Szukaj przepisu

Zupa krem z pora

90 minut
4 osoby
Łatwe
Składniki
krem z pora
  • krem z pora
  •  IMG_0011
  •  IMG_0015
SKŁADNIKI
  • 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 3 pory (tylko białe części )
  • 1 cebula
  • pół marchewki
  • 1 ziemniak
  • 100 ml śmietanki 30%
  • masło
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • grzanki lub groszek ptysiowy
TO CI SIĘ PRZYDA
  • blender ręczny

Pyszna zupa krem z pora. Jej wyrafinowany smak zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

sposób przygotowania

  1. Pora umyj i przetnij na pół, a następnie posiekaj w cienkie paski.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Ziemniaka obierz i pokrój w drobna kostkę.
  4. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć pora z cebulą. Duś aż będą przyrumienione.
  6. Następnie wlej bulion, dodaj marchew i ziemniaka. Gotuj aż warzywa zmiękną na średniej mocy palnika.
  7. Całość zmiksuj blenderem.
  8. Wlej śmietankę i dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  9. Całość gotuj przez 5 minut.
  10. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • losos-z-porami
  • Krucha tarta z porami i boczkiem
  • przechowywanie żywności
  • Zupa krem z groszku z groszkiem ptysiowym
  • Zupa krem z kukurydzy z chili i mleczkiem kokosowym
  • Anska

    Właśnie skończyłam pałaszować zupę zrobioną według powyższego przepisu.
    Pyszności!

    Idealna na zimowe mroźne wieczory.

    ANia

  • Mafy

    Fantastyczna! Tylko ja będę powtarzać z uporem maniaka – jak bulion to tylko z mięsa a nie sztucznej kostki. Dlatego gotuję bulion, wrzucam warzywa i po ugotowaniu podsmażony por i cebulkę. Ostatnio zrobilam, tylko jeden błąd. Trochę za dużo użyłam marchewki. Nie chodzi o to, że zupa była słodka, tylko, że po zmiksowaniu mila pomarańczową barwę :)) A zabawy z blenderem też mi się podobają hahah Ciekawe jak smakuje ogórkowa po blenderowaniu heheh

  • Anonim

    zupa ogorkowa zmiksowana jest rowniweż pyszna często robię

  • Anonim

    Czy moge uzyc calego pora?

  • Kapitan Cook

    Można, ale wtedy nie uzyska się ładnego jasnego lekko żółtego koloru.

  • ania

    proponuje podać posypaną prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni :)

  • magdakozaa

    pyszna ta zupa nie tylko dla mnie, ale i dla moich niejadków, które aż 2 razy prosiły o dokładkę! (wiecie, jaki to komplement dla matki dzieci, które nie chcą jeść zup!?)tylko małą modyfikację wprowadziłam: nie 3, a jeden por (tyle miałam, wyszła zupa łagodna w smaku, ale smak pora ładnie wyczuwalny) oraz 1 cukinię dorzuciłam. cukinia jest wdzięczna, bo sama z siebie nie ma jakiegoś specjalnego smaku czy zapachu, a łatwo przyjmuje inny. pozdrawiam

  • Kuchcik

    czy w jedzeniu chodzi o kolory czy o smak ?! Mi się zawsze wydawało że o smak ;-) Dlatego ja zrobię z całej pory

  • Kuchcik

    no i jeszcze kwestia bulionu…unikam mięsa, a więc pozostaje warzywny i nie z kostki lecz naturalny. Tylko jak się robi naturalny? czy nie mniej więcej z tego co tu się gotuje ? A więc po co jakikolwiek bulion ? Chyba że ktoś musi mieć poprawiacze smaku i jedzenie nafaszerowane chemią. pozdrawiam

  • jack

    pychota , bulion wlasnej roboty nie kostka swieze pory marchewka i zeminak

  • Karolina

    Krem z pora wyszedł bardzo dobry. Grzanki zrobiłam z pokrojonej w kosteczki, a najpierw posmarowanej masłem bułeczki. Podpiekłam na patelni i posypałam zupę nalaną na talerz.

  • Sabi

    Dla mnie zupa O.K.. Gdybym nie dodała białego pieprzu – jak w przepisie, smak byłby o niebo lepszy (dodało to dziwnego posmaku i zapachu).
    Mimo to, nie jest złe :)

  • lenna

    Robię kolejny raz – rewelacja! Jest łatwa, szybka i genialna w smaku. Podaję albo z prażonymi pestkami dyni, albo z wędzonym na zimno plasterkiem łososia oraz prażonymi płatkami migdałowymi. Polecam! :)

  • Kasiek

    Przyznam ze wyszla pyszna ale troszke pozmienialam zamiast bialego pieprzu dalam czarny, 2 marchewki, mix ziół i bez galki efekt koncowy= pychotka:)

  • Kasiek

    A i zapomnialam nie dawalam śmietany i ziemniaka…

  • Bułeczka

    Ja dodaję jeszcze (przed miksowaniem) topiony serek śmietankowy. I robię paluszki z ciasta francuskiego zamiast grzanek. Cudo!

  • Alex

    Wlasnie zrobilam ta przepyszna zupke:-) oczywiscie tez troche zmodyfikowana bo dodalam slodkiego ziemniaka I smietanke 18%. Zupka jest cudownie kremowa- porowa I pachnie w calym domu! Dziekuje za przepis

  • mer

    Zupka bardzo dobra i sycąca. Ja zrobiłam w wersji mniej kalorycznej – z jogurtem naturalnym. Do tego wydaje mi się, że gałka muszkatałowa psuje trochę ten smak (smak kartonu)

  • Patrycja

    Jestem kompletna noga w gotowaniu, a ta zupa mi wyszla i jest przepyszna. Polecam :) (nie dodalam galki i bialego pieprzu)