Szukaj przepisu

Sushi – przepis

45 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Sushi maki
  • Sushi maki
  •  sushi_paleczki
  •  sushi_skladniki
SKŁADNIKI
  • filet z tuńczyka lub łososia (mogą być również krewetki lub inna dowolna ryba) – 200 gramów marynowany imbir – 100 gramów sos sojowy Kikkoman (*dostępny jest sos sojowy tej marki o obniżonej zawartości soli) – 100 mililitrów ugotowany ryż – 300 gramów wasabi w paście – 20 gramów Nori – 1 sztuka

Codogara to przede wszystkim portal wymiany doświadczeń na polu szeroko pojętej tematyki kulinarnej. Dlatego niezmiernie cieszy nas kolejny przepis od naszych czytelników. Tym razem swoim japońskim kunsztem kulinarnym podzielił się z nami Piotrek.

sposób przygotowania

Rybę pokrój w plastry 2 cm na 4 cm. Do ręki weź trochę ryżu, około 2 łyżek, uformuj go w dłoni, przyciskając delikatnie dwoma palcami. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi. Na ryż nałóż płat ryby. Z płata nori wytnij cienkie paski, zawiń wokół owalnego kąska. I gotowe! Zajadaj sushi ze smakiem.

Autor przepisu:

  • axcel

    Czy mogę użyć normalnego ryżu?Słyszałem, że ryż do sushi trzeba gotować 3 godziny? Czy to prawda?

  • Kapitan Cook

    Oczywiście na modłę polską polecamy zwykły ryż, trochę dłużej gotowany, aby był bardziej kleisty

  • axcel

    świetnie:)

  • ryska

    Zwykły ryz kompletnie nie nadaje się do sushi, poza tym trzeba go zaprawić. dziwi mnie jeszcze fakt, że zdjecia przedstawiaja maki a opis zupełnie cos innego. Oj takie sushi to raczej nie sushi tylko wariacje na temat ryzu z rybą.
    Ryz do sushi gotuje sie 10 minut.

  • Kapitan Cook

    oczywiście Ryska chcąc się trzymać tradycji to masz rację (musi być specjalny ryż i musimy go gotować 10 minut) jednak Piotrek przedstawił domową polską wersję tego japońskiego dania w zwiniętej formie (maki), grunt żeby dobrze smakowało :)

  • livet

    a smakuje? :) a brązowy ryż może być na takie domowe sposoby?

  • Kapitan Cook

    polecamy ryż biały, ale dla fanów kuchni fusion i brązowy ryż będzie tu pasować.