Szukaj przepisu

Sałatka ze śledzia i pora – błyskawiczna

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Na przepis na tą sałatkę wpadłem niedawno. I od razu przypadła mi do gustu. Kontrast smaków: octowego śledzia - kąśliwego pora oraz łagodności śmietany powali waszych gości. Niewielka liczba składników pozwala nam w dosłownie kilkanaście minut przygotować dane, które idealnie sprawdzi się jako przystawka, a w większej ilości nawet jako danie główne, np. przy akompaniamencie rodzimych ziemniaków. Odkryjcie smak śledzia na nowo.

  • Składniki:

  • 3 płaty śledzia w occie
  • 1 por
  • połowa jabłka
  • pęczek koperku
  • śmietana 18% kwaśna
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie korniszony

Przepis

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia pora. Następnie przekrawamy do wzdłuż na pół i siekamy na drobne półksiężyce. Wkładamy do miski i zasypujemy solą, aby zmiękł (ok. 15 min) lub przelewamy na sicie wrzątkiem.

W międzyczasie kroimy w niewielką kostkę płaty śledzia (jeśli są zbyt mocno octowe to można je przepłukać). W drobną kostkę kroimy obraną połówkę jabłka oraz opcjonalnie korniszony. Do miski z porem dorzucamy śledzie, jabłko, (korniszony), posiekany koperek oraz kilka łyżek kwaśnej śmietany.

Doprawiamy do smaku pieprzem (soli już nie używamy, gdyż spora jej ilość poszła na zmiękczenie pora). Konsumujemy z grzankami lub jako danie główne z ziemniakami.

Smacznego

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. justka2712 pisze:

    Coś czuję, że por ze śledziem to para idealna… Przepis koniecznie do wypróbowania :)

  2. laka pisze:

    ja mysle podawajcie wlasnie latwe przepisy jak ten ;)

  3. Ślązaczka pisze:

    SUPER!

Skomentuj


jeden × = 7