Szukaj przepisu

Makowiec drożdżowy zawijany

Pin it

Czas przygotowania: 2,5 godziny Drukuj przepis

Ja do swojej strucli makowej używam najczęściej gotowej już masy makowej, znacznie skraca to czas przygotowania, a masy przygotowywane przez znane firmy są równie smaczne, co domowa manufaktura. Dla ludzi cierpliwych polecam kupić mak niemielony, następnie go dwa razy zmielić i połączyć z bakaliami oraz miodem. Dla całej reszty leniuszków gotowa masa makowa ze sklepu.

  • Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 500 g mąki
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • masa makowa
  • 2 białka
  • cukier puder

Przepis

W ciepłego garnka (parę sekund podgrzewam go na gazie) wsypujemy mąkę (tworzymy krater wulkanu), sól, cukier (waniliowy i zwykły), pokruszone drożdże i całość zalewamy ciepłym mlekiem – odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy żółtka oraz rozpuszczone masło – masę dokładnie wyrabiamy oraz rozciągamy, aby ją napowietrzyć. Wyrobione ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia na min. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa kawałki i wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Wzdłuż jednego z brzegów układamy połowę masy makowej (całość masy makowej można wymieszać z pianę z dwóch jajek) i rolujemy. Podobnie czynimy z drugim kawałkiem ciasta. Obie strucle układamy w dwóch keksownikach wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.

Odstawiamy na 30 min, aby ciasto urosło w górę. Wyrośnięte makowce nakłuwamy widelcem, aby w czasie pieczenia powietrze uchodziło z ich wnętrza (ja o tym zapomniałem i troszkę mi się ciasto nabąbliło). Całość smarujemy rozbełtanym jajek z odrobiną wody i pieczemy w temp. 170 st. przez 35 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. lucywae pisze:

    super !!!!:) już dwa razy piekłam…po prostu udany makowiec!!!!

  2. g pisze:

    fajne

  3. 1grazyna46 pisze:

    Pyszny makowiec,piekę nie tylko na święta-pozdrawiam

Skomentuj