Krokiety z pieczarkami


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 70 g żółtego sera
  • 6 naleśników
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 łyżka masła
  • olej

Delikatne w środku a chrupiące na zewnątrz krokiety, pyszne krokiety z pieczarkami. Szybkie w przygotowaniu, domowe danie, którego smak dobrze czuje się w towarzystwie czerwonego barszczu.

Krokiety z pieczarkami przepis

  1. Pieczarki dokładnie umyj, a następnie osusz. Wyschnięte zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę i ser pokrój w drobną kostkę, a pietruszkę drobno posiekaj
  4. W rondlu rozgrzej olej i wrzuć do niego pieczarki. Lekko posól, aby szybciej puściły wodę. Gdy woda odparuje dodaj 1 łyżkę masła i pokrojoną cebulę.
  5. Całość lekko podsmaż, jednak nie powinien być za bardzo suchy.
  6. Prawie gotowy farsz zdejmij z palnika, aby trochę przestygł.
  7. Następnie do lekko przestudzonego farszu dodaj pietruszkę oraz ser. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Gotowy farsz rozłóż równomiernie na naleśnikach. Placki roluj jak gołąbki zawijając pierw brzegi do środka.
  9. Gotowe krokiety obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na średnio rozgrzanym oleju, aby nie przypalić bułki.