Risotto z kurczakiem i pieczarkami


4 osoby
Trudne
Składniki
SKŁADNIKI
  • 200 g ryżu Arborio
  • 150 ml białego wina
  • 500 ml bulionu grzybowego
  • 2 małe cebule
  • 300 g pieczarek
  • pęczek pietruszki
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • masło
  • olej
  • tymianek
  • papryka słodka

Dla wszystkich fanów wyrafinowanych francuskich smaków przedstawiamy przepis na risotto na białym winie z kurczakiem i pieczarkami idealnie wkomponowuje się w każdą romantyczną kolację. Poznajcie tajniki przyrządzania tej potrawy.

sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka dokładnie oczyść z błonek i umyj pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. W misce umieść kurczaka wlej 3 łyżki oleju, dopraw całość solą, pieprzem, papryką i tymiankiem i dokładnie wymieszaj.
  3. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  4. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  5. Pietruszkę drobno posiekaj razem z łodyżkami.
  6. Rozgrzej patelnię bez użycia tłuszczu. Na gorącą wrzuć kurczaka i smaż aż będzie mocno rumiany. Patelnię zdejmij z palnika.
  7. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła z odrobiną oleju.
  8. Wrzuć na rozgrzane masło pieczarki, dopraw solą z pieprzem i duś aż wyparuje cała woda.
  9. Na koniec dodaj pietruszkę, dokładnie wymieszaj i wyłącz palnik.
  10. Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki masła z odrobiną oleju i wrzuć cebulę. Gdy będzie średnio zeszklona dodaj czosnek i ryż. Całość smaż do momentu aż ryż nabierze lekko białego koloru
  11. Następnie powoli dolej do ryżu po pół szklanki bulionu. Gdy bulion wyparuje dolej połowę wina, a gdy ono wyparuje wlej bulion. Czynność powtarzaj w ten sam sposób
  12. Gdy ryż będzie już miękki dodaj 50 g masła w małych porcjach
  13. Dodaj kurczaka i grzyby, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.