Szukaj przepisu

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Sekretem każdego risotto jest oczywiście ryż. Do domowych eksperymentów w zupełności wystarczy ryż arborio. Zwieńczeniem potrawy oraz charakterystycznym smaczkiem każdego oryginalnego risotta jest doskonałe białe wino. Ja postanowiłem wykorzystać białe wytrawne wino szczepu Merlot. Polecam do gotowania wina bezalkoholowe.

Co do tajemnicy aksamitu prawdziwego francuskiego risotta, kryje się ona w ogromnych ilościach masła jakie Francuzi używają. Ja polecam lekki umiar, jednak smak masła musi być. A zatem nalewamy sobie kieliszek doskonałego białego wina i przygotowujemy risotto.

A po przepysznym risotto, na deser najlepiej smakuje tort z mascarpone.

  • Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 2 kieliszki białego wina
  • 0,5 l bulionu grzybowego
  • 2 małe cebule (najlepiej szalotki)
  • 30 dag pieczarek
  • pęczek pietruszki
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • masło
  • tymianek
  • papryka słodka

Przepis

Na mocno rozgrzanym oleju smażymy piersi kurczaka pokrojone w niewielką kostkę (uprzednio doprawione solą, pieprzem, papryką i tymiankiem). W oddzielnym garnku smażymy plasterki pieczarek. Gdy woda spod grzybów wyparuje dodajemy sól i pieprz do smaku oraz posiekaną drobno cebulę. Po zdjęciu z ognia dorzucamy posiekaną nać pietruszki.

Kolejnym etapem jest zeszklenie na maśle posiekanych drobno cebul, następnie dodajemy posiekany czosnek i całość zasypujemy ryżem. Ryż powinien kilka minut podsmażyć się, aż nabierze białawego koloru. Następnie powoli dolewamy do ryżu po pół szklanki bulionu na zmianę z winem (pół kieliszka). Gdy pół szklanki bulionu odparuje dopiero wtedy wlewamy wino i tak na zmianę ciągle mieszając (aby ryż się nie przypalił).

Płyny dozujemy w zależności od potrzeb, risotto nie może być ani za wilgotne ani za suche. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy po trochu kosteczki zimnego masła (w ogólnym rozrachunku ok. 1/4 kostki masła, max. do 1/2). Dzięki masłu nasze danie nabierze aksamitu. Dodajemy kurczaka oraz grzyby, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Maggie pisze:

    Pysznie wyglada! Bulion grzybowy na pewno nadaje mu pieknego aromatu. Co do ryzu, ja stawiam na krotkoziarnisty (arborio albo carnaroli), bo lubie, kiedy risotto jest packowate :)

  2. Paula pisze:

    mmm brzmi pysznie – uwielbiam ryż w każdej postaci a z pieczarkami to już poezja :D
    Pomyślałam, że dam PAni znać o konkursie dla blogerów jest na dniherbaty.pl (zakładka Herbata z dodatkami), trzeba odrobinki inwencji a tego PAni nie brakuję jak widzę :D

  3. Monia pisze:

    Zrobilam i po prostu POLECAM tez przepis. Musze troche zostawić dla rodziny, ale jest ciezko, a po tym winie to juz w ogole. :D Ja uzyla, wina z Chile i wyszlo super ;)

  4. astrona pisze:

    Rewelacja. Przepyszne. Dziękuje za przepis :-)

  5. Ewelina pisze:

    Bardzo dziekuje za przepis. Wysmienite danie. Na koniec dodalam tartego parmezanu i, jak dla mnie, to byla kropka nad ‚i’. Pozdrawiam.

  6. psemq pisze:

    Faktycznie Ewelina parmezanem jak sie posypie kubeczki smakowe mają orgazm ;))

  7. anka pisze:

    To danie okazało się troszkę bardziej czasochłonne niż się spodziewałam (ryż godzinę doprowadzałam do miękkości), ale efekt jest naprawdę niesamowity, więc było warto :)

  8. Kapitan Cook pisze:

    Wszystko zależny jakiego ryżu użyjemy, najlepszy jest ryż arborio. Pamiętajmy, że ryż powinien w środku być lekko twardawy, al dente. Ale dla takiego dania warto uzbroić się w cierpliwość. Im dłużej gotujemy im jest smaczniejsze – byle nie przegotować ryżu ;)

  9. springhaze pisze:

    to się nadziwiłam podczas czytania.
    Po pierwsze:
    ryż parboiled jest ostatnim ryżem jaki do risotto się nadaje, bo jest lekki i się nie klei, a cały sęk w tym, żeby ziarno podsmażyć chwilę, żeby wydzieliła się skrobia (i jak już pan wspomniał w komentarzu, arborio nadaje sie najlepiej a znajdzie sie go w kazdym hipermarkecie) i to głównie ona klei risotto, nie masło (chociaż łyżka masła na koniec faktycznie być musi)
    po drugie: jacy Francuzi, risotto pochodzi z Włoch!

  10. Kapitan Cook pisze:

    Oczywiście najlepiej zda się arborio. W kuchni francuskiej risotto również jest spotykane. Tam króluje masło w strasznch ilościach do risotto. Włosi w zależności od regionu, bardziej w stronę parmezanu.

  11. londonerka pisze:

    Przepyszne! Pierwszy raz robilismy z mezem w Londynie…Genialny przepis. Dziekuje

  12. anka pisze:

    PYCHOTKA

  13. Kokos pisze:

    Risotto przepyszne i sycące. Niebo w gębie!

  14. Człowiek z łyżką pisze:

    czlowiekzlyzka.blog.pl/2014/02/06/risotto-z-kaszy-peczak-z-kurczakiem-i-grzybami/ polecam moją wariację na temat risotto – z kaszą pęczak

  15. Rysio pisze:

    Przepisy na stronie ciekawe, ale nie potrafię drukować funkcją „drukuj” lub prowadzący stronę, źle ustawił wydruki. Powinien drukować się, sam przepis a nie strona( zajmująca trzy kartki, z tekstem źle rozplanowanym, zachodzącym na siebie co zmniejsza użyteczność w przypadku kompletowania takich przepisów). Czy może ktoś mi podpowiedzieć jak wydrukować sam przepis.

  16. Kapitan Cook pisze:

    Z jakiej przeglądarki korzystasz? Pracujemy nad tym, do czasu poprawy najlepiej kopiować tekst i wklejać w worda. Pozdrawiam

Skomentuj


sześć × 6 =