Szukaj przepisu

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

90 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
  • Risotto z kurczakiem i pieczarkami
  •  IMG_0001
SKŁADNIKI
  • 200 g ryżu arborio 2 kieliszki białego wina 0,5 l bulionu grzybowego 2 małe cebule (najlepiej szalotki) 30 dag pieczarek pęczek pietruszki 2 filety z kurczaka 2 ząbki czosnku sól, pieprz masło tymianek papryka słodka

Dziś rarytas dla wszystkich fanów białego wina i wyrafinowanych francuskich smaków. Przepis na risotto na białym winie z kurczakiem i pieczarkami idealnie wkomponowuje się w każdą romantyczną kolację. Poznaj tajniki przyrządzania tej potrawy.

sposób przygotowania

Na mocno rozgrzanym oleju smażymy piersi kurczaka pokrojone w niewielką kostkę (uprzednio doprawione solą, pieprzem, papryką i tymiankiem). W oddzielnym garnku smażymy plasterki pieczarek. Gdy woda spod grzybów wyparuje dodajemy sól i pieprz do smaku oraz posiekaną drobno cebulę. Po zdjęciu z ognia dorzucamy posiekaną nać pietruszki. Kolejnym etapem jest zeszklenie na maśle posiekanych drobno cebul, następnie dodajemy posiekany czosnek i całość zasypujemy ryżem. Ryż powinien kilka minut podsmażyć się, aż nabierze białawego koloru. Następnie powoli dolewamy do ryżu po pół szklanki bulionu na zmianę z winem (pół kieliszka). Gdy pół szklanki bulionu odparuje dopiero wtedy wlewamy wino i tak na zmianę ciągle mieszając (aby ryż się nie przypalił). Płyny dozujemy w zależności od potrzeb, risotto nie może być ani za wilgotne ani za suche. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy po trochu kosteczki zimnego masła (w ogólnym rozrachunku ok. 1/4 kostki masła, max. do 1/2). Dzięki masłu nasze danie nabierze aksamitu. Dodajemy kurczaka oraz grzyby, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Smacznego!

Autor przepisu:

  • Maggie

    Pysznie wyglada! Bulion grzybowy na pewno nadaje mu pieknego aromatu. Co do ryzu, ja stawiam na krotkoziarnisty (arborio albo carnaroli), bo lubie, kiedy risotto jest packowate :)

  • Paula

    mmm brzmi pysznie – uwielbiam ryż w każdej postaci a z pieczarkami to już poezja :D
    Pomyślałam, że dam PAni znać o konkursie dla blogerów jest na dniherbaty.pl (zakładka Herbata z dodatkami), trzeba odrobinki inwencji a tego PAni nie brakuję jak widzę :D

  • Monia

    Zrobilam i po prostu POLECAM tez przepis. Musze troche zostawić dla rodziny, ale jest ciezko, a po tym winie to juz w ogole. :D Ja uzyla, wina z Chile i wyszlo super ;)

  • astrona

    Rewelacja. Przepyszne. Dziękuje za przepis :-)

  • Ewelina

    Bardzo dziekuje za przepis. Wysmienite danie. Na koniec dodalam tartego parmezanu i, jak dla mnie, to byla kropka nad ‚i’. Pozdrawiam.

  • psemq

    Faktycznie Ewelina parmezanem jak sie posypie kubeczki smakowe mają orgazm ;))

  • anka

    To danie okazało się troszkę bardziej czasochłonne niż się spodziewałam (ryż godzinę doprowadzałam do miękkości), ale efekt jest naprawdę niesamowity, więc było warto :)

  • Kapitan Cook

    Wszystko zależny jakiego ryżu użyjemy, najlepszy jest ryż arborio. Pamiętajmy, że ryż powinien w środku być lekko twardawy, al dente. Ale dla takiego dania warto uzbroić się w cierpliwość. Im dłużej gotujemy im jest smaczniejsze – byle nie przegotować ryżu ;)

  • springhaze

    to się nadziwiłam podczas czytania.
    Po pierwsze:
    ryż parboiled jest ostatnim ryżem jaki do risotto się nadaje, bo jest lekki i się nie klei, a cały sęk w tym, żeby ziarno podsmażyć chwilę, żeby wydzieliła się skrobia (i jak już pan wspomniał w komentarzu, arborio nadaje sie najlepiej a znajdzie sie go w kazdym hipermarkecie) i to głównie ona klei risotto, nie masło (chociaż łyżka masła na koniec faktycznie być musi)
    po drugie: jacy Francuzi, risotto pochodzi z Włoch!

  • Kapitan Cook

    Oczywiście najlepiej zda się arborio. W kuchni francuskiej risotto również jest spotykane. Tam króluje masło w strasznch ilościach do risotto. Włosi w zależności od regionu, bardziej w stronę parmezanu.

  • londonerka

    Przepyszne! Pierwszy raz robilismy z mezem w Londynie…Genialny przepis. Dziekuje

  • anka

    PYCHOTKA

  • Kokos

    Risotto przepyszne i sycące. Niebo w gębie!

  • Człowiek z łyżką

    czlowiekzlyzka.blog.pl/2014/02/06/risotto-z-kaszy-peczak-z-kurczakiem-i-grzybami/ polecam moją wariację na temat risotto – z kaszą pęczak

  • Rysio

    Przepisy na stronie ciekawe, ale nie potrafię drukować funkcją „drukuj” lub prowadzący stronę, źle ustawił wydruki. Powinien drukować się, sam przepis a nie strona( zajmująca trzy kartki, z tekstem źle rozplanowanym, zachodzącym na siebie co zmniejsza użyteczność w przypadku kompletowania takich przepisów). Czy może ktoś mi podpowiedzieć jak wydrukować sam przepis.

  • Kapitan Cook

    Z jakiej przeglądarki korzystasz? Pracujemy nad tym, do czasu poprawy najlepiej kopiować tekst i wklejać w worda. Pozdrawiam