Faworki, chrusty na Tłusty Czwartek


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 220 g mąki tortowej
  • 12 ml ciepłej wody
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 8 żółtek
  • 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder

Przepis na faworki wg najprostszej receptury na świecie na pewno zasmakuje każdemu. Podobnie jak w poprzednim tygodniu, tak i dziś przepis na tradycyjne słodkości, bez których nie wyobrażam sobie Tłustego Czwartku. Pączki i chrusty, mimo że są niezwykle kaloryczne wzbudzają mój zachwyt od samego patrzenia na nie. A jeśli dołożymy jeszcze niezwykle delikatny smak toż to już nie pozostaje nam nic innego jak tylko wziąć się za ich smażenie.

Faworki, chrusty na Tłusty Czwartek przepis

  1. W rondlu na bardzo małym ogniu rozpuść masło.
  2. Przestudzone masło oraz wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj.
  3. Ugniataj ciasto aż będzie jednolite i odchodziło od ręki. Jeżeli jest taka potrzeba, dodaj wody dopiero na samym końcu i w ilości jaką uznasz za stosowną.
  4. Może być tak, iż będziemy mieć duże żółtka i woda będzie po prostu zbędna.
  5. Nad odpalonym palnikiem ogrzej metalową misę.
  6. Wyrobione ciasto przykryj ogrzaną misą. Ciasto powinno odpocząć 30 minut.
  7. Weź połowę ciasta i rozwałkuj bardzo cienko na stolnicy.
  8. Następnie złóż na pół i ponownie rozwałkuj. Tą czynność powtórz jeszcze 5 razy (taki sam proces przygotowania jak ciasta francuskiego). Ostateczna grubość ciasta powinna mieć 1 mm.
  9. Ten sam cykl powtórz z pozostałą połówką ciasta.
  10. Z rozwałkowanego ciasta wytnij prostokąty o wymiarach 10 x 5 cm.
  11. Do garnka wlej tyle oleju, aby faworki podczas smażenia swobodnie pływały i rozgrzej go (idealna tempera to 180 stopni C).
  12. Na środku prostokąta zrób 2 centymetrowe nacięcie wzdłuż dłuższego boku, a następnie jeden z końców przełóż przez nacięty otwór.
  13. Faworki smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
  14. Usmażone chrusty wyłóż na papierowych ręcznikach, aby odsączyć tłuszcz.
  15. Podawaj posypane cukrem pudrem.