. Następnie dorzucamy rzodkiewkę (również w formie niewielkich kostek), paski szynki i sera. Na gorącą patelnię wraz z oliwą wrzucamy pokrojony w kostkę chleb, doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz paprykami i solą – robimy chrupiące grzanki. Jajka w koszulkach: na gotującą się wodę z odrobiną octu kładziemy jajka (pierw wbijamy je do miseczki, a następnie przechylamy tuż przy wodzie, aby jajko spłynęło do wody). Wyjmujemy po ok. 3 min gotowania i odsączamy z nadmiaru wody. Sos holenderski: Na kąpieli wodnej miksujemy żółtka wraz z solą, pieprzem, sokiem z cytryny (do smaku) oraz musztardą (co jakiś czas zdejmujemy miskę znad kąpieli wodnej, aby żółtka się nie ścięły). Do puszystej masy wlewamy malutkim strumieniem roztopione masło (im wolnej tym lepiej, nie zapominając o ciągłym, intensywnym mieszaniu). Sos ma tendencje do gęstnienia oraz ścinania się – ratujemy go wtedy kilkoma łyżkami lodowatej wody. Na naszej sałatce układamy pokrojone w drobne krążki szparagi oraz obsypujemy grzankami (dopiero na sam koniec, powinny być one ciepłe). Zwieńczeniem jest rozcięte jajko w koszulce oraz spływające z niego strumienie sosu holenderskiego. Smacznego!

Autor przepisu:

  • Bacia

    Dziękuję za ciekawy przepis oraz udział w akcji :)
    Z pozdrowieniami
    Bacia
    b-coldplate.blogspot.com