Szukaj przepisu

Cukinia faszerowana

Pin it

Czas przygotowania: 45 minut Drukuj przepis

Najciekawsze w tej potrawie jest to, że od razu mamy do wyboru trzy warianty tego samego dania. Wystarczy zamieniać warzywa (kabaczki, cukinie, bakłażany) i otrzymujemy zupełnie inne smakowo danie. Farsz najczęściej robię taki sam do każdego wariantu. Warto zaznaczyć, że nadaje się on również do papryki faszerowanej. Sekretem jest dodanie surowego mięsa mielonego, wtedy farsz jest bardziej soczysty. Dokładny przepis na faszerowaną cukinię poniżej.

  • Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 0,5 woreczka ryżu
  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 2 duże pomidory
  • żółty ser
  • sól, pieprz
  • olej
  • słodka i ostra papryka
  • majeranek

Przepis

Cukinie przekrawamy na pół i wydrążamy środek tak, aby ścianki miały grubość ok. 1 cm.

Farsz powstaje z wymieszania połowy ugotowanego woreczka ryżu z surowym mięsem mielonym, szczyptą soli, pieprzu, majeranku, słodkiej i ostrej papryki. Cukiniowe łódeczki lekko solimy i nakładamy farsz, a na wierzch pokrojone w drobną kosteczkę pomidory. Warzywa układamy na blasze (warto przedtem wysmarować cukinie od spodu i ich brzegi olejem).

Pieczemy w piecu rozgrzanym do 180 st. C. przez ok. 20 min, następnie nakładamy plastry sera żółtego i zapiekamy przez kolejne 10 min. I cukinia faszerowana gotowa.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. degustatorka pisze:

    Pysznie wygląda.

  2. kacham pisze:

    Nooo to jest przepis.Ciekawe jakby to smakowało z małym makaronem zamiast ryżu…Hmm.Coś czuje ze na weekend muszę sie zaopatrzyć w Lidlu w cukinie bo parę pójdzie:Ddobrze że tam są w logicznej cenie bo bym zbankrutowała:Dpzdr

  3. Anonim pisze:

    trochę się przyjarała

  4. alina pisze:

    @ kacham – Ja robilam z makaronem kilka razy,podstawa to go troche podgotowac przed zalaniem jakims sosem…I tez kupuje cukinie w Lidlu bo maja dobre,zwlkaszcza teraz jak sa po 2zl:D

  5. Galll Anonim pisze:

    MMMMMM Pycha :P

  6. jusiiiii pisze:

    Super :) W tym roku mi cukinie obrodziły więc chyba jeszcze nie raz skorzystam z tego cudeńka :)

  7. domis pisze:

    hej robie to danie dzisiaj trochę mnie dziwi że tak mało czasu ma spędzić w piekarniku…..zobaczymy co z tego wyjdzie. pozdrawiam

  8. Kapitan Cook pisze:

    U mnie łącznie 30 min wystarczyło, ważne żeby nie przesuszyć farszu :)

  9. kuchareczka pisze:

    Mam małe pytanie, czy cukinie je się ze skórką?

  10. Kapitan Cook pisze:

    Odpowiedź jest banalnie prosta – to zależy ;) Ja osobiście nie preferuję skórki, ale spokojnie można ją zjeść, zwłaszcza jak jest chrupiąca i przyrumieniona :)

  11. omen pisze:

    Drodzy słuchacze > bakłażan, cukinia i kabaczek to nie są warzywa. To są OWOCE !

Skomentuj