Steak


6 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 polędwiczki wieprzowe 1 ser camembert 20 dag boczku wędzonego (pokrojonego w cienkie paski) 0,5 kg ziemniaków sól, pieprz, tymianek, oliwa z oliwek 1 grejpfrut

Wypróbujcie nasz przepis na medaliony z polędwiczek wieprzowych z camembertem. Palce lizać!

Przepis na: Steak

  1. piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  2. Ziemniaki cienko obierz ze skórki i opłucz wodą.
  3. Następnie ziemniaki posyp solą oraz pieprzem i owiń plastrami boczku. Każdego z osobna zawiń w folię aluminiową i wstawiamy do pieca na 40 minut.
  4. Polędwiczki w temperaturze pokojowej pokrój w poprzek włókien na medaliony grubości 3cm, po czym lekko spłaszcz je pięścią.
  5. Dopraw z dwóch stron oliwą, solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  6. Smaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni, dosłownie kilka minut, aby nabrały brązowego koloru.
  7. Następnie zdejmij je z patelni, na każdy medalion połóż plaster camemberta i zawiń plastrami boczku.
  8. Włóż do pieca na 15 min przed wyciągnięciem ziemniaków, aby razem wszystko doszło.