Szukaj przepisu

Łosoś na parze z warzywami

90 minut
3 osoby
łatwe
Składniki
Łosoś na parze w winogronach
  • Łosoś na parze w winogronach
  •  IMG_00361
  •  IMG_0038
SKŁADNIKI
  • 3 dzwonka dzikiego łososia 3 ziemniaki połowa kalafiora 2 marchewki tymianek zioła prowansalskie ćwiartka cytryny kiść winogron masło sól pieprz turecka herbatka instant z granata 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka ketchupu 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy 2 małe ogórki 1 łyżeczka miodu różanego

Dziś piątek, a więc świetna okazja na rybkę. Polecam wam świetny przepis na łososia na parze z warzywami, wszystko polane przepysznym sosem. Całość bardzo dietetyczna, lekka i przede wszystkim bardzo smaczna. Jeden składnik tego dania was zaskoczy!

sposób przygotowania

Na dnie folii aluminiowej układamy plastry winogron, do tego po dwa plastry masła. Łososia doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Z jednej strony tymiankiem, a z drugiej ziołami prowansalskimi i herbatką z granata. Tak doprawionego łososia układamy na pierzynce z winogron i masła, następnie zawijamy szczelnie folię. Ryba powinna się macerować w lodówce ok. 30 min. Na dnie pierwszego sita garnka do gotowania na parze układamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew, całość solimy. Do lekko podgotowanych warzyw dodajemy łososia w folii. Łosoś powinien gotować się ok. 10-15 min. 7 minut przed końcem dorzucamy różyczki kalafiora. Sos robimy z połączenia 2 łyżeczek śmietany, 1 łyżki ketchupu, jednej łyżeczki majonezu, 1 łyżeczki musztardy oraz soli i pieprzu. Pokrojone i wydrążone z pestek ogórki kroimy w kosteczkę i rumienimy na maśle. Po chwili dodajemy 1 łyżeczkę miodu różanego, całość karmelizujemy. Smacznego!

Autor przepisu:

  • salamis

    Wegetarianski losos? Hmmm, interesujace

  • Kapitan Cook

    już poprawione, dzięki za uwagę. Pozdrawiam