Szukaj przepisu

Kruche ciastka – zawsze się udają!

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Kuchnia jest miejscem nie tylko romantycznych spotkań, ale także placem pierwszych kulinarnych doświadczeń. Przepis na kruche ciastka świetnie nadaje się jako pierwszy etap zabaw w pieczenie. Wyrabianie ciasta, wałkowanie, aż wreszcie dekorowanie - to jest to, co szczególnie mali szefowie kuchni lubią najbardziej. A zatem spragnionych romantycznych uniesień oraz mamy ze swoimi pociechami zapraszam do wyrabiania kruchych ciasteczek.

  • Składniki:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • cukier waniliowy (1 łyżka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki masła
  • 100 ml gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • posypki

Przepis

Zaczynamy od wyrobienia ciasta: łączymy ze sobą zimne!!! masło, mąkę, 2 żółtka, olej, cukier + cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę i szczyptę soli. Całości nie wyrabiamy za długo, gdyż masa zacznie się ,,maślić” (wtedy ewentualnie można podsypać mąki). Kolejnym etapem jest podzielenie ciasta na dwie lub trzy równe kule, które zawijamy w oddzielne folie i wkładamy na min. 30 min do lodówki.

Następnie nastawiamy piekarnik na 180 st. C i zaczynamy manufakturę! Wyciągamy jedną porcję ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm i wycinamy foremkami lub szklanką ciasteczka. Gotowe słodkości układamy na wyłożonej pergaminem blasze (można również pergamin lekko zwilżyć olejem). Ciastka smarujemy rozbełtanym jajkiem z odrobiną wody (aby substancja zrobiła się bardziej rzadka).

Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi, migdałami lub po prostu samym cukrem. Pieczemy przez ok. 10 min. (Podczas pieczenia jednej partii ciastek oczywiście przygotowujemy kolejne porcje – manufaktura działa dalej). Co do posypek to inwencja ludzka nie zna granic. Smacznego!

P.S. Można również zrobić[url:3] wersję na słono[/url], lub nasze ciasteczka posypać po prostu gruboziarnistą solą i pieprzem (w przepisie użyć 1/4 całości cukru), wtedy idealnie pasują np. do piwa.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. kuchennefascynacje pisze:

    To prawda i zawsze dobrze smakują :)

  2. pasjonata pisze:

    O rany, ale pyszne ciastka mi wyszły. Moje ciasto było bardzo lepkie i trudno mi było odrywać surowe ciasteczka od stolnicy. Ale efekt był porażający. Ciasteczka dosłownie się rozpływają w buzi. Ja się tylko pomyliłam w przepisie, ponieważ dodałam to dodatkowe jajko do ciasta. Pewnie dlatego było takie lepkie , ale tak będę już robić , bo ciastka były wspaniałe.

Skomentuj


siedem × = 49