Szukaj przepisu

Łosoś na parze z warzywami

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Moim marzeniem jest, aby w każdym domu był garnek do gotowania na parze. Nie jest to drogi wydatek - 30zł, a frajdy z jedzenia co nie miara. Warzywa na parze smakują wprost nieziemsko, a ryby są soczyste i lekkostrawne. Bo jak mówi przysłowie: "Rybka lubi pływać" - do dzieła.

  • Składniki:

  • 3 dzwonka dzikiego łososia
  • 3 ziemniaki
  • połowa kalafiora
  • 2 marchewki
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • ćwiartka cytryny
  • kiść winogron
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • turecka herbatka instant z granata
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 małe ogórki
  • 1 łyżeczka miodu różanego

Przepis

Na dnie folii aluminiowej układamy plastry winogron, do tego po dwa plastry masła. Łososia doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Z jednej strony tymiankiem, a z drugiej ziołami prowansalskimi i herbatką z granata. Tak doprawionego łososia układamy na pierzynce z winogron i masła, następnie zawijamy szczelnie folię. Ryba powinna się macerować w lodówce ok. 30 min.

Na dnie pierwszego sita garnka do gotowania na parze układamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew, całość solimy. Do lekko podgotowanych warzyw dodajemy łososia w folii. Łosoś powinien gotować się ok. 10-15 min. 7 minut przed końcem dorzucamy różyczki kalafiora.

Sos robimy z połączenia 2 łyżeczek śmietany, 1 łyżki ketchupu, jednej łyżeczki majonezu, 1 łyżeczki musztardy oraz soli i pieprzu.

Pokrojone i wydrążone z pestek ogórki kroimy w kosteczkę i rumienimy na maśle. Po chwili dodajemy 1 łyżeczkę miodu różanego, całość karmelizujemy.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. salamis pisze:

    Wegetarianski losos? Hmmm, interesujace

  2. Kapitan Cook pisze:

    już poprawione, dzięki za uwagę. Pozdrawiam

Skomentuj


− pięć = 0