Lazania z krewetkami i z beszamelem


8 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie krewetek Black Tiger
  • 1 opakowanie makarone Lasagne
  • 3 suszone pomidory
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 150 g sera Mozzarella
  • natka pietruszki
  • ćwiartka selera
  • sól i pieprz
  • bazylia
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • Bulion krewetkowy:

  • tymianek
  • 120 ml białego wina
  • 120 ml wywaru warzywnego
  • pancerzyki z krewetek
  • Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 220 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o drobnych oczkach
  • obieraczka do warzyw
  • forma la lasagne lub keksówka
  • sito

Lasagne z krewetkami to moja osobista wariacja nt. klasycznej lasagne. W celu urozmaicenia sobie życia postanowiłem zaszaleć z paczką krewetek. Do tego pyszny sos pokroju bolognese, beszamel o posmaku krewetek oraz same krewetki jako zwieńczenie.

Lazania z krewetkami i z beszamelem przepis

  1. Marchew seler i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobna kostkę.
  3. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski.
  4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Krewetki dokładnie oczyść z pancerzyków, a następnie wypatrosz z układów pokarmowych przecinając ciemną żyłkę wzdłuż ciała.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij cebulę. Gdy będzie złocista dodaj czosnek i smaż 2 minuty.
  7. Następnie wrzuć starte warzywa i smaż 5 minut. po tym czasie dodaj suszone oraz pomidory z puszki. Dopraw sola z pieprzem i gotuj całość 20 minut.
  8. W połowie duszenia dodaj do sosu krewetki, posiekaną pietruszkę i roztarta w palcach suszoną bazylię
  9. W rondelku podgrzej wino z pancerzami krewetek, odrobina soli i bulionem. Gotuj 20 minut na średniej mocy palnika, a następie odcedź płyn przez sito.
  10. W osobnym rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i wsyp 2 łyżki mąki i bardzo delikatnie podsmaż ( nie może się przyrumienić ). Następnie wlej mleko z bulionem krewetkowym i bardzo energicznie mieszaj gotując aż zgęstnieje. Całość dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową.
  11. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  12. Na dnie wysmarowanej formy oliwą rozłóż warstwę makaronu. Następnie beszamel, odrobina sera i sos krewetkowy. W tej kolejności układaj warstwy aż skończy Ci się sos krewetkowy.
  13. Ostatnią warstwą stanowi beszamel i ser.
  14. Włóż do piekarnika na 40 minut.