Muffiny bananowe


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła o zawartości 82 % tłuszczu
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 160 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 0,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej
  • masło do wysmarowania foremek
  • kasza manna do oprószenia foremek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • foremki do muffinek
  • sito

Porada szefa kuchni

Ciasto do muffinek możesz wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną tortownicy, a następnie upiec. W ten sposób przygotujesz ciekawą podstawę do ciasta lub tortu, który udekorujesz ulubionymi dodatkami. Bardzo dobrze sprawdzą się dodatki czekoladowe, śmietankowy krem, flambirowane w rumie banany i toffi.

Niespodziewanie spłynęła na mnie wena i z okazji weekendu postanowiłam coś upiec. Przedstawiam wam dzisiaj mój kaprys - muffiny bananowe. Doskonałe na piknik i weekendowe łasuchowanie w zaciszu własnego domu. W tej przekąsce starałam się wyśrodkować słodycz aby zarówno dzieci jak i dorośli mogli się nią delektować.

Przepis na: Muffiny bananowe

  1. Masło utrzyj mikserem razem z cukrami do uzyskania masy o białym kolorze.
  2. Następnie dodaj jajko i wymieszaj.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
  4. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Banany obierz ze skórki i ugnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę i wymieszaj z ciastem.
  6. Foremki wysmaruj masłem i oprósz kaszą manną, a następnie wypełnij je masą do ¾ wysokości i włóż do pieca na 40 minut.