Szukaj przepisu

Cukinia faszerowana

45 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Faszerowane cukinie
  • Faszerowane cukinie
  •  cukinia-faszerowana3
  •  cukinia-faszerowana1
SKŁADNIKI
  • 3 średnie cukinie 0,5 woreczka ryżu 30 dag mięsa mielonego z łopatki 2 duże pomidory żółty ser sól, pieprz olej słodka i ostra papryka majeranek

Uwielbiam okres, w którym do woli możemy objadać się cukiniami, kabaczkami i bakłażanami. Proponuję wam zgrabne połączenie zdrowej cukinii z pożywnym farszem mięsno-ryżowym.

sposób przygotowania

Cukinie przekrawamy na pół i wydrążamy środek tak, aby ścianki miały grubość ok. 1 cm. Farsz powstaje z wymieszania połowy ugotowanego woreczka ryżu z surowym mięsem mielonym, szczyptą soli, pieprzu, majeranku, słodkiej i ostrej papryki. Cukiniowe łódeczki lekko solimy i nakładamy farsz, a na wierzch pokrojone w drobną kosteczkę pomidory. Warzywa układamy na blasze (warto przedtem wysmarować cukinie od spodu i ich brzegi olejem). Pieczemy w piecu rozgrzanym do 180 st. C. przez ok. 20 min, następnie nakładamy plastry sera żółtego i zapiekamy przez kolejne 10 min. I cukinia faszerowana gotowa. Smacznego!

Autor przepisu:

  • degustatorka

    Pysznie wygląda.

  • kacham

    Nooo to jest przepis.Ciekawe jakby to smakowało z małym makaronem zamiast ryżu…Hmm.Coś czuje ze na weekend muszę sie zaopatrzyć w Lidlu w cukinie bo parę pójdzie:Ddobrze że tam są w logicznej cenie bo bym zbankrutowała:Dpzdr

  • Anonim

    trochę się przyjarała

  • alina

    @ kacham – Ja robilam z makaronem kilka razy,podstawa to go troche podgotowac przed zalaniem jakims sosem…I tez kupuje cukinie w Lidlu bo maja dobre,zwlkaszcza teraz jak sa po 2zl:D

  • Galll Anonim

    MMMMMM Pycha :P

  • jusiiiii

    Super :) W tym roku mi cukinie obrodziły więc chyba jeszcze nie raz skorzystam z tego cudeńka :)

  • domis

    hej robie to danie dzisiaj trochę mnie dziwi że tak mało czasu ma spędzić w piekarniku…..zobaczymy co z tego wyjdzie. pozdrawiam

  • Kapitan Cook

    U mnie łącznie 30 min wystarczyło, ważne żeby nie przesuszyć farszu :)

  • kuchareczka

    Mam małe pytanie, czy cukinie je się ze skórką?

  • Kapitan Cook

    Odpowiedź jest banalnie prosta – to zależy ;) Ja osobiście nie preferuję skórki, ale spokojnie można ją zjeść, zwłaszcza jak jest chrupiąca i przyrumieniona :)

  • omen

    Drodzy słuchacze > bakłażan, cukinia i kabaczek to nie są warzywa. To są OWOCE !