Szukaj przepisu

Ciasto drożdżowe z kruszonką i rodzynkami

1 minuta
6 osób
Śrenie
Składniki
Ciasto drożdżowe z kruszonką i rodzynkami
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką i rodzynkami
  •  IMG_0013
  •  IMG_0005
SKŁADNIKI
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 60 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka masła + do wysmarowania blachy
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 120 g rodzynek
  • 60 ml rumu
  • 60 ml wrzątku
  • Kruszonka:

  • 50 g cukru kryształ
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
TO CI SIĘ PRZYDA
  • forma do ciasta
  • sitko
  • stolnica
  • duża miska

Przepis na ciasto drożdżowe jest sekretem każdego kucharza. Dzięki tej kompozycji każdy wasz placek osiągnie kulinarny szczyt smakowitości. Dzięki moim wskazówkom ciasto będzie puszyste i lekkie. Do tego ciepłe mleko i ... można się rozpłynąć.

sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie (dołek) do którego wsyp cukier oraz rozdrobnione drożdże. Całość zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 30 minut.
  2. Rodzynki zalej w garnku rumem i lekko podgrzej, następnie odstaw na bok aby nasiąknęły. Nadmiar odlej.
  3. Masło rozpuść w rondlu na palniku włączonym na małą moc. następnie odstaw aby wystygło.
  4. Po wyrośnięciu wsyp cukier waniliowy, dodaj żółtka, rodzynki i szczyptę soli. Całość wymieszaj i intensywnie wyrabiaj – minimum 5 minut.
  5. Na koniec wyrabiania dodaj masło i ugniataj aż całe ciasto wchłonie tłuszcz.
  6. Po wyrobieniu ciasto włóż do tej samej miski, i odstaw pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość.
  7. W osobnym naczyniu delikatnie wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę.
  8. Blachę wysmaruj odrobiną masła i rozłóż w niej ciasto. Całość ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  9. Piekarnik włącz na grzanie górne i dolne w temperaturze 160 stopni C.
  10. Następnie posyp kruszonką i włóż do pieca. Piecz do momentu aż będzie złote i przyrumienione.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Szarlotka z kruszonką
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  • placek
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  • Sernik kakaowy
  • Nenecha

    Twoja drożdżówa do mnie mruga rodzynkowym oczkiem! ;D

    Być może się powtarzam, ale – uwielbiam ciacha na drożdżach! Zwłaszcza placuchy z owocem i kruszonką, mniam!
    A takie bez wkładu – waniliowe, cynamonowe – najlepsze ze szklanką ciepłego mleka. I na podwieczorek, o! :))

    Pozdrawiam,
    N

  • Angie

    Ja prawie czuję zapach Twojej drożdżówki…uwielbiam zapach drożdżowego ciasta i u mie w domu nigdy nie zdąży ostygnąć. Fakt – nie robię za często, bo dla mnie jest bardzo czasochłonne, ale podkusiłaś mnie bardzo swoim przepisem…

  • Monisia

    Moje ulubione;)drożdżowe wypieki maja w sobie pewną magię,a w szczególności jesienią i zimą;)

  • **************

    super wychodzi

  • UlaLevis

    Serdecznie witam,zrobilam to ciasto bardzo starannie wedlug przepisu jak wyzej,
    ale niestety wyszlo bardzo twarde,po mojemu za malo mleka,albo smietany,a moze maki…nie wiem,ale cos z tym przepisem nie jest tak jak byc powinno.
    Ula

  • Kapitan Cook

    Bardzo dziwne, ale się zdarza. Ostatnio robiłem jagodzianki na identycznym przepisie i wyszły super. Być może to zbyt krótkie wyrabiania oraz za mało tluszczu oraz za długie pieczenie. Pozdrawiam

  • SuperCiacho

    Super Ciasto Zrobiłam według pana przepisu z malinami Było przepyszne…..

  • iza

    Bardzo dobre ciasto,tylko za mało mi wyrosło(nie mam pojęcia dlaczego).Dziękuje za przepis i polecam.

  • Kapitan Cook

    być może za mało powietrza zostało wprowadzone podczas wyrabiania

  • Janka

    Beznadziejny przepis, za duo masla za malo mleka, tak mysle.

  • Kapitan Cook

    Co wyszło nie tak? Może coś doradzimy. Mleka daje się ile wejdzie. Co do masła jeśli będzie za mało to ciasto szybko wyschnie

  • jagna

    Hej! jako kompletny amator uważam że w przepisie brakuje podziału składników na te do ciasta i do kruszonki…Szkoda, bo wygląda smakowicie ale nie potrafię go upiec ze względu na niedokłaność przepisu

  • Kapitan Cook

    już poprawione, dzięki za zawrócenie uwagi. Pozdrawiam