Czym różnią się od siebie patelnia ze stali nierdzewnej od tej nieprzywierającej?


Istnieje pewna opinia dotycząca wyposażenia kuchennego, która stawia w jednym rzędzie patelnie ze stali nierdzewnej i te nieprzywierające. W rzeczywistości mówimy o dwóch zupełnie innych od siebie produktach. Dziś wyjaśnimy, czym konkretnie się od siebie różnią.

Czyszczenie

Jeśli chodzi o czyszczenie, patelnie ze stali nierdzewnej mogą być dość problematyczne. Dzieje się tak, ponieważ nie zawierają żadnych nieprzywierających materiałów, dzięki czemu żywność łatwo przywiera do naczynia i się przypala.

Z drugiej strony patelnie z powłoką nieprzywierającą są bardzo łatwe w czyszczeniu. Po umyciu można je po prostu wytrzeć ręcznikiem papierowym i gotowe.

Przewodność

Pod względem przewodzenia cieplnego patelnie ze stali nierdzewnej są zdecydowanie lepszym wyborem, ponieważ ich duży rozmiar umożliwia bardziej równomierne rozprowadzanie ciepła na patelni, właściwie podgrzewając potrawę.

Wiadomo, że patelnie nieprzywierające są słabymi przewodnikami ciepła ze względu na ich mniejszy rozmiar. Ponadto fakt, że nie można ich używać w wysokich temperaturach ze względu na ryzyko stopienia się i przypalenia powłoki, powoduje, że mogą nie nadawać się najlepiej do obsmażania mięs, takich jak steki.

Podgrzewanie

Dzięki patelniom ze stali nierdzewnej możesz łatwo podgrzać patelnię bez żadnych zmartwień. Dzieje się tak, ponieważ często występują w większym rozmiarze, a przez to ciepło rozprowadza się równomiernie.

W ogóle nie zaleca się wstępnego podgrzewania patelni z powłoką nieprzywierającą. Dzieje się tak, ponieważ ich ochronna warstwa teflonowa jest zagrożona spaleniem, a jeśli tak się stanie, może rozprowadzać po domu opary, które są szkodliwe w przypadku wdychania.

Patelnia stalowa GERLACH Prestige. Źródło: prymusagd.pl

Czy patelnie ze stali nierdzewnej są nieprzywierające?

Czy więc patelnie ze stali nierdzewnej są nieprzywierające? Ponownie, na patelniach ze stali nierdzewnej nie ma nieprzywierającej powłoki. Oznacza to, że gdy są używane do smażenia lepkich potraw, takich jak jajka lub przygotowywania sosów, te mogą łatwo przywierać do patelni.

Z drugiej strony patelnie nieprzywierające mają tę zaletę, że są powlekane. W rezultacie ta lepkość nie stanowi problemu, chyba że, oczywiście, patelnia jest już bardzo uszkodzona.

Podsumowanie

Jak widać, omawianych patelni nie należy traktować synonimicznie, a wyraźnie je oddzielać. Dzięki temu nie zawiedziemy się w trakcie wyboru tego konkretnego przyrządu kuchennego.

5.00 avg. rating (89% score) - 2 votes