Zapiekanka warzywna


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 kiełbasy wędzone
  • 9 klusek śląskich
  • 150 g fasolki szparagowej zielonej
  • 2 jajka
  • 3 plastry żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • pęczek pietruszki
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • naczynie żaroodporne

Prawdopodobnie najlepsze, domowe posiłki to: sałatki z przypadkowych pozostałości w lodówce; tzw. zupa na winie, czyli co się nawinie to do gara, oraz zapiekanki, bo podobnie jak poprzednie dania można je zrobić szybko i spontanicznie. Pewnie pomyślicie, że skoro mowa o spontaniczności, to po co opublikowaliśmy przepis na zapiekankę? Otóż, na skutek kulinarnych eksperymentów, powstała warta podzielenia się z czytelnikami zapiekanka warzywna.

Zapiekanka warzywna przepis

  1. W miseczce wymieszaj ketchup, majonez, śmietanę i musztardę. Całość dopraw solą i pieprzem.
  2. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
  3. Z fasolki poodcinaj obie końcówki a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  4. W ganku zagotuj wodę i wrzuć fasolkę na 7 minut. Ugotowaną odcedź i odstaw.
  5. Kluski śląskie, kiełbasę, pomidory i cebulę pokrój w plastry.
  6. Natkę pietruszki grubo posiekaj.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  8. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż kolejno: fasolka, pomidory, cebulę i posyp całość pietruszką.
  9. Następnie na całości rozsmaruj sos, rozłóż kiełbasę i kluski. Dopraw majerankiem i słodką papryką, a następnie włóż do piekarnika na 15 minut i piecz bez przykrycia.
  10. Po tym czasie rozłóż plastry sera i wbij jajka. Piecz jeszcze prze 8 minut.