Zupa krem z pora


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 3 pory (tylko białe części )
  • 1 cebula
  • pół marchewki
  • 1 ziemniak
  • 100 ml śmietanki 30%
  • masło
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • grzanki lub groszek ptysiowy
TO CI SIĘ PRZYDA
  • blender ręczny

Pyszna zupa krem z pora. Jej wyrafinowany smak zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

sposób przygotowania

  1. Pora umyj i przetnij na pół, a następnie posiekaj w cienkie paski.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Ziemniaka obierz i pokrój w drobna kostkę.
  4. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć pora z cebulą. Duś aż będą przyrumienione.
  6. Następnie wlej bulion, dodaj marchew i ziemniaka. Gotuj aż warzywa zmiękną na średniej mocy palnika.
  7. Całość zmiksuj blenderem.
  8. Wlej śmietankę i dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  9. Całość gotuj przez 5 minut.
  10. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.