Kuchnia francuska w pigułce


Kuchnia francuska zdobywa coraz większe zainteresowanie na terenie naszego kraju. Powstaje u nas coraz większa liczba restauracji, które serwują potrawy tej wspaniałej kuchni, a ich klienci są z tego bardzo zadowoleni. Nie zależnie od tego, czy chcesz spróbować tych dań w restauracji, czy też jedziesz do tego kraju wspaniałych smaków – przedstawiamy kilka porad, które pomogą Ci się odnaleźć w tej niesamowitej dziedzinie.

owoce morza na talerzu

Ten artykuł jest przeznaczony zwłaszcza dla osób, które o kuchni francuskiej nie wiedzą nic lub zaledwie odrobinę. Francuski smak zbiera rzesze wielbicieli na całym świecie i stał się synonimem elegancji oraz klasy. Nie podlega dyskusji, że kuchnia francuska jest bardzo smaczna, ale także bardzo specyficzna i nie każdemu przypada ona do gustu. Pewne jest jednak to, że bardzo ważnym elementem kuchni francuskiej są przede wszystkim jak najświeższe składniki. Francuzi uwielbiają produkty wysokiej jakości, a i sami także takie produkują. Podstawą francuskiej sztuki kulinarnej są cztery podstawowe składniki: śmietana, mąka, sos i ser. Zapotrzebowanie na sery francuskie jest obecnie naprawdę bardzo duże i stale rośnie, więc jeżeli chcemy ich skosztować, to nie powinniśmy mieć z tym najmniejszych problemów. Francuskie sery mają swoje specjalne miejsca na listach patentowych i niekiedy mają nawet zastrzeżone kształty oraz znaki towarowe.

Ta kuchnia słynie także z bardzo dobrego wina, które produkowane jest z najwyższą dbałością. Wytwarzanie wina francuskiego urosło do rangi prawdziwej sztuki, a jego próbowanie to nie lada przyjemność. Francja słynie również z ciasta francuskiego oraz bagietek, które są popularne w naszym kraju w różnych formach, na przykład na śniadanie, do zapiekanek czy do małych kanapeczek. Widać, więc wyraźnie, że specjałów kuchnia tego typu ma bardzo dużo, ale od nas samych zależy czy ją wybierzemy i stanie się nasza ulubioną, czy też jednak zdecydujemy się pozostać przy kuchni polskiej, włoskiej lub jakiejkolwiek innej.

Wspominając o kuchni francuskiej, niewolno zapomnieć o żabich udkach i escargot, czyli ślimakach, które budzą skrajne emocje – jedni kochają tego typu przekąski, inni z kolei mogą uznać, że to coś obrzydliwego. Prawda jest gdzieś po środku i trudno nie zauważyć, że mimo zróżnicowanych opinii francuskie dania są powszechnie przygotowywane w wielu restauracjach na świecie. Trzeba je jednak indywidualnie przyrządzić, aby miały one taki smak, jaki najbardziej nam pasuje. Aby zjeść potrawy kuchni francuskiej niema potrzeby wybrania się do takiej restauracji, można je także przygotować samodzielnie w domu za pomocą przepisów kulinarnych, a robi tak coraz większe grono amatorów sztuki kulinarnej. Niektórym kuchnia francuska kojarzy się także ze ślimakami, w czym jest dużo racji, ale nie każda restauracja serwuje je w swoim menu, bo potrzeba tutaj dobrego i doświadczonego kucharza, który zna się doskonale na ich przygotowaniu, a to wcale nie jest proste zadanie, na jakie z pozoru wygląda.

Podobnie jak w kuchni włoskiej, we Francji również możemy znaleźć sporą ilość przepisów na dania makaronowe. Jeżeli chcecie wykonać francuskie przepisy na makarony to najważniejsze jest dobranie odpowiedniego rodzaju sera oraz przygotowanie sosów. Odgrywają one fundamentalną rolę w całym procesie gotowania. Jest pięć podstawowych, z których następnie wykonuje się kolejne kombinacje to – podstawa kuchni francuskiej, na której opiera się większość jej przepisów.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote