Łosoś na parze z warzywami


3 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 3 dzwonka łososia
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 kalafiora
  • 2 marchewki
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • 1/4 cytryny
  • 1 kiść winogron
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • turecka herbatka instant z granatu
  • Sos:

  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 małe ogórki
  • 1 łyżeczka miodu różanego
TO CI SIĘ PRZYDA
  • folia aluminiowa
  • obieraczka do warzyw
  • garnek do gotowania na parze
Polecamy świetny przepis, jakim jest łosoś na parze z warzywami- zdrowe, lekkie i dietetyczne danie. Całość polana przepysznym sosem, który dodaje potrawie dodatkowych walorów smakowych. Jest też jeden składnik, który zaskoczy chyba wszystkich… Poznaj wyjątkowy smak naszego łososia z warzywami na parze.

sposób przygotowania

  1. Umyj winogrona i pokrój w plastry.
  2. Rozłóż 3 kawałki folii aluminiowej i ułóż na nich plastry winogron oraz po 2 plastry masła.
  3. Łososia dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Posyp go również z jednej strony tymiankiem, a z drugiej ziołami prowansalskimi i herbatą z granatu.
  4. Ułóż dzwonka łososia na pierzynkach z winogron i masła, zawiń szczelnie folie i włóż do lodówki na 30 minut.
  5. Umyj ziemniaki i marchew, a następnie obierz i pokrój w kostkę.
  6. Nalej wody do garnka do gotowania na parze i zagotuj.
  7. Do sitka wrzuć ziemniaki oraz marchew, posól i połóż na garnku.
  8. Do lekko podgotowanych warzyw dodaj łososia w folii i gotuj go 10-15 minut.
  9. Umyj kalafiora i podziel na mniejsze różyczki i dodaj do całości ok. 7 minut przed końcem gotowania.
  10. Do miseczki dodaj śmietanę, ketchup, majonez, musztardę oraz sól i pieprz.
  11. Umyj i obierz ogórki, oczyść z pestek, następnie pokrój je w drobną kostkę.
  12. Rozgrzej masło na patelni i smaż ogórki, aż się zarumienią.
  13. Dodaj miodu do ogórków i całość skarmelizuj.
  14. Łososia podawaj polanego sosem i skarmelizowanymi ogórkami otoczonego warzywami.
  1. Umyj winogrona i pokrój w plastry.
  2. Rozłóż 3 kawałki folii aluminiowej i ułóż na nich plastry winogron oraz po 2 plastry masła.
  3. Łososia dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Posyp go również z jednej strony tymiankiem, a z drugiej ziołami prowansalskimi i herbatą z granatu.
  4. Ułóż dzwonka łososia na pierzynkach z winogron i masła, zawiń szczelnie folie i włóż do lodówki na 30 minut.
  5. Umyj ziemniaki i marchew, a następnie obierz i pokrój w kostkę.
  6. Nalej wody do garnka do gotowania na parze i zagotuj.
  7. Do sitka wrzuć ziemniaki oraz marchew, posól i połóż na garnku.
  8. Do lekko podgotowanych warzyw dodaj łososia w folii i gotuj go 10-15 minut.
  9. Umyj kalafiora i podziel na mniejsze różyczki i dodaj do całości ok. 7 minut przed końcem gotowania.
  10. Do miseczki dodaj śmietanę, ketchup, majonez, musztardę oraz sól i pieprz.
  11. Umyj i obierz ogórki, oczyść z pestek, następnie pokrój je w drobną kostkę.
  12. Rozgrzej masło na patelni i smaż ogórki, aż się zarumienią.
  13. Dodaj miodu do ogórków i całość skarmelizuj.
  14. Łososia podawaj polanego sosem i skarmelizowanymi ogórkami otoczonego warzywami.
  • salamis

    Wegetarianski losos? Hmmm, interesujace

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    już poprawione, dzięki za uwagę. Pozdrawiam