Barszcz czerwony


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg buraków
  • włoszczyzna
  • 3 l wody
  • 3 jabłka
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • sól i pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito

Niewiele jest takich przepisów, które podbijają nasze kubki smakowe przy świątecznych stołach i w zwykłe wieczory. Jednym z tych dań jest barszcz czerwony który po za stołem wigilijnym gości w naszych kubkach jako ciepły napój.

Przepis na: Barszcz czerwony

  1. Przygotuj bulion warzywny.
  2. Do gotowego bulionu dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki buraki.
  3. Po 10 minutach gotowania dodaj ząbki czosnku oraz pokrojone w ćwiartki jabłka.
  4. Całość gotuj przez 20 min, a po tym czasie odstaw na godzinę aby wystygł.
  5. Ostygnięty barszcz przecedź i dopraw do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
W wersji świątecznej możesz dodać mały kawałek kory cynamonu oraz kilka goździków