Ciasto drożdżowe z kruszonką


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny
  • 100 g stopionego ciepłego masła
  • Kruszonka:

  • 50 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła

TO CI SIĘ PRZYDA

  • keksówka
  • mikser
  • sitko
  • stolnica
  • duża miska

Porada szefa kuchni

Aby drożdże prawidłowo się rozwinęły powinny pracować w temperaturze nie wyższej niż 36 stopni Celsjusza. Jeśli temperatura będzie wyższa drożdże zginą, przy dużo niższej bardzo słabo pracują.

Ciasto drożdżowe jest świetną bazą wielu ciast, bułek i rogalików. Można przyrządzać je zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Wystarczy że dodasz do drożdżówki owocowe dodatki i przepyszne II śniadanie gotowe! Owoce oprócz nadania smaku i charakteru, sprawią, że ciasto stanie się wilgotniejsze. Dzięki temu że drożdżówka nie jest aż tak słodka, każdy łasuch może jej skosztować nieco więcej. Popijajcie ciasto mlekiem lub kakao - te smaki przyjemnie współgrają :)

Ciasto drożdżowe z kruszonką przepis

  1. Do dużej miski przesiej mąkę. Następnie zrób w niej wgłębienie/ dołek i wkrusz do środka drożdże.
  2. Wsyp 3 łyżeczki cukru oraz wlej 3 łyżki mleka i zasyp całość mąką. Miskę zakryj szczelnie i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
  3. Następnie dodaj jajko ,żółtko, skórkę z cytryny, sól i resztę mleka z cukrem, a następnie całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto dłońmi na stolnicy i dodawaj do niego małymi partiami roztopione masło. Wyrabiaj do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 50 stopni C.
  6. Blaszkę wysmaruj wewnątrz masłem i wyłóż do niej ciasto.
  7. Włóż blaszkę do piekarnika na ok. 45 minut.
  8. Składniki na kruszonkę dokładnie ze sobą wymieszaj.
  9. Gotowe ciasto posyp z wierzchu kruszonką.
  10. Następnie zwiększ temperaturę w piekarniku do 160 stopni C. i piecz jeszcze przez 40 minut.