Szukaj przepisu

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami

30 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Lekki makaron z tuńczykiem i pieczarkami
  • Lekki makaron z tuńczykiem i pieczarkami
  •  tun2
SKŁADNIKI
  • pół opakowania dowolnego makaronu (ja jak zwykle promuję pełnoziarnisty, bo zdrowszy) 1 lub 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym 500 g pieczarek pęczek szczypiorku jak ktoś lubi ( ja nie bardzo) można dodać kilka oliwek 4-5 łyżek oliwy

Dawno nie było u nas żadnego makaronu. Po pełnoziarnistym tagliatelle z cukinią i penne ze szpinakiem i kurczakiem przedstawiam Wam przepis, który zawsze się sprawdza, gdy trzeba szybko nakarmić jakiegoś głodomora - szybki makaron z tuńczykiem i pieczarkami.

sposób przygotowania

Podane składniki wystarczą na dwie porcje.

Makaron gotujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki będą już miękkie, dodajemy tuńczyka, chwilę razem dusimy, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami (bazylia, oregano, tymianek - co kto lubi). Dodajemy posiekany szczypiorek i odcedzony makaron, mieszamy. Wszystko razem jeszcze chwilę podgrzewamy. Wykładamy na talerze i jemy. Proste, prawda?

Autor przepisu:

  • axcel

    dzięki za pomysł na obiad :)ja zamiast pieczarek dodaję por i śmietanę. Tez bardzo dobre, łatwe i szybkie. Spróbujcie

  • aga-aa

    jadłam podobny ale z pietruszką a nie szczypiorkiem, trzeba twoją wersję wypróbować :)