Szukaj przepisu

Ciasto drożdżowe z kruszonką i rodzynkami

Pin it

Czas przygotowania: 2,5 godziny Drukuj przepis

Wiele osób boi się drożdży - nie ma czego. Sekretem dobrego ciasta drożdżowego jest jego wyrabianie. Im dłużej wyrabiamy, tym więcej powietrza nabiera nasze ciasto, przez co jest pulchniejsze. Oczywiście bardzo ważne są składniki: wszystkie muszą mieć temp. pokojową, mąka musi być przesiana, a drożdże najlepiej świeże. Reszta wskazówek podczas przygotowywania. Zapraszam do samodzielnego zrobienia ciasta drożdżowego z rodzynkami!

  • Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 6 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • kostka masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/4 szkl. rumu
  • 1/4 wrzątku
  • [b]Kruszonka:[/b]
  • 5 dag cukru kryształ
  • 5 dag mąki pszennej
  • 5 dag masła

Przepis

Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Ja wolę wersję łatwiejszą i nie bawię się z dodatkowymi naczyniami. Do dużej miski wsypuję całość mąki pszennej (przesianej) - robię w niej duże wgłębienie, na dno którego wsypuję cukier oraz rozdrobnione drożdże. Wszystko delikatnie zalewam mlekiem (temp. ok 30 st. C.). Odstawiam na ok. 30 min do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu wsypuję cukier waniliowy, żółtka, namoczone wcześniej w rumie i wrzątku odsączone rodzynki oraz szczyptę soli i intensywnie wyrabiam (ok. 100 razy). Po sam koniec dolewam stopniowo roztopione masło, wygniatamy, aż wchłonie cały tłuszcz, lepiej nie dodawać więcej mąki, gdyż ciasto będzie za suche.

Po wyrobieniu ciasto wkładamy do tej samej miski, aby podwoiło swoją objętość. Międzyczasie możemy przygotować kruszonkę. Opuszkami palców mieszamy ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę.

Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na wysmarowaną masłem blaszkę i odstawiamy, aby znów wyrosło. Po 30 min posypujemy je kruszonką i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 160 st. C i pieczemy aż będzie złote i rumiane.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Nenecha pisze:

    Twoja drożdżówa do mnie mruga rodzynkowym oczkiem! ;D

    Być może się powtarzam, ale – uwielbiam ciacha na drożdżach! Zwłaszcza placuchy z owocem i kruszonką, mniam!
    A takie bez wkładu – waniliowe, cynamonowe – najlepsze ze szklanką ciepłego mleka. I na podwieczorek, o! :))

    Pozdrawiam,
    N

  2. Angie pisze:

    Ja prawie czuję zapach Twojej drożdżówki…uwielbiam zapach drożdżowego ciasta i u mie w domu nigdy nie zdąży ostygnąć. Fakt – nie robię za często, bo dla mnie jest bardzo czasochłonne, ale podkusiłaś mnie bardzo swoim przepisem…

  3. Monisia pisze:

    Moje ulubione;)drożdżowe wypieki maja w sobie pewną magię,a w szczególności jesienią i zimą;)

  4. ************** pisze:

    super wychodzi

  5. UlaLevis pisze:

    Serdecznie witam,zrobilam to ciasto bardzo starannie wedlug przepisu jak wyzej,
    ale niestety wyszlo bardzo twarde,po mojemu za malo mleka,albo smietany,a moze maki…nie wiem,ale cos z tym przepisem nie jest tak jak byc powinno.
    Ula

  6. Kapitan Cook pisze:

    Bardzo dziwne, ale się zdarza. Ostatnio robiłem jagodzianki na identycznym przepisie i wyszły super. Być może to zbyt krótkie wyrabiania oraz za mało tluszczu oraz za długie pieczenie. Pozdrawiam

  7. SuperCiacho pisze:

    Super Ciasto Zrobiłam według pana przepisu z malinami Było przepyszne…..

  8. iza pisze:

    Bardzo dobre ciasto,tylko za mało mi wyrosło(nie mam pojęcia dlaczego).Dziękuje za przepis i polecam.

  9. Kapitan Cook pisze:

    być może za mało powietrza zostało wprowadzone podczas wyrabiania

  10. Janka pisze:

    Beznadziejny przepis, za duo masla za malo mleka, tak mysle.

  11. Kapitan Cook pisze:

    Co wyszło nie tak? Może coś doradzimy. Mleka daje się ile wejdzie. Co do masła jeśli będzie za mało to ciasto szybko wyschnie

  12. jagna pisze:

    Hej! jako kompletny amator uważam że w przepisie brakuje podziału składników na te do ciasta i do kruszonki…Szkoda, bo wygląda smakowicie ale nie potrafię go upiec ze względu na niedokłaność przepisu

  13. Kapitan Cook pisze:

    już poprawione, dzięki za zawrócenie uwagi. Pozdrawiam

Skomentuj