Zupa z dyni


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 duże marchewki
  • mały seler
  • 700 g miąższu z dyni
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 litr wody
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • sól i pieprz
  • 2 kostki rosołowe
  • 100 g łuskanych pestek dyni

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o drobnych oczkach
  • blender ręczny

Dotychczas nigdy na naszym blogu nie pojawiła się jeszcze żadna zupa. Sama nie wiem, dlaczego tak się stało. Nie dość, że są smaczne i zdrowe, stanowią tak, jak pierogi i bigos fundament polskiej kuchni. Na początek: zupa dyniowa.

Przepis na: Zupa z dyni

  1. Do garnka wlej wodę i postaw na palniku z włączonym na średnią moc.
  2. Marchew i seler obierz, a następnie pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  3. Imbir zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
  4. Miąższ dyni pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  5. Do garnka wrzuć kostki rosołowe i mieszaj aż się rozpuszczą.
  6. Następnie dodaj warzywa i gotuj 15 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodaj starty imbir z dopraw solą z pieprzem.
  8. Zupę zmiksuj dokładnie przy pomocy blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
  9. Całość doprowadź do zagotowania i wyłącz palnik.
  10. Na suchej, rozgrzanej patelni upraż pestki dyni.
  11. Zupę podawaj z prażonymi pestkami.