Szukaj przepisu

Cukinia faszerowana

45 minut
6 osób
Łatwe
Składniki
Faszerowane cukinie
  • Faszerowane cukinie
  •  cukinia-faszerowana3
  •  cukinia-faszerowana1
SKŁADNIKI
  • 3 średnie cukinie
  • ½ woreczka ryżu
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki
  • 2 duże pomidory
  • żółty ser
  • sól, pieprz
  • olej
  • słodka i ostra
  • papryka
  • majeranek

Zapiekana cukinia faszerowana mięsem jest tak bardzo prostym daniem do przygotowania, że gdy nie będziecie mieli ochoty na długie stanie w kuchni, od razu przypomni się Wam ten przepis. Jest także dobrym sposobem na smaczne przemycenie witamin do diety najmłodszych.

sposób przygotowania

  1. Cukinie przekrój na pół i wydrąż środek tak, aby ścianki miały grubość ok. 1 cm.
  2. Ryż ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.
  3. Cukinie przekrój na pół i wydrąż środek tak, aby ścianki miały grubość ok. 1 cm, a następnie lekko je posól.
  4. Pomidory pokrój w drobną kostkę.
  5. Ugotowany i przestygnięty ryż wymieszaj z surowym mięsem, szczyptą soli, pieprzu, majeranku, słodkiej i ostrej papryki.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  7. Do cukinii nałóż farsz i z wierzchu rozłóż pomidory. Cukinie od spodu posmaruj lekko olejem.
  8. Piecz przez ok. 20 min, następnie rozłóż plastry żółtego sera i zapiekaj przez kolejne 10 min.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Placuszki z dyni i cukinii
  • Zapiekanka z bakłażana i cukinii
  • pasztet-z-cukinii-3
  • Cukinia z grilla
  • salatka-z-cukinia
  • degustatorka

    Pysznie wygląda.

  • kacham

    Nooo to jest przepis.Ciekawe jakby to smakowało z małym makaronem zamiast ryżu…Hmm.Coś czuje ze na weekend muszę sie zaopatrzyć w Lidlu w cukinie bo parę pójdzie:Ddobrze że tam są w logicznej cenie bo bym zbankrutowała:Dpzdr

  • Anonim

    trochę się przyjarała

  • alina

    @ kacham – Ja robilam z makaronem kilka razy,podstawa to go troche podgotowac przed zalaniem jakims sosem…I tez kupuje cukinie w Lidlu bo maja dobre,zwlkaszcza teraz jak sa po 2zl:D

  • Galll Anonim

    MMMMMM Pycha :P

  • jusiiiii

    Super :) W tym roku mi cukinie obrodziły więc chyba jeszcze nie raz skorzystam z tego cudeńka :)

  • domis

    hej robie to danie dzisiaj trochę mnie dziwi że tak mało czasu ma spędzić w piekarniku…..zobaczymy co z tego wyjdzie. pozdrawiam

  • Kapitan Cook

    U mnie łącznie 30 min wystarczyło, ważne żeby nie przesuszyć farszu :)

  • kuchareczka

    Mam małe pytanie, czy cukinie je się ze skórką?

  • Kapitan Cook

    Odpowiedź jest banalnie prosta – to zależy ;) Ja osobiście nie preferuję skórki, ale spokojnie można ją zjeść, zwłaszcza jak jest chrupiąca i przyrumieniona :)

  • omen

    Drodzy słuchacze > bakłażan, cukinia i kabaczek to nie są warzywa. To są OWOCE !