Zupa krem z pora


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 3 pory (tylko białe części )
  • 1 cebula
  • pół marchewki
  • 1 ziemniak
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 30 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • grzanki lub groszek ptysiowy

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender ręczny

Porada szefa kuchni

Dodaj do gotującego się kremu pokrojone płaty o grubości 1 cm. płaty z piersi indyka, a zupa krem zmieni się w pyszną potrawkę porową z indykiem. Na wierzch takiego dania możesz posypać prażone płatki cebuli. Te składniki pasują do siebie idealnie tworząc wspaniałą kompozycję.

Przyszłą pora na zupę krem z pora! Takim zabawnym akcentem przedstawiamy Wam pyszne danie. Ten krem o osobliwym smaku choć wydaje się być nudny, wcale taki nie jest. Lekko pikantny idealnie komponuje się z ziołowym pieczywem.

Przepis na: Zupa krem z pora

  1. Pora umyj i przetnij na pół, a następnie posiekaj w cienkie paski.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Ziemniaka obierz i pokrój w drobna kostkę.
  4. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć pora z cebulą. Duś aż będą przyrumienione.
  6. Następnie wlej bulion, dodaj marchew i ziemniaka. Gotuj aż warzywa zmiękną na średniej mocy palnika.
  7. Całość zmiksuj blenderem.
  8. Wlej śmietankę i dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  9. Całość gotuj przez 5 minut.
  10. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.