Szukaj przepisu

Zupa krem z pora

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Por - niedoceniane warzywo, często wykorzystywane w rolach drugoplanowych w bulionie, dziś święci triumfy na moim stole. Ostatnimi czasy pokochałem zupy - kremy (szczerze: odkąd mam blender) Kremy są świetnym urozmaiceniem dla zwyczajnych zup, gdyż nie dość, że świetnie wyglądają, smakują to jeszcze najczęściej ,,łamie" się je chrupkimi grzankami - cóż za rozpusta. Lekkość oraz subtelny smak znakomicie złagodzą intensywność niektórych świątecznych potraw. Poznajcie sekret znakomitej zupy krem z pora.

  • Składniki:

  • 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 3 pory (tylko białe części - inaczej nie uzyskamy ładnego koloru)
  • 1 cebula
  • pół marchewki
  • 1 ziemniak
  • 100 ml śmietanki 30%
  • masło
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Przepis

Wykorzystujemy tylko białe części pora, które przecinamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy na cienkie półksiężyce. Na dwóch łyżkach masła dusimy na niewielkim ogniu pora oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

Gdy zmiękną wlewamy bulion, dodajemy starte na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojony w drobną kostkę ziemniak. Gotujemy aż warzywa zmiękną, po czym wszystko miksujemy. Następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy gałką, niewielką ilością soli oraz pieprzem (najlepiej białym) i zagotowujemy.

Podajemy z paprykowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Anska pisze:

    Właśnie skończyłam pałaszować zupę zrobioną według powyższego przepisu.
    Pyszności!

    Idealna na zimowe mroźne wieczory.

    ANia

  2. Mafy pisze:

    Fantastyczna! Tylko ja będę powtarzać z uporem maniaka – jak bulion to tylko z mięsa a nie sztucznej kostki. Dlatego gotuję bulion, wrzucam warzywa i po ugotowaniu podsmażony por i cebulkę. Ostatnio zrobilam, tylko jeden błąd. Trochę za dużo użyłam marchewki. Nie chodzi o to, że zupa była słodka, tylko, że po zmiksowaniu mila pomarańczową barwę :)) A zabawy z blenderem też mi się podobają hahah Ciekawe jak smakuje ogórkowa po blenderowaniu heheh

  3. Anonim pisze:

    zupa ogorkowa zmiksowana jest rowniweż pyszna często robię

  4. Anonim pisze:

    Czy moge uzyc calego pora?

  5. Kapitan Cook pisze:

    Można, ale wtedy nie uzyska się ładnego jasnego lekko żółtego koloru.

  6. ania pisze:

    proponuje podać posypaną prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni :)

  7. magdakozaa pisze:

    pyszna ta zupa nie tylko dla mnie, ale i dla moich niejadków, które aż 2 razy prosiły o dokładkę! (wiecie, jaki to komplement dla matki dzieci, które nie chcą jeść zup!?)tylko małą modyfikację wprowadziłam: nie 3, a jeden por (tyle miałam, wyszła zupa łagodna w smaku, ale smak pora ładnie wyczuwalny) oraz 1 cukinię dorzuciłam. cukinia jest wdzięczna, bo sama z siebie nie ma jakiegoś specjalnego smaku czy zapachu, a łatwo przyjmuje inny. pozdrawiam

  8. Kuchcik pisze:

    czy w jedzeniu chodzi o kolory czy o smak ?! Mi się zawsze wydawało że o smak ;-) Dlatego ja zrobię z całej pory

  9. Kuchcik pisze:

    no i jeszcze kwestia bulionu…unikam mięsa, a więc pozostaje warzywny i nie z kostki lecz naturalny. Tylko jak się robi naturalny? czy nie mniej więcej z tego co tu się gotuje ? A więc po co jakikolwiek bulion ? Chyba że ktoś musi mieć poprawiacze smaku i jedzenie nafaszerowane chemią. pozdrawiam

  10. jack pisze:

    pychota , bulion wlasnej roboty nie kostka swieze pory marchewka i zeminak

  11. Karolina pisze:

    Krem z pora wyszedł bardzo dobry. Grzanki zrobiłam z pokrojonej w kosteczki, a najpierw posmarowanej masłem bułeczki. Podpiekłam na patelni i posypałam zupę nalaną na talerz.

  12. Sabi pisze:

    Dla mnie zupa O.K.. Gdybym nie dodała białego pieprzu – jak w przepisie, smak byłby o niebo lepszy (dodało to dziwnego posmaku i zapachu).
    Mimo to, nie jest złe :)

  13. lenna pisze:

    Robię kolejny raz – rewelacja! Jest łatwa, szybka i genialna w smaku. Podaję albo z prażonymi pestkami dyni, albo z wędzonym na zimno plasterkiem łososia oraz prażonymi płatkami migdałowymi. Polecam! :)

  14. Kasiek pisze:

    Przyznam ze wyszla pyszna ale troszke pozmienialam zamiast bialego pieprzu dalam czarny, 2 marchewki, mix ziół i bez galki efekt koncowy= pychotka:)

  15. Kasiek pisze:

    A i zapomnialam nie dawalam śmietany i ziemniaka…

  16. Bułeczka pisze:

    Ja dodaję jeszcze (przed miksowaniem) topiony serek śmietankowy. I robię paluszki z ciasta francuskiego zamiast grzanek. Cudo!

Skomentuj