Tiramisu z malinami i borówkami


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 100 g podłużnych, włoskich biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru drobno mielonego
  • 200 ml mocnej kawy
  • 50 ml likieru kokosowego
  • garść malin
  • garść borówek
  • listki świeżej mięty do dekoracji
  • kakao do posypania

TO CI SIĘ PRZYDA

  • 2 pucharki do deserów
  • mikser
  • miska

Porada szefa kuchni

Możesz urozmaicić smak tiramisu dodając do niego posiekane orzechy pistacji i nerkowca, a także odrobinę płynnego solonego karmelu. Możesz także ten deser przygotować w orzechu kokosa i tym samym urozmaicić jego sposób podania oraz smak.

Lubicie tiramisu, ale kojarzy się Wam z długimi godzinami spędzonymi w kuchni? A może największa zmorę stanowi dla Was upieczenie biszkoptu? No to macie szczęście, bo nasze tiramisu nie wymaga ani jednego, ani drugiego! Przygotujecie je całkowicie na zimno, a przepis jest taki prosty, że wybitne zdolności kulinarne nie są tu potrzebne. To nie żadne czary mary, to po prostu tiramisu z Codogara!

Tiramisu z malinami i borówkami przepis

  1. Zacznij od zaparzenia mocnej kawy. Następnie odczekaj, aż wystygnie.
  2. Żółtka wbij do miski (Nie powinny być prosto z lodówki! Dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej), dodaj cukier i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach.
  3. Kiedy uzyskasz już jasną, puszystą masę, zmniejsz obroty w mikserze i dodawaj po łyżce serka mascarpone. Dobrze wymieszaj składniki i krem gotowy.
  4. Ostudzoną kawę przelej na głęboki talerz (oczywiście bez fusów) i dodaj likier.
  5. Biszkopty maczaj w kawie i ułóż z nich pierwszą warstwę w pucharkach. Następnie połóż warstwę kremu i owoców.
  6. Rozłóż drugą warstwę biszkoptów z kremem i czas na dekorację.
  7. Całość udekoruj pozostałymi malinami i borówkami, dodaj najmniejsze listki mięty, a całość oprósz kakao.
  8. Desery przed podaniem wstaw do lodówki na 2-3 godziny.