Szukaj przepisu

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

4 osoby
Trudne
Składniki
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
  • Risotto z kurczakiem i pieczarkami
  • IMG_0001
  • IMG_0017
SKŁADNIKI
  • 200 g ryżu Arborio
  • 150 ml białego wina
  • 500 ml bulionu grzybowego
  • 2 małe cebule
  • 300 g pieczarek
  • pęczek pietruszki
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • masło
  • olej
  • tymianek
  • papryka słodka

Dla wszystkich fanów wyrafinowanych francuskich smaków przedstawiamy przepis na risotto na białym winie z kurczakiem i pieczarkami idealnie wkomponowuje się w każdą romantyczną kolację. Poznajcie tajniki przyrządzania tej potrawy.

sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka dokładnie oczyść z błonek i umyj pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. W misce umieść kurczaka wlej 3 łyżki oleju, dopraw całość solą, pieprzem, papryką i tymiankiem i dokładnie wymieszaj.
  3. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  4. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  5. Pietruszkę drobno posiekaj razem z łodyżkami.
  6. Rozgrzej patelnię bez użycia tłuszczu. Na gorącą wrzuć kurczaka i smaż aż będzie mocno rumiany. Patelnię zdejmij z palnika.
  7. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła z odrobiną oleju.
  8. Wrzuć na rozgrzane masło pieczarki, dopraw solą z pieprzem i duś aż wyparuje cała woda.
  9. Na koniec dodaj pietruszkę, dokładnie wymieszaj i wyłącz palnik.
  10. Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki masła z odrobiną oleju i wrzuć cebulę. Gdy będzie średnio zeszklona dodaj czosnek i ryż. Całość smaż do momentu aż ryż nabierze lekko białego koloru
  11. Następnie powoli dolej do ryżu po pół szklanki bulionu. Gdy bulion wyparuje dolej połowę wina, a gdy ono wyparuje wlej bulion. Czynność powtarzaj w ten sam sposób
  12. Gdy ryż będzie już miękki dodaj 50 g masła w małych porcjach
  13. Dodaj kurczaka i grzyby, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.

Autor przepisu:

PODOBNE PRZEPISY

  • Risotto z kurczakiem
  • Risotto z kurkami
  • Ryż gotowany
  • ryz-z-warzywami
  • Paella
  • Maggie

    Pysznie wyglada! Bulion grzybowy na pewno nadaje mu pieknego aromatu. Co do ryzu, ja stawiam na krotkoziarnisty (arborio albo carnaroli), bo lubie, kiedy risotto jest packowate :)

  • Paula

    mmm brzmi pysznie – uwielbiam ryż w każdej postaci a z pieczarkami to już poezja :D
    Pomyślałam, że dam PAni znać o konkursie dla blogerów jest na dniherbaty.pl (zakładka Herbata z dodatkami), trzeba odrobinki inwencji a tego PAni nie brakuję jak widzę :D

  • Monia

    Zrobilam i po prostu POLECAM tez przepis. Musze troche zostawić dla rodziny, ale jest ciezko, a po tym winie to juz w ogole. :D Ja uzyla, wina z Chile i wyszlo super ;)

  • astrona

    Rewelacja. Przepyszne. Dziękuje za przepis :-)

  • Ewelina

    Bardzo dziekuje za przepis. Wysmienite danie. Na koniec dodalam tartego parmezanu i, jak dla mnie, to byla kropka nad ‚i’. Pozdrawiam.

  • psemq

    Faktycznie Ewelina parmezanem jak sie posypie kubeczki smakowe mają orgazm ;))

  • anka

    To danie okazało się troszkę bardziej czasochłonne niż się spodziewałam (ryż godzinę doprowadzałam do miękkości), ale efekt jest naprawdę niesamowity, więc było warto :)

  • Kapitan Cook

    Wszystko zależny jakiego ryżu użyjemy, najlepszy jest ryż arborio. Pamiętajmy, że ryż powinien w środku być lekko twardawy, al dente. Ale dla takiego dania warto uzbroić się w cierpliwość. Im dłużej gotujemy im jest smaczniejsze – byle nie przegotować ryżu ;)

  • springhaze

    to się nadziwiłam podczas czytania.
    Po pierwsze:
    ryż parboiled jest ostatnim ryżem jaki do risotto się nadaje, bo jest lekki i się nie klei, a cały sęk w tym, żeby ziarno podsmażyć chwilę, żeby wydzieliła się skrobia (i jak już pan wspomniał w komentarzu, arborio nadaje sie najlepiej a znajdzie sie go w kazdym hipermarkecie) i to głównie ona klei risotto, nie masło (chociaż łyżka masła na koniec faktycznie być musi)
    po drugie: jacy Francuzi, risotto pochodzi z Włoch!

  • Kapitan Cook

    Oczywiście najlepiej zda się arborio. W kuchni francuskiej risotto również jest spotykane. Tam króluje masło w strasznch ilościach do risotto. Włosi w zależności od regionu, bardziej w stronę parmezanu.

  • londonerka

    Przepyszne! Pierwszy raz robilismy z mezem w Londynie…Genialny przepis. Dziekuje

  • anka

    PYCHOTKA

  • Kokos

    Risotto przepyszne i sycące. Niebo w gębie!

  • Człowiek z łyżką

    czlowiekzlyzka.blog.pl/2014/02/06/risotto-z-kaszy-peczak-z-kurczakiem-i-grzybami/ polecam moją wariację na temat risotto – z kaszą pęczak

  • Rysio

    Przepisy na stronie ciekawe, ale nie potrafię drukować funkcją „drukuj” lub prowadzący stronę, źle ustawił wydruki. Powinien drukować się, sam przepis a nie strona( zajmująca trzy kartki, z tekstem źle rozplanowanym, zachodzącym na siebie co zmniejsza użyteczność w przypadku kompletowania takich przepisów). Czy może ktoś mi podpowiedzieć jak wydrukować sam przepis.

  • Kapitan Cook

    Z jakiej przeglądarki korzystasz? Pracujemy nad tym, do czasu poprawy najlepiej kopiować tekst i wklejać w worda. Pozdrawiam