Racuchy drożdżowe


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mąki pszennej
  • 350 ml letniego mleka
  • 70 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • duża miska
  • trzepaczka
  • sito

Racuchy drożdżowe od zawsze przypominały mi smak dzieciństwa. Niesamowity smak ciasta drożdżowego połączony z klasyką naleśników. Gęsta rozkosz rozpływająca się po posypanych cukrem pudrem plackach. Mmmmm...

Przepis na: Racuchy drożdżowe

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, a w środku kopca zrób wgłębienie.
  2. Do dołka wsyp cukier, pokruszone drożdże i wlej połowę mleka. Odstaw całość w ciepłe miejsce na 20 minut.
  3. Po tym czasie dolej resztę mleka i dodaj żółtko. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Białko utrzep na sztywną pianę i powoli wymieszaj z ciastem.
  5. Odstaw na 1 godzinę i 20 minut, aby jeszcze urosło.
  6. Na patelni rozgrzej tłuszcz i nagrzaną łyżką nakładaj niewielkie i nie za grube racuszki.
  7. Smaż na złoty kolor z obydwu stron.