Sałatka ze szparagów


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie mix sałat
  • 1 duży pomidor
  • 1 średni ogórek
  • pęczek białych szparagów
  • 10 rzodkiewek
  • 5 plastrów dowolnej szynki
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 3 jajka
  • 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • sól i papryka słodka i ostra
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki octu
  • oliwa z oliwek
  • 2 żółtka
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki wody
TO CI SIĘ PRZYDA
  • duża misa szklana
  • garnek do gotowania na parze lub nakładka

Co łączy: koszulę, szparagi, wiatraki i kurę? Odpowiedź jest banalna: niesamowita sałatka ze szparagami polana sosem holenderskim, a całość zwieńczona jajkiem w koszulce. Brzmi apetycznie? A smakuje jeszcze lepiej. Zapraszam was w niezwykłą podróż, podczas której zwiedzicie Niemcy, Holandię oraz wiejską zagrodę z kurami.

sposób przygotowania

  1. Szparagi obierz ze skórki przy pomocy obieraczki zostawiając główki. Następnie utnij je w połowie wysokości i ugotuj na parze same główki. Gotuj je 7 minut, a następnie zalej je zimną wodą i odsącz z wody.
  2. Z pomidora wytnij szypułkę, a następnie pokrój je na ćwiartki i ponownie na ćwiartki.
  3. Rzodkiew przekrój na pół, a następnie w półksiężyce.
  4. Ogórka przetnij na pół, a następnie pokrój go na półksiężyce.
  5. Jajka wbij każde do osobnej miski.
  6. Sałatę dokładnie opłucz, a następnie osusz.
  7. Szynkę i ser potnij w cienkie paski.
  8. Chleb pokrój w kostkę, dopraw paprykami, ziołami prowansalskimi i solą. Następnie podsmaż je na patelni z niewielką ilością oleju aż będą chrupiące.
  9. W garnku zagotuj wodę z octem ( na litr wody 50 ml octu).
  10. Do lekko bulgoczącej wody powoli wlej jajko i łyżką oblewaj je dookoła wodą aby się ścinając przybrało odpowiedni kształt. Gotuj przez 3 minuty. Tę samą czynność powtórz z pozostałymi jajkami z osobna. Wody z garnka nie wylewaj
  11. W rondlu roztop masło i odstaw aby lekko przestygło.
  12. Na garnku postaw szklaną miskę i dodaj do niej żółtka, sól, pieprz oraz sok z cytryny i musztardę. Całość mieszaj i co jakiś czas zdejmij z nad kąpieli wodnej aby żółtka się nie ścięły. Na koniec powoli wlewaj masło cały czas mieszając i całość odstaw na bok.Jeżeli sos się zetnie dodaj odrobinę bardzo zimnej wody i wymieszaj
  13. W misce wymieszaj wszystkie warzywa bez szparagów, a następnie rozłóż je na talerzach
  14. Następnie na wierzch połóż szparagi, jajko w koszulce i polej sosem holenderski.
  15. Podawaj posypane grzankami.