Tartaletki z łososiem


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • ciasto:

  • kostka masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 żółtko
  • Farsz:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • pęczek koperku
  • 1 duży por
  • opakowanie wędzonego łososia
  • masło chrzan tarty sól, pieprz sok z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • foremki
  • wałek
  • mikser

Macie ochotę na jednorazową przekąskę? Spróbujcie naszych tartaletek z wędzonym łososiem pod pierzynką z pora. Jesteśmy niemal pewni, że od razu staną się przebojem w waszym domu. Idealnie także sprawdza się na Wigilijnym stole.

Przepis na: Tartaletki z łososiem

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto i dobrze ugnieć (jeśli będzie zbyt suche, dodaj zimną wodę, jeśli za bardzo kleiste dodaj mąki).
  2. Wyrobiony kawałek ciasta włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  4. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i powykrawaj kawałki większe niż pojemność foremek.
  5. Wycięte ciasto rozłóż do foremek, a następnie włóż do piekarnika na 10 minut.
  6. Pora przetnij na pół a następnie w cienko posiekaj w półksiężyce.
  7. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pora. Duś go przez chwilę i dopraw solą.
  8. Do miski dodaj śmietanę, jajka, posiekany koper i dopraw solą z pieprzem. Całość zmiksuj
  9. Do lekko przestudzonych tartaletek włóż pora, cienkie plasterki łososia skropionego sokiem z cytryny, a całość zalewamy zmiksowaną śmietaną do 3/4 wysokości.
  10. Następnie ponownie włóż do piekarnika i piecz, aż tartaletki będą złote.
  11. do rondla wlej śmietanę, chrzan i dopraw solą z pieprzem. Gotuj aż zgęstnieje
  12. Tartaletki podawaj polane sosem chrzanowym