Szukaj przepisu

Sushi – przepis

45 minut
4 osoby
Łatwe
Składniki
Sushi maki
  • Sushi maki
  •  sushi_paleczki
  •  sushi_skladniki
SKŁADNIKI
  • 200 g fileta z tuńczyka lub łososia (mogą być również krewetki)
  • 100 g marynowanego imbiru
  • 100 ml sos sojowy Kikkoman (*dostępny jest sos sojowy o obniżonej zawartości soli)
  • 300 g ugotowanego ryżu
  • 20 g wasabi w paście
  • 1 płat Nori

Przygotowaliśmy dla Was przepis na sushi w bardzo prostej odsłonie. Technika przyrządzania sushi sięga w głąb japońskiej kultury, a więc odtworzenie wielu jej elementów wiąże się z umiejętnościami jakie Sushi Master nabiera z biegiem lat praktyk. Nasza wersja jest natomiast uproszczona i pomimo iż nie jest profesjonalną odsłoną Sushi z najlepszych restauracji to i tak jest smakowita i zadowalająca.

sposób przygotowania

  1. Rybę pokrój w plastry 2 cm na 4 cm.
  2. Do ręki weź 2 łyżki ryżu, uformuj go w dłoni, przyciskając delikatnie dwoma palcami.
  3. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi, a następnie nałóż płat ryby.
  4. Z płata nori wytnij cienkie paski ok 2 cm. Zawiń jeden wokół owalnego kąska.
  5. Czynność powtórz z resztą składników.
  6. Gotowe przekąski podawaj z sosem solowym i marynowanym imbirem.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Ryba po japońsku
  • Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
  • Kolorowe miseczki
  • Rolada z indyka
  • 45
  • axcel

    Czy mogę użyć normalnego ryżu?Słyszałem, że ryż do sushi trzeba gotować 3 godziny? Czy to prawda?

  • Kapitan Cook

    Oczywiście na modłę polską polecamy zwykły ryż, trochę dłużej gotowany, aby był bardziej kleisty

  • axcel

    świetnie:)

  • ryska

    Zwykły ryz kompletnie nie nadaje się do sushi, poza tym trzeba go zaprawić. dziwi mnie jeszcze fakt, że zdjecia przedstawiaja maki a opis zupełnie cos innego. Oj takie sushi to raczej nie sushi tylko wariacje na temat ryzu z rybą.
    Ryz do sushi gotuje sie 10 minut.

  • Kapitan Cook

    oczywiście Ryska chcąc się trzymać tradycji to masz rację (musi być specjalny ryż i musimy go gotować 10 minut) jednak Piotrek przedstawił domową polską wersję tego japońskiego dania w zwiniętej formie (maki), grunt żeby dobrze smakowało :)

  • livet

    a smakuje? :) a brązowy ryż może być na takie domowe sposoby?

  • Kapitan Cook

    polecamy ryż biały, ale dla fanów kuchni fusion i brązowy ryż będzie tu pasować.