Sushi – przepis


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 200 g fileta z tuńczyka lub łososia (mogą być również krewetki)
  • 100 g marynowanego imbiru
  • 100 ml sos sojowy Kikkoman (*dostępny jest sos sojowy o obniżonej zawartości soli)
  • 300 g ugotowanego ryżu
  • 20 g wasabi w paście
  • 1 płat Nori
Przygotowaliśmy dla Was przepis na sushi w bardzo prostej odsłonie. Technika przyrządzania sushi sięga w głąb japońskiej kultury, a więc odtworzenie wielu jej elementów wiąże się z umiejętnościami jakie Sushi Master nabiera z biegiem lat praktyk. Nasza wersja jest natomiast uproszczona i pomimo iż nie jest profesjonalną odsłoną Sushi z najlepszych restauracji to i tak jest smakowita i zadowalająca.

sposób przygotowania

  1. Rybę pokrój w plastry 2 cm na 4 cm.
  2. Do ręki weź 2 łyżki ryżu, uformuj go w dłoni, przyciskając delikatnie dwoma palcami.
  3. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi, a następnie nałóż płat ryby.
  4. Z płata nori wytnij cienkie paski ok 2 cm. Zawiń jeden wokół owalnego kąska.
  5. Czynność powtórz z resztą składników.
  6. Gotowe przekąski podawaj z sosem solowym i marynowanym imbirem.