Szukaj przepisu

Sałatka ze szparagów

Pin it

Czas przygotowania: 40 minut Drukuj przepis

Szukając pomysłu na sałatki warto pójść na bazar i zobaczyć na jakie warzywa jest obecnie pora. Wszyscy, a zwłaszcza Niemcy, zdają sobie sprawę, że maj to miesiąc szparagów. Ich miłość do tego warzywa jest przeogromna, ale nie wielu wie, że najwięcej szparagów Niemcy kupują właśnie od Polaków! W naszym kraju nad Wisłą kultura szparagowa dopiero się rodzi. Warto zatem poznać kilka ciekawych przepisów na ten przysmak. Ja postanowiłem szparagi połączyć z jajkiem w koszulce. A skoro jajko to musi być i znakomity, a zarazem jeden z najpopularniejszych jajecznych sosów: holenderski. Zapraszam do kuchni.

  • Składniki:

  • mix sałat
  • 1 duży pomidor
  • 1 średni ogórek
  • pęczek szparagów (najlepiej zielonych)
  • 10 rzodkiewek
  • 5 plastrów dowolnej szynki (ja polecam pieczony schab)
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 3 jajka
  • 3 kromki pieczywa piełoziarnistego
  • sól, papryka słodka i ostra
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki octu
  • oliwa z oliwek
  • 2 żółtka
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki wody

Przepis

Rozpoczynamy od obrania i ugotowania na parze szparagów. 1/2 długości szparagów od części z główkami wykorzystujemy do sałatki, a resztę na zupę krem ze szparagów (przepis wkrótce). Po ok. 7 min gotowania przelewamy je zimną wodą, aby pozostały chrupkie.

Do miski wkładamy mix sałat, pokrojone w ósemki, a potem na pół pomidory, pokrojony w kostkę ogórek. Następnie dorzucamy rzodkiewkę (również w formie niewielkich kostek), paski szynki i sera. Na gorącą patelnię wraz z oliwą wrzucamy pokrojony w kostkę chleb, doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz paprykami i solą – robimy chrupiące grzanki. Jajka w koszulkach: na gotującą się wodę z odrobiną octu kładziemy jajka (pierw wbijamy je do miseczki, a następnie przechylamy tuż przy wodzie, aby jajko spłynęło do wody). Wyjmujemy po ok. 3 min gotowania i odsączamy z nadmiaru wody.

Sos holenderski: Na kąpieli wodnej miksujemy żółtka wraz z solą, pieprzem, sokiem z cytryny (do smaku) oraz musztardą (co jakiś czas zdejmujemy miskę znad kąpieli wodnej, aby żółtka się nie ścięły). Do puszystej masy wlewamy malutkim strumieniem roztopione masło (im wolnej tym lepiej, nie zapominając o ciągłym, intensywnym mieszaniu). Sos ma tendencje do gęstnienia oraz ścinania się – ratujemy go wtedy kilkoma łyżkami lodowatej wody.

Na naszej sałatce układamy pokrojone w drobne krążki szparagi oraz obsypujemy grzankami (dopiero na sam koniec, powinny być one ciepłe). Zwieńczeniem jest rozcięte jajko w koszulce oraz spływające z niego strumienie sosu holenderskiego. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Bacia pisze:

    Dziękuję za ciekawy przepis oraz udział w akcji :)
    Z pozdrowieniami
    Bacia
    b-coldplate.blogspot.com

Skomentuj


2 + = pięć