Kruche ciastka – zawsze się udają!


8 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 100 g cukru pudru
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 masła
  • 100 ml gęstej śmietany 12% lub 18%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 70 ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • posypki
TO CI SIĘ PRZYDA
  • stolnica
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza
  • wałek do ciasta
  • foremki do ciastek

Delikatne kruche ciasteczka sprawdzają się na każdą okazję. Podczas dekorowania możesz również popisać się swoją kreatywnością. To od Ciebie zależy jakich posypek użyjesz i jak je skomponujesz. Możesz zrobić je na słodko lub na słono. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej. Dowiedz się jak przygotować przepyszne kruche ciasteczka.

sposób przygotowania

  1. Stolnicę posyp mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
  2. Do miski wsyp mąkę i dodaj masło, żółtko, olej, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę i dopraw szczyptą soli.
  3. Całość ugniataj, aż powstanie puszyste ciasto.
  4. Podziel ciasto na dwie lub trzy równe kule, zawiń oddzielnie w folię spożywczą i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
  5. Stolnicę posyp mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  7. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę.
  8. Posyp stolnicę mąką, wyjmij jedną porcję ciasta i rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm.
  9. Wytnij ciastka za pomocą foremki lub szklanki i ułóż na blaszce.
  10. Wbij jajko do miseczki i wymieszaj z odrobiną wody.
  11. Posmaruj ciastka jajkiem i udekoruj posypką lub posyp cukrem pudrem.
  12. Gotowe ciastka włóż do piekarnika na 10 minut.
  13. Postępuj tak samo z pozostałymi częściami ciasta.