Dbamy o zdrowie. Jak ograniczyć spożycie cukrów?


Cukier to jedna z tych substancji, których spożywamy zdecydowanie za dużo. Obok soli jest dodawany do gotowych potraw i półproduktów nabywanych przez nas w sklepach. Warto o tym pamiętać – cukier to nie jedynie to, czym słodzimy herbatę lub co dodajemy do ciasta. To również składnik wielu artykułów spożywczych – od takich oczywistości jak batony i czekolada, przez pieczywo i soki, aż do wędlin czy nabiału. Żeby zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie, musimy zadbać o to, by ograniczyć spożycie cukru. Jak to zrobić?

cukier
Jak ograniczyć spożycie cukru

Wszędobylski cukier

Większość z nas uważa, że skoro nie zajada się codziennie ciastkami, nie pije słodkiej herbaty i nie dodaje cukru do kawy, to nie ma się czym martwić. To błąd. Niezależnie od tego, czy regularnie spożywamy słodycze, czy jesteśmy raczej zwolennikami słonych przekąsek, zjadamy rocznie kilkadziesiąt kilogramów cukru. Jak to możliwe? To proste. Dodatek ten znajdziemy bowiem nie tylko w słodkich przysmakach, ale też w innej żywności – nawet tej, która nie kojarzy nam się z deserem.

Gdzie znajdziemy cukier? Oczywiście w słodyczach, napojach gazowanych, dżemie. Ale nie tylko. Okazuje się bowiem, że tego białego dodatku nie brakuje również w pieczywie, rzekomo zdrowych płatkach śniadaniowych, wędlinach czy nabiale. Dlatego tak ważne jest dokładne, skrupulatne czytanie etykiet – im mniej cukru w produktach, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Otyłość, próchnica, cukrzyca

Cukier nie powinien dostarczać naszemu organizmowi więcej niż 10% energii. A to oznacza, że dzienne maksymalne spożycie tej substancji nie może przekraczać 40 gramów, czyli 5 łyżeczek. Co ciekawe, puszka napoju gazowanego to już około 7 łyżeczek cukru, kawałek ciasta dostarcza nam go około 60 gramów. A im więcej takich produktów jemy, tym bardziej jesteśmy narażeni na ich negatywny wpływ. Nadmiar cukru w diecie prowadzi do rozwoju otyłości, próchnicy, cukrzycy. A za nimi idą kolejne schorzenia. Dlatego tak istotne jest, by natychmiast ograniczyć spożycie tej niezdrowej, tuczącej substancji.

Jak o siebie dbać?

Żeby kompleksowo zadbać o zdrowie, najlepiej zamienić zwykły cukier na zdrowsze słodkie przekąski. Stawiajmy na miód, ksylitol, stewię lub syrop z agawy. Ale bez przesady! To, że są zdrowsze, nie oznacza, że możemy je konsumować bez ograniczeń.

Na zakupach dokładnie czytajmy składy produktów, które kupujemy. Sprawdzajmy, czy nie ma w nich dodatku cukru, czy skład jest krótki i prosty. Szynka ma się składać z mięsa, a jogurt z mleka. Żaden z tych artykułów spożywczych nie potrzebuje cukru do życia!

Dobrym pomysłem jest też włączenie do codziennej diety ziół. Wyciąg z morwy białej wspomaga prawidłowy metabolizm węglowodanów w organizmie i korzystnie wpływa na produkcję insuliny, dbając o metabolizowanie glukozy. Kompleksowe dbanie o siebie pozwoli nam zachować zdrowie i dobre samopoczucie na długo.

5.00 avg. rating (81% score) - 1 vote