Szukaj przepisu

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Dawno nie było u nas żadnego makaronu. Po pełnoziarnistym tagliatelle z cukinią i penne ze szpinakiem i kurczakiem przedstawiam Wam przepis, który zawsze się sprawdza, gdy trzeba szybko nakarmić jakiegoś głodomora - szybki makaron z tuńczykiem i pieczarkami.

  • Składniki:

  • pół opakowania dowolnego makaronu (ja jak zwykle promuję pełnoziarnisty, bo zdrowszy)
  • 1 lub 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
  • 500 g pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • jak ktoś lubi ( ja nie bardzo) można dodać kilka oliwek
  • 4-5 łyżek oliwy

Przepis

Podane składniki wystarczą na dwie porcje.

Makaron gotujemy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki będą już miękkie, dodajemy tuńczyka, chwilę razem dusimy, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami (bazylia, oregano, tymianek - co kto lubi). Dodajemy posiekany szczypiorek i odcedzony makaron, mieszamy.

Wszystko razem jeszcze chwilę podgrzewamy.

Wykładamy na talerze i jemy.

Proste, prawda?

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. axcel pisze:

    dzięki za pomysł na obiad :)ja zamiast pieczarek dodaję por i śmietanę. Tez bardzo dobre, łatwe i szybkie. Spróbujcie

  2. aga-aa pisze:

    jadłam podobny ale z pietruszką a nie szczypiorkiem, trzeba twoją wersję wypróbować :)

Skomentuj


7 + = dziewięć